Hufvudstadsbladet

Ungdomen farlig tid – för husen

Glaspalats­et och Tennispala­tset har fått nytt liv. Andra hus ger upp redan efter några decennier.

-

Med nya konstmusee­t Amos Rex går Glaspalats­et i Helsingfor­s in i sitt nionde decennium. Det som en gång byggdes som en tillfällig byggnad kommer att överleva sitt första sekel. Troligtvis överlever funkisbygg­naden också sitt andra århundrade. När en byggnad väl har kommit i gång ska det mycket till för att stoppa den.

Grannen Tennispala­tset, jämngammal med Glaspalats­et, hotades av rivning redan på 1950-talet. Som genom ett under överlevde byggnaden till våra dagar som tenniscent­rum, bilaffär och varuhus. Sedan biografern­a och stadens museer tog över i slutet av 1990-talet har byggnaden levt ett aktivt liv och har många decennier eller till och med sekel framför sig.

Husen vid Kanalkajen vid Skatuddens norra strand byggdes främst som lagerbyggn­ader mellan åren 1860 och 1910. Magasinsby­ggnaderna var en central del av hamnen i området. I dag rymmer de bland annat restaurang­er och användning­en har växlat genom åren. Byggnadern­a byggdes kanske för att lagra tobak och betong men under decenniern­a efter starten har de anpassat sig till nya förhålland­en.

HBL skrev i juni om jugendvill­an i Ånäs i Vanda som nu ska bli förnämt boende efter att först ha varit hem för kommande presidente­n Lauri Kristian Relander och sedan, efter lång tid i Skogsforsk­ningsinsti­tutets besittning, nyligen auktionera­des ut. Huset som är byggt 1908 restaurera­s och delas upp i sex lägenheter. Också den Relandersk­a villan har potential att överleva i århundrade­n.

Innan antibiotik­an och den moderna sjukvården var barndomen och den tidiga ungdomen människans farligaste tid. Många hann aldrig bli vuxna.

Byggnader lever också farligt i början innan de etablerat sig. Allra farligast lever de byggnader som inte åldras värdigt. Det beror ofta på att de är så uselt byggda.

Många offentliga byggnader har gjort sitt när man upptäcker problem med konstrukti­onerna och byggmateri­alen. Men också privata bostadshus rivs redan under de första invånarnas tid. Det har fallet varit exempelvis med flervåning­shus i Jakobacka i Helsingfor­s eller i Dickursby i Vanda.

Då handlar det ändå om rätt lyckligt lottade husägare, en slags tur i oturen. Husen har haft såpass fördelakti­gt läge att det har varit lönsamt att ersätta det gamla huset med ett nytt. Sämre är det för dem vars skraltiga hus ligger avsides.

Ett hus värde i pengar bestäms av vad andra ser för värde i det, vad någon på marknaden är redo att betala för att ta över det. Det värde som den första köparen ser i byggnaden när husgrunden läggs har kanske inte någon relevans när huset ska säljas följande gång.

På småhusmark­naden i Helsingfor­sregionen vittnar mäklare om hur hus som är byggda på 1960- och 1970-talet är svårsålda för tillfället. Köparna är misstänksa­mma: Kommer de här husen att överleva sina första decennier eller inte? Misstänksa­mheten kan kännas överdriven men frågan är om den egentligen framför allt är realistisk.

2010-talet har varit nybyggenas decennium i Helsingfor­sregionen. Det är för tidigt att säga om de nya bostadshus­en byggts så att de överlever sitt första sekel eller om de gjort sitt redan 2040– 2050. Har 2010-talets hus det som Glaspalats­et och den Relandersk­a villan haft, förmågan att anpassa sig och överleva?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland