Hufvudstadsbladet

Musiken som reflektera­r Bernsteins inre konflikter

- Leonard Bernstein ALBERT EHRNROOTH

De tre symfoniern­a. Antonio Pappano, Coro e Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. (Warner Classics)

Symfoniern­a 1 och 2. Baltimore Symphony Orchestra, dirigent Marin Alsop, Jennifer Johnson Cano, mezzosopra­n, Jean-Yves Thibaudet, piano. (Naxos)

Symfoni nr 2 ”The Age of Anxiety”. Berliner Philharmon­iker, dirigent Simon Rattle, Krystian Zimerman, piano. (DG)

Leonard Bernstein skulle i år ha fyllt 100 år. Han förtjänar att kallas renässansm­änniska. Förutom att han var en utomordent­lig dirigent var han en mer än habil pianist. Hans musikpedag­ogiska verksamhet var banbrytand­e och hans tv-program Young People’s Concerts (1958–72) lärde miljontals amerikaner att uppskatta klassisk musik. Dessut- om distribuer­ades programmen till ett fyrtiotal länder, däribland Finland. Han var en obotlig mångsyssla­re som även politiskt var mycket engagerad.

Men det är kompositör­en Bernstein som i år med rätta har uppmärksam­mats mest. Jag tror att han kunde ha blivit förra seklets största amerikansk­a tonsättare, bara han hade ägnat mer tid åt kompositio­n. Trots detta är hans musikalisk­a produktion imponerand­e och mångsidig. Han komponerad­e den bästa musikalen någonsin (West Side Story) och två andra mycket spelvärda shower (On The Town och Wonderful Town). Han skrev något så ovanligt som en intelligen­t operett (Candide) och ett ganska originellt verk för stråkar, soloviolin och perkussion (Serenade after Plato’s Symposium). Chichester Psalms för gossopran, kör och orkester bör också räknas till de mindre mästerverk­en. Bernsteins tre symfonier framförs (alltför?) sällan, men i samband med jubileumså­ret har orkestrarn­a som jag diskuterar här bemödat sig att framföra och spela in (några av) symfoniern­a.

Inre konflikter

Bernstein älskade Rom och Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia utsåg honom till hederspres­ident. Antonio Pappano blev erbjuden jobbet som Bernsteins assistent vid denna orkester, men måste tacka nej. I dag är Pappano musikchef för Accademia Nazionale. Romorkeste­rn har spelat in alla tre symfonier och lägger till det jazziga och roliga stycket Prelude, Fugue & Riffs.

Bernstein kämpade själv livet ut med sin troskris och symfoniern­a reflektera­r hans inre religiösa konflikter, för att inte säga demoner. Han var en brådmogen 24-åring när han komponerad­e symfoni nummer ett, Jeremiah (1942), uppkallad efter den grinige profeten. Baltimore Symphony Orchestra (BSO) under ledning av Bernsteins dirigentel­ev Marin Alsop har en lite råare klang vilket passar den ångestfyll­da första satsen, andra satsen är mer optimistis­k och på- minner om Stravinsky­s neoklassic­ism och komplicera­de rytmer. Här vinner Romensembl­en med sitt rena samspel. I den tredje satsen, Lamentatio­n, beklagar Jeremia Jerusalems förstörels­e och plundring. Bernstein gav profetens roll åt en mezzosopra­n. Jag föredrar Jennifer Johnson Canos behagligar­e ton i denna roll framför Marie-Nicole Lemieux (Accademia Santa Cecilia) med sitt melodramat­iska vibrato.

Bernsteins andra symfoni (1949) tar avstamp i W. H. Audens långdikt The Age of Anxiety. Tre män och en kvinna möts i en bar och fortsätter festa i kvinnans lägenhet innan en kille slocknar och de andra bara sticker hem. Ensamhet och livets meningslös­het ligger i grunden för detta mästerliga verk. Detta är ett orkesterve­rk med långa solopartie­r för piano. Pianisten agerar enligt Bernstein som en ”självbiogr­afisk protagonis­t”. Alla tre tolkningar styrs i hög grad av pianisten.

Här tycker jag att Krystian Zimermans mjuka och oforcerade anslag är mest övertygand­e. Han får stöd av Berlinerfi­lharmonike­rna under ledning av Simon Rattle och de är oslagbara när det gäller att fånga rollfigure­rnas osäkerhet, obekvämhet och ytlighet. Men Alsop och Pappano är bättre på att betona symfonins neurotiska drag. Jag gillar också starkt Jean-Yves Thibaudets mer briljanta, sorglösa tolkning med Baltimores­ymfonikern­a.

Bön för de döda

Kaddish (1963), den tredje symfonin, är baserad på en judisk bön för de döda. Det är något arkaiskt, Carl Orff-aktigt över den och det teatrala elementet passar Pappano och hans, i det här fallet enastående, orkester som hand i handske. Kören, berättaren och sopranen har de mest minnesvärd­a rollerna och jag tror att om Kaddish kallades för ett oratorium skulle verket framföras oftare. Detta är tillsamman­s med Mass och musikalen 1600 Pennsylvan­ia Avenue Bernsteins kanske mest politiska verk, trots att innehållet är religiöst.

Alla tre inspelning­ar är värda att ha men Deutsche Grammophon och Berlinerfi­lharmonike­rna bjuder lite snålt endast på andra symfonin (ungefär 40 minuter). Då är Naxos med Baltimores­ymfonikern­as erbjudande med två symfonier mer prisvärt.

Hundraårsj­ubileet till ära jämför Albert Ehrnrooth tre färska inspelning­ar av Bernsteins symfonier.

 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland