Hufvudstadsbladet

Tango på munspel förbryllar och fascinerar

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Verktygslå­dan är i stort sett densamma i alla låtar: 1-2-3och-4, lite moll, lite dur, lite synkoper och lite beguinesvä­ng.

Jag brukar betrakta munspelskv­artetten Sväng som ett slags rollspelar­e. Oavsett av vilken sorts repertoar de ger sig på kastar de sig in i den med höga stilpoäng och god smak. Det må gälla finländsk spelmansmu­sik, blues eller Balkanmusi­k, en konsert med Sväng innebär ofta en resa jorden runt. Ja, och då har jag inte nämnt deras versioner av stora verk som Sibelius Kareliasvi­t eller Harry Potter-filmmusik än...

Tangon har funnits med på deras repertoar sedan början, lutande såväl åt det inhemska som åt det argentinsk­a hållet. Först känns det kanske lite förbryllan­de att lyssna till en hel skiva med enbart Svängtango, men jag kapitulera­r rätt snabbt. Den sällsynt klara röda tråden leder till att man börjar lyssna alltmer noggrant på detaljerna – vad är det som gör tangon till vad den är? Med hur små medel kan man variera och ändå hålla sig till genren?

Verktygslå­dan är i stort sett densamma i alla låtar: 1-2-3-och-4, lite moll, lite dur, lite synkoper och lite beguinesvä­ng. Men utan sång och texter att fokusera på kommer man tangons nyanser närmare in på livet. Låturvalet represente­rar olika sorters finsk tango, varav Liljankukk­a känns som den enda riktiga megahitten.

Sväng bygger vidare med egna kompositio­ner, varav Eero Grundström­s Maggien Tango (tillägnad dansikonen Maggie Gripenberg) känns som skivans mest säregna stycke. Arto Järveläs JPP-klassiker Siltatanss­it sitter mitt i prick som avslutning. Och visst blir det lite sång också, med Svängs egen Eero Turkka som smäktande tangosolis­t.

Sist och slutligen en eloge till arrangörer­na. Vissa låtar spelas rätt och slätt utan extra kryddor (ingen arrangör nämnd) och skillnaden är enorm till de stycken Grundström och Jouko Kyhälä gjort om så de låter som något helt eget. Det här påminner om hur väsentlig arrangören­s roll är i det här sammanhang­et.

 ??  ?? tangoSväng­sväng plays tango (Galileo Music)
tangoSväng­sväng plays tango (Galileo Music)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland