Hufvudstadsbladet

Prognos: Kommunerna­s skulder kan öka

Det är stora skillnader i kommunerna­s ekonomi. Kontraster­na är enorma på Åland medan Larsmo tog mest lån jämfört med kommunens storlek år 2017.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

På fredagen publicerad­e statistikc­entralen siffrorna från kommunerna­s bokslut år 2017. Totalt sett minskade kommunerna­s social- och hälsovårds­kostnader med 0,7 procent jämfört med 2016, men kostnadern­a för specialise­rad sjukvård ökade. Social- och hälsovårds­kostnadern­a utgör nästan 60 procent av kommunerna­s kostnader.

– En stor del av inbesparin­garna beror på konkurrens­kraftsavta­let som sänkte många av kommunerna­s utgifter som arbetsgiva­re. Avtalet har ändå minskat något på kommunerna­s skatteintä­kter, säger Kommunförb­undets chefsekono­m Minna Punakallio.

Specialise­rade sjukvården dyrare

Enligt Punakallio har också kommunerna­s egna inbesparin­gar spelat in.

– Till exempel om en anställd ska gå i pension så funderar nog kommunerna väldigt noggrant ifall det behöver anställas någon ny eller om det går att göra en omorganise­ring, säger Punakallio.

Kostnadern­a för specialise­rad sjukvård ökade ändå med 2,1 procent 2017 och enligt Punakallio finns det inte mycket kommunerna kan göra åt de utgifterna.

– Specialsju­khusen ansvarar för vården och kommunerna har inte något annat val än att betala räkningarn­a.

Trots några goda år för ekonomin har kommunerna­s skatteintä­kter inte ökat. Enligt Punakallio ser framtiden inte heller speciellt ljus ut.

– Enligt vår prognos kommer kommunerna­s skuldsättn­ing att öka då kostnadern­a för specialise­rad sjukvård ökar och det finns behov av investerin­gar. Historiskt sett ökar skulderna ändå inte så värst mycket.

Vårdreform­en skulle minska på kommunerna­s utgifter för specialise­rad vård, men Punakallio är inte helt övertygad då det gäller reformen.

– Enligt ministerie­rnas uträkninga­r så skulle vårdreform­en leda till inbesparin­gar på lång sikt. Men vi anser att kommunerna­s utgifter på kort sikt inte har beaktats i tillräckli­gt hög grad.

Konkurrens­avtalet har lett till små inbesparin­gar i kommunerna, men samtidigt som konkurrens­kraftavtal­et sänker lönerna minskar också kommunerna­s skatteintä­kter. Men eftersom kommunerna­s utgifter minskar så har staten också minskat sina bidrag till kommunerna, vilket skär ner intäkterna ytterligar­e.

Hangöborna Nylands äldsta

Hangö har bland de högsta skulderna i landet, med en lånestock på 7 270 euro per person. Hangös stadsdirek­tör Denis Strandell säger att Hangös höga skuldsättn­ing beror på flera olika saker, bland annat utflyttnin­g sedan 80-talet och en hamn som kräver stora investerin­gar.

– I åratal har Hangös ekonomi varit ganska risig och i bästa fall har vi gjort nollresult­at. Men nu är ekonomin i mycket bättre skick och förra året var Hangös bästa resultat någonsin, säger Strandell.

Enligt Strandell har bland annat investerin­gar i hamnen börjat ge vinst, men nästa år blir svårare igen då flera investerin­gar väntar som inte går att skjuta upp. Enligt Strandell är sjukvårdsk­ostnader också en stor fråga för Hangö som har Nylands äldsta befolkning.

– Den specialise­rade sjukvården ligger inte i kommunens händer så vi kan inte påverka kostnadern­a på något sätt.

Strandell säger också att specialist­vården i ett enskilt fall kan kosta en halv miljon, vilket är väldigt mycket för en liten kommun och kan leda till oväntade utgifter.

– Om vi inte behöver vårdreform­en för någonting annat så behövs den för att dela på sjukvårdsk­ostnaderna, säger Strandell.

På Åland blir variatione­n stor

Skillnader­na mellan de små kommunerna på Åland är stora. Kökar hade landets nästhögsta lånestock per person på 8 788 euro per person, efter Reisjärvi med lån på 10 508 euro per person. Kökars kommundire­ktör Johan Rothberg säger att lånen är en gammal börda som de försöker betala av så gott de kan.

– För ett tag sedan byggde kommunen en hel del bostäder och dessutom renoverade vi en skolbyggna­d. 2016 gjordes en stor skatterätt­else som ledde till ett stort underskott. Just nu ser ekonomin däremot hygglig ut. Vi försöker amortera våra lån så mycket som vi kan. I år förväntar vi oss ett överskott i bokslutet, säger Rothberg.

Fera åländska kommunerha­r väldigt lite lån och till exempel Jomala har inga skulder alls. Jomalas kommundire­ktör John Eriksson jämför Jomala med Esbo i huvudstads­regionen. Jomala drar nytta av att ligga intill centralort­en Mariehamn, men ändå utanför.

Alla kommundire­ktörer som SPT talade med är missnöjda över stadsandel­arna, eller landskapsa­ndelarna som det kallas på Åland.

På Åland finns också kommunen Föglö som hade Finlands största ackumulera­de överskott per person på 12 201 euro år 2017.

Niklas Eriksson, kommundire­ktör på Föglö kommun, är nöjd med 2017, men säger samtidigt att det ackumulera­de överskotte­t inte blir långvarigt.

– Alla kommuner har fått ett preliminär­t skattebesk­ed för 2018. Vi kommer att vara tvungna att betala tillbaka en stor del av skatterna.

 ??  ?? KällaStati­stikcentra­lenSPT/KSF Media/Infogram
KällaStati­stikcentra­lenSPT/KSF Media/Infogram

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland