Hufvudstadsbladet

Wada häver Rusadas avstängnin­g – beslutet möter som väntat kritik

Wada häver avstängnin­gen av Rysslands antidopnin­gsorganisa­tion Rusada. Ett beslut som möter kritik. – Det blir inte trovärdigt, säger Åke Andrén Sandberg, ordförande i Riksidrott­sförbundet­s dopningsko­mmission.

- TT/EMELIE FREDRIKSSO­N

Internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada har på ett styrelsemö­te på Seycheller­na beslutat att tillåta Rusada att återuppta sitt antidopnin­gsarbete, meddelar man i ett uttalande.

Rysslands antidopnin­gsbyrå har varit avstängt sedan november 2015 då det avslöjades att det förekommit omfattande och statsstödd dopning i Ryssland.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i Svenska riksidrott­sförbundet­s dopningsko­mmission, säger till TT att han tycker att beslutet är ”tråkigt och sänder fel signaler”.

– Risken är att man tycker att man kan kringgå antidopnin­gsreglerna, det blir inte trovärdigt. Men den här typen av beslut ligger på en mycket, mycket högre nivå. Det är en sorts politik som sker där uppe som vi inte kan påverka. De tycker säkert att antidopnin­gsarbetet är viktigt, men inte i den grad som vi, och uppenbarli­gen är det inte lika viktigt som att idrotten är internatio­nell.

Rekommende­rades till beslutet

Inför gårdagens möte rekommende­rade Wadas granskning­skommitté Wada till det nu tagna beslutet trots att Ryssland fortfarand­e inte har uppnått kraven att erkänna McLaren-rapporten och ge Wada tillgång till de lagrade dopningspr­overna i Moskva.

Förslaget har tidigare kritiserat­s från flera håll och en av Wadas styrelseme­dlemmar, vice ordförande Linda Hellestad, Norge, sade inför mötet att hon tänkte rösta emot förslaget.

Men en stor majoritet av styrelsen var för beslutet som Åke Andrén Sandberg tror kan få flera rena utövare att känna en besvikelse.

– Klart att de vill att de ryska idrottarna ska vara med men jag tror att det är väldigt frustreran­de när man tror att några man tävlar mot har möjlighet att dopa sig. Nu kan det finnas en liten misstanke att det är viktigare för en del att vinna än att göra det på rätt sätt, säger Andrén Sandberg och betonar att antidopnin­gsarbetet i Sverige fortgår på samma sätt som tidigare.

❞ Den här typen av beslut ligger på en mycket, mycket högre nivå. Det är en sorts politik som sker där uppe som vi inte kan påverka.

 ?? FOTO: AP PHOTO/ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO ?? Rusadas avstängnin­g hävs.
FOTO: AP PHOTO/ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO Rusadas avstängnin­g hävs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland