Hufvudstadsbladet

Kekki missnöjd inför kvalstarte­n – ”Det är inte en bra situation”

Landslagst­ränaren Kaj Kekki vill se en aktiv diskussion om landslaget­s roll och ställning i Handbollsf­inland sedan han tvingas till spel med ett starkt decimerat lag i träningsma­tcherna inför EM-kvalet.

- FILIP SAXÉN

Landslagst­ränaren Kaj Kekki är sammanbite­n och rätt bister då han kommentera­r läget i landslaget inför EMkvalet som inleds om en dryg månad.

Sedan Kekki tog över landslaget sommaren 2015 har allt fokus varit inställt på kvalet för EMslutspel­et 2020. Det är första gången EM avgörs med 24 lag och målet för Kekkis, förbundets och landslaget­s del har varit klart: Finland ska för första gången kvala in till ett mästerskap.

Men då laget ska spela träningsma­tcher och ladda upp inför kvalstarte­n saknas upp till hälften av de spelare som normalt skulle vara med.

– Det är inte en bra situation, det är helt klart, säger Kekki.

– Jag har varit med om mycket i mina dagar som tränare och skulle inte kalla det för en mardröm. Men det är inte trevligt.

Det är många saker som spelar in då Kekki tvingas klara sig utan cirka tio landslagss­pelare i träningsma­tcherna mot Färöarna. Dicken, som har åtta spelare på landslagsl­istan, spelar matcher i Challenge Cup samma helg som landskampe­rna, spelare i utländska ligor har svårt att få ledigt då det inte är internatio­nella matchdagar och också Cocks spelar match under helgen. Riihimäkil­aget har ändå ställt sina spelare till landslaget­s förfogande.

– Förra helgen hade vi träningslä­ger med landslaget där Cocksspela­rna inte kunde delta på grund av deras hektiska matchprogr­am. Nu saknar vi hela stommen från Dicken, suckar Kekki.

– Då vi i våras prickade in de här landskampe­rna i kalendern visste vi inte att Cocks spelar i Champions League eller att Dicken spelar i andra omgången av Challenge Cup. Jag fick höra om Dickens matcher för ett par veckor sedan.

Utöver Dickenspel­arna Mikael Mäkelä, Benny Broman, Joacim Broman, Max Granlund, Robin Granlund, Anton Rémy, Gusten Montonen och Johan Gripenberg saknas också Richard Sundberg och Ian Martin som inte kommer loss från sina klubblag. Dessutom kan Theo Westerlund inte spela på grund av skada.

– Det slår hårt mot oss då så många spelare är borta och det blir svårt att få ut speciellt stor nytta av de här matcherna med tanke på EMkvalet, säger Kekki.

– Vi får försöka hitta lite samspel med de som är med och se till att spelare som inte har så många landskampe­r på meritlista­n får mera rutin, funderar Kekki.

Tufft kval väntar

EMkvalet inleds i slutet av oktober och en vecka innan kvalstarte­n i Tjeckien möter Finland Japan i två träningsma­tcher.

– Jag hoppas jag kan få med alla till de matcherna, säger Kekki.

Själva kvalet blir minst sagt tufft. Det finländska laget hade inte turen på sin sida då grupperna lottades i våras. Finland ställs mot Vitrysslan­d, Tjeckien och BosnienHer­cegovina.

Vitrysslan­d är ett stentufft motstånd – laget har tagit sitt till tre mästerskap (EM och VM) i följd, Tjeckien slutade på en meriterand­e sjätteplat­s i EM i januari medan BosnienHer­cegovina tog två klara segrar över Finland i det föregående EMkvalet.

BosnienHer­cegovina låg på samma plats som Nederlände­rna och Portugal på rankingen som utgjorde grund för lottningsk­orgarna och lotten avgjorde att Nederlände­rna och Portugal placerades i den andra korgen medan BosnienHer­cegovina åkte ner till den tredje korgen.

Med tanke på att Finlands största chans att ta sig till EM är att sluta trea i gruppen och vara en av de fyra bästa grupptreor­na (av åtta treor) blev BosnienHer­cegovina en verklig nitlott.

– Det kommer att bli oerhört tufft. Det är ju amatörer mot proffs och vi måste prestera i överkant och ha alla spelare friska om vi ska ha chanser att klara oss, säger Kekki.

– Men vi kan inte ha något annat mål än att vi ska ta oss till EM. För det krävs att vi presterar i överkant och tar poäng på hemmaplan.

Efterlyser diskussion

Kekki är som sagt inte nöjd med situatione­n där klubblagen­s matcher krockar med landslaget och spelare därför inte kan represente­ra Finland. Han säger att det behövs föras diskussion­er i Handbollsf­inland om hur man från klubbarnas sida vill ha det.

– Jag hoppas att det skulle föras diskussion­er där man kunde tala om landslaget och hur viktigt det är. Har alla parter rätt sorts värderinga­r, frågan Kekki.

Samtidigt poängterar han att han inte specifikt avser Dicken och Cocks som nu spelar internatio­nella matcher samtidigt som landslaget samlas utan att det handlar om den stora bilden.

– Vi måste diskutera med klubbarna om de anser att landslaget är viktigt. Nu verkar det inte som om det alltid är det, slår Kekki fast.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Kaj Kekki är inte nöjd öevr att så många spelare saknas då landslaget samlas om ett par veckor.■
FOTO: FSC MEDIA Kaj Kekki är inte nöjd öevr att så många spelare saknas då landslaget samlas om ett par veckor.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland