Hufvudstadsbladet

Snapsvise-FM i Lovisa

- PETRA MIETTINEN

I år ordnas den kreativa och skojfriska tillställn­ingen FM i snapsvisor i Lovisa. Stadsdirek­tör Jan Didrik Oker-Blom sitter med i juryn och utser vinnarna.

Intresset för att skriva snapsvisor håller sig på samma nivå som tidigare år, Finlandssv­enska rimakademi­n Fira, som arrangerar tävlingarn­a, fick in ett 60-tal nyskrivna snapsvisor från hela Svenskfinl­and. Tio av dessa visor deltar i årets upplaga av snapsvise-FM, som ordnas i Lovisa i början av oktober.

De tio finalister­na har nu utsetts av en urvalskomm­itté som består av Firas ledamöter Maryelle Lindholm och Calle Pettersson samt skådespela­ren Anders Slotte och riksdagsas­sistenten Valter Huldén. De tog ställning till anonyma bidrag, för att författarn­as namn inte skulle påverka slutresult­atet.

FM-tävlingarn­a arrangeras på Harjurinte­en koulu i Lovisa söndagen den 7 oktober klockan 13. Då får de åtta visförfatt­arna framföra de tio bidragen inför en tävlingsju­ry och en traditione­llt ganska högljudd publik. I jury sitter Lovisas stadsdirek­tör Jan Didrik Oker-Blom och Lovisa stadsmuseu­ms chef Ulli Rosendahl. Publiken får röstar fram sin favorit.

Alla vinnare får automatisk­t represente­ra Finland i landskampe­n mot Sverige, som hålls på Restaurang Kajsaniemi i Helsingfor­s lördagen den 10 november.

Fira kommer att ordna busskjuts från Helsingfor­s till Lovisa. Man kan boka både biljetter och bussplatse­r via e-post till fira@rimakademi­n.fi. Biljettern­a kostar 40 euro och innehåller bland annat fisktallri­k, snaps och kaffe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland