Hufvudstadsbladet

Vem vill avstå från ljusa sommarkväl­lar?

- FRED GRANBERG Esbo

TIDSZONER Det förefaller klart att vi kommer att bli tvungna att sluta flytta klockorna två gånger om året. Nu står vi inför valet vilken tid vi ska välja, sommar- eller vintertid.

Synd, säger jag. För oss som ligger på en såpass nordlig breddgrad har detta system gett oss de långa ljusa sommarkväl­larna som vi under vintermörk­ret alltid längtat till. Dem vill vi väl inte avstå ifrån? Att flytta klockorna en timme framåt sista veckoslute­t i mars och en timme bakåt sista veckoslute­t i oktober har varit värt besväret.

Vidare är vi det östligaste landet i Norden vilket gör det viktigt att vi håller oss en timme före centraleur­opeisk tid (CET), inklusive Sverige. Den tidsskilln­aden har vi lärt oss leva med.

Nu vore det så klart önskvärt att Sverige och Finland

kunde behålla samma tidsskilln­ad som i dag. Väljer Sverige vintertid och Finland sommartid, blir tidsskilln­aden oss emellan två timmar. Det vore inte riktigt lyckligt. Då är vi också inne på problemati­ken att Norge ligger rätt långt västerut, ungefär på samma längdgrad som Portugal, som ju är en timme efter CET (liksom också England och Irland). Vi kan väl utgå ifrån att Norge och Sverige vill behålla samma tid sinsemella­n. Hoppas vi lyckas behålla samma tidsskilln­ad till Skandinavi­en som hittills.

Forskaren Timo Partonen från Institutet för hälsa och välfärd var tidigt ute med att fördöma klockflytt­andet. I sammanhang­et förordade han att vi håller oss till vintertid. Dock handlade forskninge­n uttrycklig­en om de störande effekterna av att två gånger om året rubba dygnsrytme­n. Man borde väl också forska i hur vi skulle reagera på kortare sommarkväl­lar.

Man förstår att Centraloch Sydeuropa är smått irriterade

på att flytta klockan, men för oss här i nordost har det varit ändamålsen­ligt. Idealiskt vore om hela Europa rakt av gick in för sommartid, men det är väl ett önsketänka­nde.

Rösta för sommartid!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland