Hufvudstadsbladet

BB-ockupanter tog hem valet

BB-protest gav medvind

- TEXT: JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi FOTO: MOA DAHLIN

De gav Västernorr­lands politiker stryk i valet – aktivister­na Gun Dufvenberg, Judit Sundström och Carina Hellström kan få se en ny partikarta öppna Sollefteå BB igen.

Före valet i Sverige gjorde HBL en reportages­erie om allt från Blasieholm­en mitt i Stockholm till nattskifte­t på ett stängnings­hotat sjukhus i Norrland. Vi mötte människor som hade siktet inställt på allt från ministerbi­len till att få ett bättre resultat för sitt parti i Sveriges mera slitna förorter. Nu följer vi upp hur valet gick för dem vi träffade.

Carina Hellström, 38, tandsköter­ska från Sollefteå träffade vi ett nattskift i ett kafferum på ortens sjukhus.

Hennes barn är stora nu, tio och tretton, men hon har varit en av ledarna för protesten efter att ortens BB lades ner i januari 2017.

Närmare 3 000 ortsbor har i tur och ordning dygnet runt ockuperat en del av sjukhuset entré.

Sollefteå BB lades ner av landstinge­t i Västernorr­land under socialdemo­kratisk ledning. I valet rasar stödet för S i synnerhet i landstinge­t och i stället går Vänsterpar­tiet starkt framåt. Carina Hellström blir invald från V:s lista, medan gynekologe­n Judit Sundström, som vi också talat med, preliminär­t inte ser ut att bli invald från samma lista.

Medan Finland debatterar vårdreform­en har Sverige ett annat politiskt fenomen – vårdpartie­rna.

I Norrbotten i nordligast­e Sverige blir Sjukvårdsp­artiet största parti med 35 procent av rösterna. I det tätt befolkade Sörmland alldeles söderom Stockholm blir partiet Vård för pengarna vågmästare i landstinge­t med 19 procent av rösterna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland