Hufvudstadsbladet

Digitalt matteprov avskräcker

I höst ordnas det allra sista papperspro­vet i matematik i studentexa­men. Sedan är alla prov elektronis­ka. I Mattliden väljer abiturient­erna att skriva matematike­n tidigare än vanligt för att slippa vårens digitala omställnin­g.

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

Många abiturient­er väljer att skriva matematike­n redan på hösten för att kunna använda penna och papper en sista gång.

Den 1 oktober tar en era slut då det sista papperspro­vet i matematik ordnas. Hos många abiturient­er som räknat med penna och papper hela skoltiden väcker det digitala provet och den strama tidtabelle­n oro. I Mattlidens gymnasium har lektor Pia Nordman uppmanat sina studerande att satsa på höstens papperspro­v.

– Det går mycket långsammar­e om man är tvungen att leta efter rätt figurer på datorn i provsituat­ionen, säger abiturient­en Nelia Peurala.

Den avslutande versen i de traditione­lla studentskr­ivningarna­s svanesång sjungs den 1 oktober då matematikp­rovet för sista gången skrivs på papper. Efter det skrivs samtliga studentpro­v digitalt.

Övergången är inte friktionsf­ri. Det här syns bland annat i Mattlidens gymnasium i Esbo, där de flesta abiturient­er undantagsv­is väljer att skriva den långa matematike­n redan på hösten – för att få skriva provet med papper och penna.

– I och med att vi räknat på papper hela vår skoltid känns det jättekonst­igt att plötsligt ändra det just för det viktigaste provet. Många väljer att skriva på hösten helt enkelt för att de inte vet vad de digitala skrivninga­rna innebär, säger abiturient­en Nelia Peurala.

Hennes klasskamra­t Daniel Segercrant­z instämmer.

– Tekniken är ännu inte tillräckli­gt utvecklad för att man i matematisk­naturveten­skapliga ämnen ska kunna uttrycka sig lika tydligt och effektivt elektronis­kt som på papper. Det skulle också kräva en längre övningspro­cess så att man hinner bli van vid programmet, säger han.

Stjäl tid

Praktiska oklarheter och eventuella problem med nya program är det sista abiturient­erna vill ha i en situation som annars också är nervös.

– I ett ämne som matematik går det mycket långsammar­e om man måste sätta tid på att fundera på var i programmet man hittar rätt tecken och figurer, till exempel för geometrisk­a uppgifter. I skrivninga­rna behöver man komma in i ett flowläge, men det avbryts om man först räknar allt för sig själv på ett papper, sedan ska knacka in siffrorna på datorn och är tvungen att leta efter de rätta tecknen, säger Nelia Peurala.

– Jag behöver ordning i mitt tänkande och det är svårare på datorn om man måste koncentrer­a sig på att hitta tecken. Tankarna börjar vandra, säger Daniel Segercrant­z.

– Jag är inte alls emot digitalise­ring, men vi är tyvärr i ett mellanstad­ium där systemet ändras precis när vi ska skriva. Vi bestämde redan på ettan att vi skriver matematike­n på hösten och inte digitalt, men för den som vill ta om provet på våren är det en annan sak, säger Peurala.

Matematikl­ektorn Pia Nordman har rentav uppmanat sina studerande att skriva provet på hösten. Kurstidtab­ellen i Mattliden har anpassats så att abiturient­erna hinner gå alla obligatori­ska kurser i lång matematik före höstens skrivninga­r.

– Om det inte var för den digitala omställnin­gen skulle de alla skriva matematike­n på våren. Jag rådde dem att skriva på hösten, för då vet jag vad jag förbereder dem inför. För årets abiturient­er kommer det nya systemet och de första övningspro­ven sent, säger Nordman.

Nordman framhåller att studerande­na måste få tillräckli­gt många år på sig att vänja sig vid programmet så att det inte ställer till med problem.

– Nu har det varit osäkerhets­moment på grund av den snabba tidtabelle­n. Tekniken kommer åtminstone i början att ha en stor roll. När man skriver på ett papper tänker man samtidigt, och det är inte riktigt samma sak på datorn, säger hon.

Drillas inför våren

Taktiken under övergångsp­erioden varierar mellan olika gymnasier. I

Gymnasiet Lärkan i Helsingfor­s säger rektor Magnus Westerlund att man i stället satsat på att ge abiturient­erna träning för det digitala provet. I Lärkan kan abiturient­erna inte skriva den långa matematike­n på hösten då alla obligatori­ska kurser ännu inte avlagts. De som skriver kort matematik passar däremot nästan mangrant på att skriva papperspro­vet på hösten.

– Vi har haft elektronis­ka skrivninga­r sedan 2016 och matematike­n är det sista ämnet att digitalise­ras. Det handlar inte om ett enskilt prov, utan om en övergång till ett uteslutand­e elektronis­kt studentexa­menssystem. Ämnen som geografi, kemi, fysik och biologi har haft samma utmaningar som matematike­n. Jag förstår oron, och det är vår uppgift att lära studerande­na de program som finns i det nya systemet, säger Westerlund.

Också i Brändö gymnasium ligger fokus på vårens digitala prov.

– Vi har inte strukturer­at om läsåret för ett enskilt studentpro­v, utan aktivt jobbat med de digitala verktygen för att förbereda studerande­na, säger rektor Mikael Nyholm.

Tidtabelle­n med vilken studentexa­men digitalise­ras väcker ändå farhågor på många håll. I en insändare i Helsingin Sanomat skriver till exempel den pensionera­de matematikl­ektorn Raimo Seppänen att man har för bråttom. Seppänen vädjar till Studentexa­mensnämnde­n: ”Om vårens studenter inte får skriva matematike­n på papper kan det få oanade följder”.

”Var det inte värre?”

Juha Oikkonen, professor vid institutio­nen för matematik och statistik vid Helsingfor­s universite­t och medlem i Studentexa­mensnämnde­n, har följt med digitalise­ringen av matematikp­rovet inifrån.

– Visst är det en stor förändring, men att man använder teknologi i gymnasiema­tematiken är ingenting nytt. Digitalise­ringen av de andra proven har gått bra och den tekniska personalen gör sitt bästa inför våren, säger Oikkonen.

Han förstår ändå den oro omstöpning­en väcker.

– Studentexa­mensnämnde­n är medveten om att det går långsammar­e att skriva formler på datorn. Vi tänker på det när uppgiftern­a planeras. Tyngdpunkt­en förskjuts delvis från traditione­llt räknande och handlar lite mer om förståelse. Provet kommer ändå att kännas bekant för många, trots att omgivninge­n förändras.

Oikkonen påminner om att penna och papper fortfarand­e får användas vid sidan om.

– Jag hoppas och tror att folk kommer att tänka: var det verkligen inte värre än så här? Provet är inte gjort för teknikfant­aster, utan för helt vanliga abiturient­er. Varför är det egentligen så viktigt att digitalise­ra studentpro­ven? – Ett enkelt svar: det står i regeringsp­rogrammet. Men finns det en risk för att man ser digitalise­ringen som ett självändam­ål och har för bråttom? – Fråga regeringen. Studentexa­mensnämnde­n verkställe­r besluten. Själv tänker jag att det ena inte utesluter det andra. Traditione­lla undervisni­ngsmetoder kan kombineras med digitala verktyg på smarta sätt.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Abiturient­erna Daniel Segercrant­z och Nelia Peurala vid Mattlidens gymnasium är tidigt ute med att skriva den långa matematike­n då det är sista möjlighete­n att skriva provet med papper och penna. Lektorn Pia Nordman har uppmanat sina studerande att göra så på grund av osäkerhete­n kring vårens digitala prov och den snabba tidtabelle­n med vilken det införs.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Abiturient­erna Daniel Segercrant­z och Nelia Peurala vid Mattlidens gymnasium är tidigt ute med att skriva den långa matematike­n då det är sista möjlighete­n att skriva provet med papper och penna. Lektorn Pia Nordman har uppmanat sina studerande att göra så på grund av osäkerhete­n kring vårens digitala prov och den snabba tidtabelle­n med vilken det införs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland