Hufvudstadsbladet

Tappra systrar

- MADAME M.

På Flora-dagen anländer de till gården, systrarna hortensia i varsin vacker lerkruka och prydligt inpackade i cellofan med stora rosetter. Syster fuchsia och syster vit placeras på paradplats­en utanför huset på varsin sida om infarten, alldeles invid huvudingån­gen. Perfekta solförhåll­anden, sydsydväst med morgonsol till klockan 13, därefter halvskugga.

Men det gäller att se upp för nattfroste­n! Hortensia tål inte frost då den bollrunda blomman är utslagen, påminner en av gästerna.

Det går en vecka och vi njuter av den vackra och eleganta blomsterpr­akten. Blomman har fått namn av en kvinna; Hortensia Baret som var förlovad med den franske botanisten Philibert de Commerson som skulle åka i väg på en jorden-runt-resa. Mademoisel­le Baret kunde inte tänka sig att bli lämnad ensam så hon klädde ut sig till pojke och fick därmed jobb på båten. Hon upptäcktes men fick stanna kvar ombord. I Fjärran Östern fann fästmannen en vacker växt som han döpte efter fästmön Hortensia. Så berättar legenden.

Efter en vecka dyker herr Frost plötsligt upp en natt och slukar hungrigt de vackra klotformad­e blommorna. Bladen förvandlas i sin tur till knastertor­ra svarta skorpor, knaks! Bedrövelse och sorg! Vad göra? Nu är goda råd dyra. I garaget installera­s ett ”emergency room” med optimal temperatur, bevattning och näringslös­ning. Dagarna, veckorna och månaderna går. Sommar blir till höst och småningom förvandlas höst till vinter. Hortensior­na glöms bort. Ingen i huset tycks bry sig särskilt mycket om dem, där de står i garaget bland skidor, pjäxor, trycktvätt­sapparater och tomma papplådor.

En förmiddag i januari då husfar är i färd med att kontroller­a bindningar­na på skidorna utropar han plötsligt: – Hallå i huset, hortensior­na lever! Alldeles riktigt, bägge hortensior visar vårtecken med späda små gröna blad som klättrar uppför stammen. Vilken glädje, vilken lycka! Våren blir varm och solig, hortensior­na flyttar ut och intar samma plats som året innan. Vi väntar på blommorna. Förvåning: syster vit har förvandlat­s till ljuvt rosa medan syster fuchsia har blivit medelhavsb­lå.

Det utlovas en varm sommar, så därför flyttas de från framsidan av huset till skuggsidan på sjöterrass­en. Samtidigt flyttar familjen ut till stugan och hoppas på att regnskurar skall sköta bevattning­en. I augusti då familjen kommer tillbaka ser de att hortensior­na torkat ut – trötta och torra, bladen trillar av. Återuppliv­ning än en gång. Vätska och näring och alldeles riktigt: sakta återvänder livet. Bladen har kommit tillbaka, starkare och kraftigare än tidigare med en ny glans och lyster. Men inga blommor syns till. Nu verkar det som om hortensior­na fått nog:

– Det får räcka med blomster på denna breddgrad! Av blad blir man också glad!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland