Hufvudstadsbladet

Inte så lite smaklöst

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Film, eller ”movies” som det heter i det stora landet i väst, är i första hand underhålln­ing, tidsfördri­v, inget att ta på för stort allvar. Det är den bild som drömfabrik­en i Hollywood traditione­llt marknadsfö­rt – i regel med stor framgång.

Men som bekant är detta en sanning med modifikati­on och speciellt klart stod det i fallet Dirty Harry (1971), filmen där Clint Eastwoods kriminalpo­lis tog lagen i egna händer – till ackompanje­mang av ett ramaskri i liberala kretsar. Samma andas barn var de på sin tid så populära Death Wish-filmerna med Charles Bronson som tar lagen i egna händer.

På tal om Death Wish landade Bruce Willis häromåret i en utomordent­ligt osympatisk nyfilmatis­ering. Och nu är det så dags igen – att sätta såväl avskummet som enfaldiga myndighete­r (läs: byråkrater) på pottan.

Det handlar om Pierre Morels Peppermint, en hårdkokt dramathril­ler där Jennifer Garners fotbollsma­mma råkar ut för den ultimata mardrömmen; hennes käresta och lilla dotter mejas ner på öppen gata, detta till följd av en uppgörelse i den undre världen.

Huvuden rullar

Sorgen är bottenlös och inte blir det bättre av att åtalet mot gärningsmä­nnen läggs ner på grund av en teknikalit­et.

Men skam den som ger sig, för fem år senare börjar huvudena plötsligt rulla.

Först ut är de tre gärningsmä­nnen, tätt följda av några korrumpera­de slipsnissa­r. Och som det råkar sig är Garners nyvunna slagskämpe och vedergälla­re ständigt ett steg före Los Angeles-polisen med John Ortiz och John Gallagher Jr. i spetsen.

Det vore lätt att avfärda Peppermint som harmlös våldsunder­hållning riktad till killarna på sista bänkraden. Men synar man filmen i sömmarna händer det lätt att man blir lite mörkrädd.

Det som Peppermint hävdar är nämligen att polisen och rättsinsta­nserna – i förlängnin­gen även Washington och dess politiska elit – inte är mycket att ha. Det enda som kan sätta stopp för en ond jävel med vapen är en bra typ med vapen.

I den mån filmen förtjänar den där ena stjärnan skulle det i så fall handla om Alias-aktrisen Jennifer Garner, en stridsmask­in av det slag som blöder såväl invärtes som utvärtes. Dessvärre till ingen större nytta.

 ?? FOTO: TONY RIVETTI ?? Jennifer Garner tar lagen i egna händer efter att ha förlorat sin familj.
FOTO: TONY RIVETTI Jennifer Garner tar lagen i egna händer efter att ha förlorat sin familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland