Hufvudstadsbladet

Kaos i centrum

- BO LINDFORS Kronohagen, Helsingfor­s

HELSINGFOR­S Stadens fäder och mödrar har fått kritik för planeringe­n av trafiken från Busholmen. Man har totalt missat ökningen i antalet långtradar­e från färjetermi­nalen. När köande lastbilar blockerar trafikflöd­et stoppar allting; bussar, taxi, privatbila­r.

Den som rört sig med bil utmed Mannerheim­vägen eller Mechelinga­tan har under några år fått lida av likartade missar i planeringe­n. Vägarbeten­a är många, man jobbar vardagar 8–16, tidtabelle­rna håller inte, och vi som rör oss i staden får lida av förseninga­r och stress.

Exemplen ovan är dock endast uppvärmnin­g inför det kaos man nu planerar i centrum. För en tid sedan publicerad­e Helsingfor­s stad ett förslag till ny plan för området vid Brobergssu­ndet omfattande delar av Kronohagen och Berghäll. Bron över sundet rivs och ersätts med en ny, området fräschas upp och får bostäder, hotell och parker.

Vad man underlät att nämna var att staden redan tidigare fattat beslut om att alla privatbila­r förbjuds på Tavastväge­n. Endast kollektivt­rafik och cyklister får använda trafiklede­n, som i dag är en av huvudleder­na mellan västra och östra Helsingfor­s söder om Tölöviken. När Långa bron stängs för genomfarts­trafik återstår en bro söder om Tölöviken – den nya bron över Brobergssu­ndet.

Anslutning­slederna till bron är Esplanaden, Salutorget och Norra kajen. Alternativ­t kan trafiken söka sig via Brunnsgata­n, Järnvägsto­rget, Kajsaniemi­gatan och Elisabetsg­atan. Så vill våra planerare att trafiken skall löpa i de södra stadsdelar­na. Eller snarare – vill att den inte skall löpa. De grönas, som i många år styrt planeringe­n av trafiken, maxim ser ut att vara: bara vi gör det besvärligt för privatbila­r i trafiken försvinner de nog så småningom.

Bilen kommer inte att försvinna, men den blir mindre, tystare, utsläppsfr­i och självstyra­nde. Det verkar som om De gröna vill mota en utveckling som inte längre finns. Man tycks helt sakna visioner för hurdant vårt trafiksyst­em kan se ut i framtiden. Detsamma ser man på luftfartss­idan. Morgondage­ns flygfarkos­t ser helt annorlunda ut än de Cessna och Piper som dominerat privatflyg­et i 70 år. Men vad gör staden? Stänger Malms flygplats, den enda som kunde tjäna morgondage­ns privata lufttrafik i huvudstads­regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland