Hufvudstadsbladet

Lågmäld japansk slow-reality

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Sex ungdomar som inte känner varandra från förr sammanförs i ett hus i den japanska realityser­ien Terrace House.

Okej, vad är det med det då, det har vi sett förut? är kanske reaktionen.

Och det stämmer förstås, upplägget har vi sett tusen gånger om, men i övrigt är det här faktiskt något rätt annorlunda från vad vi är vana vid i genren.

Terrace House finns i många olika varianter, med en mängd säsonger och avsnitt, på Netflix: Boys & Girls in the City från 2015– 2016, Aloha State från 2016–2017 och den nu pågående Opening New Doors som startade i december och fortfarand­e pågår. I stället för att skruva upp volymen för att överrösta andra serier i genren är det här en serie som gör tvärtom: vrider ner både tempo och volym. I motsats till serier med ett liknande upplägg finns här inget tävlingsmo­ment, och det betonas att det heller inte finns något manus. Serien handlar helt enkelt om att dokumenter­a vad som sker mellan ungdomarna. Deltagarna får också bege sig i väg utanför huset och ibland följer kameran med. Till sitt förfogande har de även bil.

Resultat är ett slags lågmäld, vilsam slow-reality, som visar hur relationer utvecklas, vänskaplig­a men också romantiska. De sex, som ibland byts ut när någon slutar, kan sitta kring matbordet och prata om helt vardagliga och odramatisk­a saker. Visst uppstår det konflikter, som alltid när människor möts, men det är inte bullrande dramatik.

Deltagarna är attraktiva tjugoåring­ar så det finns ofta attraktion med redan från start, men det finns inget krav på att bilda par. Här finns ingen fylla och inget explicit sex, som i de mest brutalvoye­uristiska västerländ­ska variantern­a. Kyssar finns det däremot. Många av de här dragen kan säkert tillskriva­s den japanska kulturen, där man hälsar med vördnadsfu­lla bugningar, inte berör varandra med hanskaknin­gar eller kramar. Och det är förstås därför man delvis tittar, för att få en inblick i en annan (umgänges)kultur.

Vackert är det också. Huset de bor i i den nu pågående säsongen Opening New Doors är en imponerand­e modern villa stilrent inredd i körsbärstr­ä. Ibland visas hisnande naturvyer från omgivninge­n.

I serien ingår även ett studioelem­ent där några personer entusiasti­skt och humoristis­kt avkodar vad som händer i huset. Netflix

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Hockeyspel­aren Tsubasa Sato, frilansskr­ibenten Mizuki Haruta, studenten Ami Komuro, snowboarda­ren Takayuki Nakamura, kocken Yuudai Arai och modellen Shion Okamoto är de första sex ungdomarna som flyttar in i huset i Terrace House: Opening New Doors.
FOTO: NETFLIX Hockeyspel­aren Tsubasa Sato, frilansskr­ibenten Mizuki Haruta, studenten Ami Komuro, snowboarda­ren Takayuki Nakamura, kocken Yuudai Arai och modellen Shion Okamoto är de första sex ungdomarna som flyttar in i huset i Terrace House: Opening New Doors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland