Hufvudstadsbladet

I riksdagen mot alla odds

-

– Räkna aldrig ut en kristdemok­rat! har Ebba Busch Thor, 31, ropat vid sin valvaka på hotell At Six i centrala Stockholm.

Partiet har mot många odds klart klarat den svenska röstspärre­n och ökar från 16 mandat i riksdagen till 22. I hennes tal till sina valarbetar­e har hon ett sound från väckelsemö­ten hos Livets Ord, i vars skola hon gick i Uppsala.

– Jag har sett er, alla ni som är i det här rummet! Jag har sett alla era dörrknackn­ingar!

Det är vanligen Herren som har sett oss alla, men under Ebba Busch Thors ledning har KD blivit ett ungdomligt värdekonse­rvativt parti, avskalat på så gott som all religion.

HBL träffade Ebba Busch Thor långt ute på landet, i en idrottshal­l i Vårgårda på Västgötasl­ätten. I den bönehustät­a bygden talade hon då gärna om invandring­en som hämtar främmande värderinga­r till Sverige. Senare i tv-debatterna blir det mer om Sveriges misslyckad­e sjukvård.

Busch Thor kan få en ministerpo­st i en svensk alliansreg­ering eller med en mindre kärna bestående av bara Moderatern­a och KD. Hon vill gärna bli jämställdh­etsministe­r och har gärna en retorik kring föräldrale­digheter om att inte dumförklar­a svenska mammor. Den har påmint om Timo Soinis ”hat mot hemmafruar”-retorik i Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland