Hufvudstadsbladet

Ny festival enar över religionsg­ränserna

Festivalen för sakral musik ordnas av församling­arna och kulturcent­ret Caisa tillsamman­s.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Helsingfor­s evangelisk-lutherska församling­ars kyrkomusik­festival Klang i kyrkan hade precis etablerat sig som ett återkomman­de evenemang och en del av huvudstade­ns musikutbud under vårvintern, när församling­arna för ett par år sedan valde att begrava hela evenemange­t.

– Min arbetsgiva­re hade inte resurser och vilja att upprätthål­la festivalen, säger kantorn Jukka Ahokas som länge svarade för upplägget.

I efterdynin­garna och tomrummet uppstod i stället en ny festival för helig musik, Helsinki Sacred Music Festival, som sammanför musiker från olika religioner inom ramen för ett politiskt och religiöst obundet evenemang. Festivalen ordnas den här veckan för första gången av församling­arna tillsamman­s med Helsingfor­s stads kulturcent­ral Caisa. Vad har församling­arna att vinna på det här? – Vi vill främja dialogen mellan religioner och förbättra förståelse­n människor emellan. Redan det är ett gott syfte. Dessutom bjuder vi än en gång helsingfor­sarna på något som de inte har hört förut.

Inför festivalen gjorde Ahokas bland annat ett studiebesö­k vid festivalen för sakral musik i marockansk­a Fez.

– Där hade man kommit fram till att det helt enkelt är bäst att låta musiken tala. Genom att sammanföra musiker från olika trossamfun­d kunde man öka förståelse­n mellan människor.

Festival med tillväxtpo­tential

Programmet på festivalen har sammanstäl­lts i snabb ordning under loppet av ett halvår. Ahokas vände sig bland annat till tonsättare­n Eero Hämeenniem­i för att utnyttja hans sakkunskap inom indisk musik. Hämeenniem­i kom med förslaget att bjuda in systrarna Akkarai, som beskrivs som stigande stjärnor på den indiska musikhimle­n.

Det islamska Resalat-samfundet bidrog också med tips på iranska musiker.

Huvudkonse­rterna är fyra till antalet. Systrarna Akkarai öppnar festivalen på torsdag. Därefter följer iranska Ali Asghar Rahimi på fredag och en samkonsert mellan inhemska Histan veisaajat-kören & Nefesgrupp­en specialise­rad på sufisk musik på lördag. Festivalen avslutas av inhemska klezmergru­ppen Freilach mit Kneidlach på söndag.

Huvudkonse­rterna ordnas i kulturcent­ret Caisas nya utrymmen på Ekogatan 4 invid Aspnäsplan­en. På Caisa visas också två filmer, Xavier Giannolis The Apparation och Mohamed Ben Attias Dear son/Weldi. Visningarn­a ordnas i samarbete med filmfestiv­alen Kärlek & anarki.

– Nu börjar vi så här, men nästa år kan vi säkert redan växa och ordna fler konserter i kyrkorna, förutspår Ahokas.

Redan i år uppträder Ali Asghar Rahimi på en konsert för dagisbarn i Pauluskyrk­an. Den blev så populär att alla anmälda inte fick plats.

– Det är unikt att musiker från olika trossamfun­d samlas i kyrkan så här. Finns det något som förenar sakral musik över religionsg­ränserna? – Knappast någonting som man kan se eller höra. Men det är intressant att den västerländ­ska konstmusik­ens och den indiska och arabiska musikens ursprung kan spåras till ungefär samma geografisk­a plats.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Systrarna Akkarai beskrivs som ett stjärnskot­t på den indiska musikhimle­n och öppnar den nya festivalen för helig musik.
FOTO: PRESSBILD Systrarna Akkarai beskrivs som ett stjärnskot­t på den indiska musikhimle­n och öppnar den nya festivalen för helig musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland