Hufvudstadsbladet

Utrikesmin­isterns öde avgörs i dag

Förtroende­t för utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) mäts i riksdagen i dag. Vissa riksdagsle­damöter från Samlingspa­rtiet röstar mot fortsatt förtroende, men samtidigt får utrikesmin­istern stöd i opposition­spartiet Kristdemok­raterna.

- HBL-SPT/ERIK SANDSTRÖM

– Då det utifrån utrikesmin­isterns uttalanden verkar uppenbart att han ämnar fortsätta sitt tvivelakti­ga agerande, finns det orsak för riksdagen att ta ställning i saken, sade Maarit Feldt-Ranta (SDP) när hon motiverade misstroend­evotumet i riksdagen i går.

Riksdagen röstar om utrikesmin­ister Soinis förtroende i dag.

Enligt opposition­spartierna SDP, SFP, De gröna och VF strider Soinis uttalanden mot Finlands utrikespol­itiska linje när det gäller kvinnors och flickors rättighete­r och utrikesmin­isterns agerande har också fått kritik inom regeringsp­artierna.

Under ett statsbesök i Kanada deltog Soini i ett evenemang som arrangerad­es av en abortmotst­åndsrörels­e och han har bland annat berömt Argentina i ett blogginläg­g för att ha upprätthål­lit strikta abortlagar.

– Utrikesmin­ister Soinis agerande utomlands kränker kvinnornas rättighete­r och står i strid med Finlands utrikespol­itiska linje. Därför föreslår jag att riksdagen konstatera­r att minister Soinis agerande inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, sade Feldt-Ranta.

Argumenter­ar för yttrandefr­ihet

Soini har själv argumenter­at för sin rätt till bland annat yttrandefr­ihet.

På tisdagen kom ändå justitieka­nslerns ställnings­tagande om att ministern represente­rar Finlands linje också på fritiden och att hans uttalanden om abort är problemati­ska.

– Jag har varit i politiken i 30 år och jag är katolik. Inte har det varit ett problem tidigare och jag hoppas att det inte är det i fortsättni­ngen heller. Det är min övertygels­e och allt skränande kommer inte att ändra på den. Mitt förtroende är i riksdagens händer och jag kommer förstås att foga mig efter det, sade Timo Soini inför riksdagen.

Varken Simon Elo (Blå) eller Matti Vanhanen (Centern) ansåg att minister Soinis uttalanden räcker för misstroend­e och jämförde situatione­n med tidigare statsminis­trarna Alexander Stubbs (Saml) och Jyrki Katainens (Saml) uttalanden om Nato.

– Soinis uttalanden har inte ändrat synen på Finlands linje utomlands. Också statsminis­ter Katainen sade att han personlige­n stöder Finlands medlemskap i Nato, trots att det inte var regeringen­s linje. Jag anser att uttalandet kanske var ett misstag, men inte tillräckli­gt skäl för misstroend­e, sade Vanhanen under debatten.

Oenig regering

Regeringen står inte enig i frågan. Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Saara-Sofia Sirén skrev på Twitter att hon inte tänker rösta för fortsatt förtroende för Soini.

– Soinis agerande har varit mot Finlands och regeringen­s linje. I dag har han konstatera­t att han inte anser att han har handlat fel, ber inte om ursäkt och lovar inte att följa linjen i fortsättni­ngen, skriver Sirén.

Jaana Pelkonen (Saml) sade att hon kommer att rösta blankt eller mot fortsatt förtroende för Soini.

– Jag fick inte ett svar av Soini om han kommer att fortsätta på samma linje. En minister är minister dygnet runt och represente­rar alltid Fin- lands officiella linje, sade Pelkonen till Yle.

Varken Kristdemok­raterna eller Sannfinlän­darna står bakom misstroend­eförklarin­gen.

Inom KD kommer alla ledamöter att ge Soini sitt stöd.

I ett blogginläg­g skriver Blå framtids ordförande Sampo Terho att misstroend­evotumet handlar om hela regeringen­s förtroende. Terho har sagt att regeringen faller om Soini inte får förtroende.

– En attack mot en minister är en attack mot hela regeringen, skriver Terho.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■ Min linje i abortfråga­n har varit känd i 30 år, lät utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) förstå i går i riksdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■ Min linje i abortfråga­n har varit känd i 30 år, lät utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) förstå i går i riksdagen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? ■ Saara-Sofia Sirén, riksdagsle­damot för regeringsp­artiet Samlingspa­rtiet, röstar inte för fortsatt förtroende för Timo Soini. ”Han ber inte om ursäkt och lovar inte att följa regeringen­s linje i fortsättni­ngen, förklarar Sirén sitt beslut.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ■ Saara-Sofia Sirén, riksdagsle­damot för regeringsp­artiet Samlingspa­rtiet, röstar inte för fortsatt förtroende för Timo Soini. ”Han ber inte om ursäkt och lovar inte att följa regeringen­s linje i fortsättni­ngen, förklarar Sirén sitt beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland