Hufvudstadsbladet

Redi är redo för kunderna.

I dag slår köpcentret Redi upp dörrarna i Fiskehamne­n. Därmed hårdnar konkurrens­en om tid och pengar i huvudstads­regionen. Tripla i Böle öppnar 2019. Redis trumfkort är en stor park på taket ovanför trafiken. Vyerna är hisnande. Köpcentret är också byggt

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

– Vår trumf är läget. Jag säger läget, läget och läget, säger Pia Svensk som är vd vid det nya köpcentret.

Och hon har rätt. Från plattforme­n på Fiskehamne­ns metrostati­on kommer man direkt in i köpcentret. Och med metrobanan ligger Fiskehamne­n på några minuters avstånd från till exempel Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s centrum.

En annan fördel som Redi har är det gröna taket, en parkliknan­de vilooch utsiktspla­ts på köpcentret­s tak högt ovanför den bullriga trafiken. En solig dag som onsdagen är vyerna hisnande, det riktiga gräset grönt och barnens klätterstä­llningar lockande. Grönområde­t sägs vara nästan lika stort som Esplanadpa­rken.

Redi öppnar trots sina fördelar i en knepig situation då många ändå föredrar att köpa på nätet. Forskare som HBL intervjuad­e på våren påminner att köpcentren sällan får nytta av boende med lägenhet invid.

– Redi bör klara sig bra på grund av läget då det är vid en knutpunkt för trafiken, men många andra köpcenter byggs utan hänsyn till folks rutter från skolan, jobbet, hobbyer eller dagis, säger Pekka Mattila som är professor vid Aalto-universite­tets handelshög­skola.

För byggfirman SRV var Fiskehamne­ns köpcenter en utmaning. Planeringe­n började 2008 och byggandet kom i gång 2015. Projektet försenades enligt vd Juha Pekka Ojala på grund av tekniska svårighete­r och konjunktur­svängar. Nu går det hårt i ekonomin igen, men det var svårt och enligt expertisen lurar nya bekymmer vid horisonten.

– Vi insåg kanske inte helt att köpcentret ligger på metrobanan och i en korsning av stora gator. Samtidigt har vi hela tiden hållit fast vid kvaliteten. Sådant kostar. Alltsamman­s försenades dessutom ett år på grund av klagomål.

Klagomålen föll i domstolen men dyrt blev det i alla fall i Fiskehamne­n, vilket SRV också berättade öppet i ett pressmedde­lande för en vecka sedan.

– Nog ska vi få våra pengar, säger vd Ojala och lägger sig gärna på fotografen­s begäran på en av solstolarn­a uppe på taket.

Våningarna i Redi består av ungefär samma affärer som i motsvarand­e mindre och större köpcenter i huvudstads­regionen, men också annat kassaklirr från andra hyresgäste­r ska bidra till helheten.

– Jag ser det här som ett torg där människan är i centrum. Man får komma hit för att trivas, säger Pia Svensk som visar runt i köpcentret.

Förutom butiker finns här en vindtunnel och en klätterväg­g modell den som många redan upplevt i Gräsviken. Flera biosalonge­r ska också erbjuda upplevelse­r.

Redi är klart mindre än Tripla, som öppnar i Böle 2019, och Jumbo i Vanda. Enligt SRV och Redi är 85 procent av affärsloka­lerna i Fiskehamne­ns kommersiel­la centrum uthyrda. Nästan alla affärer öppnar i dag. Redi räknar med 12 miljoner besök under det första verksamhet­såret.

Vår trumf är läget. Jag säger läget, läget och läget.

Pia Svensk

Vd, köpcentret Redi

 ?? Foto: NiKlAS tAllQViSt ??
Foto: NiKlAS tAllQViSt
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Inuti påminner Redi om andra nya köpcenter i huvudstads­regionen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Inuti påminner Redi om andra nya köpcenter i huvudstads­regionen.
 ??  ?? Byggkostna­derna oroar inte SRV:s vd Juha Pekka Ojala.
Byggkostna­derna oroar inte SRV:s vd Juha Pekka Ojala.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Vindtunnel­n ska passa alla oavsett ålder och kön. Enligt köpcentret är fyra-fem minuter nog för en medelålder­s människa.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Vindtunnel­n ska passa alla oavsett ålder och kön. Enligt köpcentret är fyra-fem minuter nog för en medelålder­s människa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland