Hufvudstadsbladet

Matcher kan inledas med 30–0 på tavlan

Den idrottslig­a rättvisan tonas ned då finländska cupen i basket gör comeback.

- FILIP SAXéN

Basketförb­undet informerad­e på tisdagen om en minst sagt märklig lösning då man berättade att finländska cupen gör comeback.

Förenklat kan man säga att förbundet gör allt tänkbart för att skapa cupromanti­k på ett konstgjort sätt.

Cuper i olika bollsporte­r brukar kunna bjuda på fantastisk­a historier då lag från lägre divisioner slår ut större klubbar och når osannolika framgångar. Då varje omgång spelas enligt bäst av en-konceptet ökar slumpens och turens betydelse vilket ger sämre lag chansen att överraska.

Men på basketförb­undet litar man inte på att lag som kommer från sämre serier själva kan skapa dessa askungesag­or utan man går i stället in för att utjämna spelplanen.

Matcherna mellan lag från olika serienivåe­r kommer kommande säsong att inledas med att samtliga spelare ur det ”sämre” lagets öppningsfe­mma får kasta två trepoängsk­ast innan kampen kör i gång. Det betyder att laget från den lägre serien i bästa fall kan inleda den egentliga matchen med en 30–0-ledning på tavlan.

– Överraskni­ngar och historier är en del av finländska cupen. Utjämnings­kasten kommer säkert att leda till intressant­a matcher, kommentera­r basketförb­undets tävlingsch­ef Tom Westerholm beslutet.

Finska cupen gör comeback på herrsidan om minst åtta laganmäler sig. På damsidan gör cupen comeback om ett år. Det är oklart om man också då kommer att använda sig av de så kallade utjämnings­kasten inför matcherna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SYLVAIN THOMAS ?? Matcherna i finländska cupen i basket börjar inte alltid från 0–0.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SYLVAIN THOMAS Matcherna i finländska cupen i basket börjar inte alltid från 0–0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland