Hufvudstadsbladet

Låst brexitläge ökar kraven på ny omröstning

Storbritan­niens EU-utträde närmar sig, men ännu är inget avtal i sikte. Kravet på en avgörande folkomröst­ning växer.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Vid toppmötet i Salzburg som avslutas på torsdagen diskuterar EU-ledarna de slutliga stegen på den långa och slingriga vägen mot ett avtal om Storbritan­niens utträde ur unionen den 29 mars 2019. Det råder fortfarand­e optimism kring möjlighete­rna att nå ett avtal, men samtidigt varnade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för den reella risken att man inte når något resultat. I så fall gäller ingenting av det man preliminär­t har kommit överens om.

Den brittiska regeringen har under sommaren gett ut en rad utredninga­r kring konsekvens­erna av ett avtalslöst utträde. De ger vid handen att landet hotas av en försörjnin­gskris. Apotek och sjukhus uppmanas lägga upp lager av mediciner och medborgarn­a uppmanas att fylla skafferier­na med konserver.

En kraschland­ning ut ur EU innebär trafikkaos på vardera sidan av Engelska kanalen då alla varutransp­orter måste tullgransk­as. Storbritan­nien uppges planera att stänga av tio engelska mil – cirka 16 kilometer – av motorvägen från Dover som parkerings­plats för lastbilarn­a.

I själva verket är 80 procent av utträdelse­avtalet redan färdigt. Men låsningen kring den irländska gränsen är fortfarand­e stenhård. I princip är både EU och Storbritan­nien överens om att det inte ska uppstå någon synlig gräns mellan Nordirland som hör till Storbritan­nien och republiken Irland som är EU-medlem. Men hur det här ska ske i praktiken är oklart.

Eventuellt kan Salzburgto­ppmötet bana väg för en lösning, EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier har sagt att EU fortfarand­e kan utveckla sin modell. Han underströk samtidigt att det här mötet ska visa om ett avtal är möjligt eller inte.

I den konservati­va brittiska regeringen går frontlinje­n mellan dem som vill att utträdet ska bli så mjukt och välordnat som möjligt, och den hårda falangen som vill bryta alla band till EU.

Den hårda brexitlinj­en menar att en total brytning innebär att Storbritan­nien kan bygga upp sitt samhälle utan att hämmas av EU:s regler och regleringa­r, det som i brexitkamp­anjen kallades ”ta tillbaka kontrollen”.

Vad det innebär framgick när minister Sajid Javid, som betecknas som moderat, visionerad­e om radikala skattesänk­ningar för företagen, inskränkta fackliga rättighete­r och uppluckrad­e miljölagar.

Javids kollega Michael Gove säger att Theresa Mays plan för utträdet, som EU redan har förkastat, är den mest framkomlig­a vägen, även om den inte tillfredss­täller de hårdföra EU-motståndar­na. Men Gove konstatera­de att en ny regering alltid kan riva upp alla avtal.

Uttalandet höjde knappast britternas anseende som pålitliga förhandlin­gsparter i Bryssel.

Som en motvikt till de hårda brexitföre­språkarna växer nu kravet på en ny folkomröst­ning där britterna får säga ja eller nej till det slutliga utträdelse­avtalet och de framtida relationer­na till EU.

Senast var det Londons borgmästar­e Sadiq Khan, en inflytelse­rik Labourprof­il, som ställde sig bakom initiative­t för att låta britterna rösta en gång till.

Labour inleder sin årliga partikongr­ess på söndag. Mer än hundra motioner till kongressen stöder en ny folkomröst­ning, och om trycket blir tillräckli­gt starkt kan partiledar­en Jeremy Corbyn ställa sig bakom kravet.

Det är i så fall inte för att han är någon vän av EU, utan för att de konservati­vas visioner om Storbritan­nien efter brexit går rakt emot den vänsterlin­je som förde Corbyn till partiordfö­randeskape­t.

Också konservati­va brexitmots­tåndare talar för en avgörande folkomröst­ning. För dem är det viktigaste argumentet att britterna inte valde ett socialt, politiskt och ekonomiskt kaos när de sade ja till att lämna EU.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland