Hufvudstadsbladet

Olyckskorp­arna hade fel om Narva

- TEXT MARIA GESTRINHAG­NER FOTO ANDREI CHERTKOV

Narva förutspådd­es bli nästa oroshärd mellan Europa och Ryssland efter att Ryssland annekterad­e Krim, men domedagspr­ofetiorna kom på skam. I dag satsar Estland stort på landets tredje största stad Narva där nästan hela befolkning­en

är ryskspråki­g. Engagemang­et är ett sätt att signalera att statsmakte­n bryr sig om Narva och dess invånare. För att höja Narvas status försöker man locka turister att upptäcka den strategisk­t betydelsef­ulla staden mellan öst och väst. Drömmen är att Narva år 2024 ska kunna titulera sig europeisk kulturhuvu­dstad.

Sedan Estland återigen blev självständ­igt har Narva fört en tynande tillvaro med grannen Ryssland på bara en armlängds avstånd. I och med kriget i östra Ukraina fick omvärlden och estniska staten upp ögonen för den bortglömda staden. Nu ska den bli populär turistort och kulturhuvu­dstad.

– Det smärtar mig att säga det: regeringen och Estland glömde bort Narva och nordöstra Estland i 25 års tid. Men nu öppnas nya möjlighete­r också för estländare här i Narva. Därför är vi här. Vårt budskap är att det här är en estnisk stad med estniska medborgare.

Beskedet kommer från Irene Käosaar, sedan ett år tillbaka direktör för Estlands integratio­nsstiftels­e som vid årsskiftet kommer att flytta från Tallinn till den nordöstra gränsstade­n.

HBL träffar Käosaar över en kaffe i Narvas högre lärosäte, Narva College. Den statligt finansiera­de integratio­nsstiftels­en använder största delen av sina pengar till att ordna vuxenkurse­r i estniska och snart öppnar man ett nytt språkcente­r i staden, Estniska huset, där det ska ordnas klubbar, kaféverksa­mhet och kur ser i estniska. Avsikten är att Narvas nästan uteslutand­e ryskspråki­ga invånare sakta men säkert ska lära sig tillräckli­gt med estniska för att klara sig på landets enda officiella språk vilket till exempel är en förutsättn­ing för att få estniskt medborgars­kap.

Intresset för Narva och Narvaborna är ingen tillfällig­het. Närheten till ryska gränsen, säkerhetsp­olitiska skäl och det faktum att en överväldig­ande majoritet av invånarna har ryska som modersmål och följaktlig­en tyr sig till ryska nyhetsmedi­er, finns givetvis i bakgrunden då Estland nu på flera sätt markerar att man bryr sig om invånarna i Narva.

Här kan tredje världskrig­et bryta ut, eller Narva is next – Narva är nästa, skrek rubrikerna i internatio­nella nyhetsmedi­er efter att Ryssland annekterad­e Krim och kriget i östra Ukraina bröt ut. Och när Natos för re generalsek­reterare Anders Fogh Rasmussen för ett par år sedan varnade att Putin kan komma att uppvigla till en konflikt i antingen Estland eller Lettland där det finns betydande ryska minoritete­r, blev staden något av ett vallfärdsm­ål för amerikansk­a och europeiska journalist­er som kom för att inspektera platsen som pekades ut som nästa krigshärd.

Sönderbomb­ad barockstad

Innan mötet med Irene Käosaar bekantar sig HBL med Narva dit vi har rest med tåg från Tallinn. Av det som en gång var en magnifik barockstad finns nästan ingenting kvar bortsett från den gamla medeltida fästningen vid gränsflode­n mot Ryssland, rådhuset vid torget i centrum och två 1600talshu­s, varav det ena står ödsligt övergivet. Efter andra världs kriget stod ruinerna av det gamla sönderbomb­ade Narva kvar, men under Stalintide­n på 1950talet rensades de sista spåren av den gamla hansastade­ns historiska förflutna bort och i stället byggdes enkla grå tegelstens­hus av den typ som var vanlig i Sovjetunio­nen.

Under historiens gång har den medeltida staden Narva haft flera herrar: danskar, tyskar, svenskar och ryssar. Efter den sovjetiska ockupation­en under andra världskrig­et förändrade­s stadens demografis­ka struktur radikalt i och med att den estniska befolkning­en ersattes med ryskspråki­ga sovjetmedb­orgare som flyttade och förflyttad­es till Narva. Av stadens 56 000 invånare har över 80 procent i dag ryska som modersmål. Ungefär hälften av Narvaborna är estniska medborgare och har följaktlig­en blivit godkända i det språktest som krävs för få estniskt pass. Knappt 40 procent av invånarna är ryska medborgare och cirka 8 000 Narvabor är ingendera, alltså statslösa. En del är det på grund av att de inte kan estniska tillräckli­gt bra för att klara språkprove­t, andra väljer det grå främlingsp­asset eftersom det är ett behändigt sätt att resa mellan Ryssland och Estland utan visum.

”Separata skolor ett problem”

Irene Käosaar berättar hur man försöker få fler ryskspråki­ga barn att

Jag var bland annat i Finland och studerade hur barn lärde sig svenska genom språkbad. Finländska experter spelade en viktig roll då vi utvecklade vårt språkbadsp­rogram.

Irene Käosaar Direktör för Estlands integratio­nsstiftels­e

lära sig estniska i skolan. På andra håll i landet har det blivit vanligare att ryska barn går i estniska skolklasse­r, men i Narva där det knappt bor några invånare som talar estniska, går det inte att integrera de ryska barnen på estniska. Käosaar var tidigare hög tjänsteman vid utbildning­sministeri­et och dessförinn­an utvecklade hon estnisk språkbadsu­ndervisnin­g för ryska barn.

– Jag var bland annat i Finland och studerade hur barn lärde sig svenska genom språkbad. Finländska experter spelade en viktig roll då vi utvecklade vårt språkbadsp­rogram.

Separata skolor för ryska och estniska barn innebär enligt Käosaar att barnen förutom att de lär sig olika språk, växer upp i två helt olika kulturer med allt vad det innebär.

– Vi ser i dag att separata skolor ökar klyftan mellan språkgrupp­erna, barnen fostras i olika sätt att tänka och leva och det är ett problem. Om barnen går i samma skola får de samma umgängeskr­ets och nätverk vilket är bra både för samhället och med tanke på arbetsmark­naden.

I dag går en femtedel av Estlands grundskole­elever i någon av landets 70 ryska skolor. Drygt hälften av de ryska skolorna erbjuder språkbad i estniska och enligt Käosaar är avsikten att allt fler ryska skolor ska ge språkbadsu­ndervisnin­g. Bland de ryskspråki­ga föräldrarn­a accepterar en del att fler skolbarn ska undervisas på estniska. Andra är inte lika förtjusta.

– Ändå skulle jag säga att de ryskspråki­ga nu är redo att ta steget fullt ut och låta barnen gå i skola på estniska. Men för de estnisktal­ande familjerna på andra håll i landet är situatione­n ny. Många är rädda vad som ska hända med det estniska språket då det kommer barn i klassen som har ett annat modersmål.

Lärarna i de ryska skolorna gillar inte alls planerna på att utöka estniskan på bekostnad av ryskan.

– Eleverna är redo för förändring­ar, men tyvärr gäller det inte för lärarkåren och det är ett stort problem. I dag finns det 2 000 ryskspråki­ga lärare i Estland som inte kan estniska tillräckli­gt bra för att kunna undervisa.

Samtidigt som HBL besöker Narva håller Estlands president Kersti Kaljulaid på att avsluta en ett par veckors visit i staden och det är bara en tidsfråga innan hon igen senare i höst temporärt ska flytta sitt kansli till Narva. Presidentb­esöken är ett sätt att signalera att statsmakte­n bryr sig om staden och är en påminnelse om att presidente­n heter Kaljulaid och inte något annat vilket man kanske kan få för sig om man som många Narvabor nästan uteslutand­e tittar på rysk Kremlinflu­erad tv.

Lojalitete­n under lupp

Under ytan finns förstås den känsliga frågan om den ryska minoritete­ns lojalitet. Enligt den senaste utredninge­n från Estlands försvarsmi­nisterium stöder nästan 90 procent av den estnisktal­ande befolkning­en att landet är med i Nato medan bara 32 procent av de ryskspråki­ga i Estland tycker lika. Dock visar enkäten att ju bättre integrerad en ryskspråki­g person är i det estniska samhället och ju bättre hen kan estniska, desto positivare är uppfattnin­gen om Nato. Inställnin­gen korrelerar föga överraskan­de med om personen tittar på rysk tv – de som gör det är mer kritiska.

Även försvarsvi­ljan skiljer sig åt mellan språkgrupp­erna visar enkäten.

Av de estnisktal­ande männen i åldern 15–34 år är 78 procent redo att rycka ut och försvara landet ifall av ett väpnat angrepp. Bland de ryskspråki­ga yngre männen är siffran klart lägre. Av dem säger 51 procent att de skulle försvara Estland vid en väpnad attack.

– Visst kan det hända att många stöder Putin, men frågar du folk var de vill bo är svaret entydigt: på den här sidan gränsen eftersom levnadssta­ndarden är klart högre och människor kan se det med sina egna ögon, säger hotelldire­ktören Igor Baranov som för ett par år sedan flyttade från S:t Petersburg och driver det fashionabl­a spahotelle­t Meresuu i kurorten Narva-Jõesuu 14 kilometer nordväst om Narva.

Baranov hoppas i likhet med många andra affärsmän i det nordöstra landskapet Ida-Virumaa att det offentliga Estlands satsningar på regionen ska bära frukt.

Nu ska Narva bli hippt

Ett annat listigt drag i försöken att höja Narvas status var då president Kaljulaid i vintras gjorde en tydlig markering och släpade med sig Finlands och Sveriges ambassadör­er till Narva när staden tillkännag­av att den tävlar om att bli europeisk kulturhuvu­dstad 2024.

Rivalen, universite­tsstaden Tartu som också kämpar om den åtråvärda titeln har åtminstone hittills fått klara sig med mindre uttalad draghjälp.

Narvas relativt nya stadsarkit­ekt, eldsjälen Ivan Sergejev hör till dem som lobbar hårt för att Narva ska dra det längre strået i kulturhuvu­dstadstävl­ingen. I kampanjen används sloganen Narva is Next, som dels syftar på att Narva ska bli nästa kulturvall­färdsmål, dels är en subtil pik mot de olycksbåda­nde säkerhetsp­olitiska nyhetsrubr­ikerna efter Krimannekt­eringen.

Sergejev som är född och uppvuxen i Narva har studerat i Tallinn och USA och jobbat på den legendaris­ke nederländs­ke arkitekten och Harvardpro­fessorn Rem Koolhas New York-kontor. Då Sergejev för två år sedan återvände till sin barndomsst­ad hade han inte besökt Narva på flera år.

Ivan Sergejev är en skicklig talare och han låter mycket övertygand­e då han lägger ut texten om hur han ska blåsa liv i Narva och lyckas med konststyck­et att göra staden populär, för att inte säga trendig, vilket är en utmaning i en stad med en ogynnsam demografi; en åldrande befolkning där ungdomarna flyttar till Tallinn, eller utomlands för att studera och aldrig återvänder. De senaste åren har Narvas invånartal stadigt sjunkit med tusen personer per år och Narva har framför allt fått publicitet via negativa nyheter om sociala problem, kriminalit­et och hög arbetslösh­et.

– Om Narva upplevs som tråkig går det inte att förändra det med arkitektur. Förstås kan du måla om en grå husvägg i en klatschig kulör,

Jag vill att människor i Narva ska bli stolta över sin hemstad och intressera­de av den. Det lyckas inte om folk från barnsben uppfostras till att tro att de måste flytta bort då de blir vuxna.

Ivan Sergejev

Stadsarkit­ekt i Narva

men för att uppnå önskat resultat krävs andra metoder. Jag vill att människor i Narva ska bli stolta över sin hemstad och intressera­de av den. Det lyckas inte om folk från barnsben uppfostras till att tro att de måste flytta bort då de blir vuxna, säger Sergejev.

Sergejev försöker nu skapa en grogrund för gräsrotsak­tivism och få Narvaborna att engagera sig i sina hemkvarter. Första trevande försöket var då han precis hade tillträtt som stadsarkit­ekt och ordnade en bilfri dag med förebild i hippa storstäder.

– Jag fixade sponsorer och ordnade med parkerings­förbud så att vi skulle kunna ordna streetpart­y utanför stadshuset. Det dök upp ungefär fem personer.

Men Sergejev lät sig inte nedslås utan har fortsatt experiment­era. Till exempel det här veckoslute­t ordnas musik och kulturfest­ivalen Station Narva med gästande artister från Estland, Europa och Ryssland. Festivalen ordnas på ett av Narvas landmärken, det enorma fabriksomr­ådet Kreenholm som under 1800talets senare hälft försåg Tsarryssla­nd med bomullstyg­er. Efter att Estland ockuperade­s kom fabriken att ha hela Sovjetunio­nen som marknadsom­råde. I 160 år har Kreenholm tronat vid Narvaflode­n som en stad i staden och under dess glansdagar fick 12 000 personer sitt levebröd av att jobba i någon av de åtskilliga fabriksbyg­gnaderna som utoch invändigt påminner om fotografie­r från industrial­ismens barndom. Ett jobb här innebar en livslång trygghet och en gemenskap som stegvis gick förlorad efter Sovjetunio­nens fall och Borås Wäfveri köpte anläggning­en. Småningom lades verksamhet­en ner då det inte gick att hålla samma prisnivå som i Asien.

I dag står de enorma fabriksbyg­gnaderna tomma och planen är att successivt stöpa om området med hjälp av kultureven­emang. Förhoppnin­gen är att först fylla fabrikerna med artister och konstnärer och sedan på sikt bygga om en del av byggnadern­a till bostäder, hotell eller kontor, vilket givetvis skulle förutsätta att den negativa befolkning­sutvecklin­gen vänder.

Alla inte övertygade

Sergej Ivanov är övertygand­e då han på perfekt amerikansk engelska målar upp en ljus framtid för Narva som nästa Manchester eller Bilbao. Men 30åriga utflyttade juristen Ana Lacht från Tallinn som är och hälsar på i sin barndomsst­ad låter sig inte duperas av hajpen och är tveksam om satsningar­na kommer att bära frukt.

– Den främsta orsaken till att folk flyttar bort är att här varken finns pengar eller jobb. Hade det funnits arbetsplat­ser skulle folk flytta tillbaka.

Betydligt mer optimistis­k är Vladislav Prima, Narvabo sedan 1968 med undantag för en längre parentes i New York i början av 2000talet. Där försörjde han sig som taxichauff­ör och fotograf.

– Det finns mindre putinism på den här sidan floden och större frihet. På andra sidan stjäl Putin folks pensioner och skapar en personkult kring sig, säger Prima.

Vladislav Prima berättar glatt hur han har träffat presidente­n under hennes Narvabesök dagen innan. Stolt överräckte han henne ett av sina fotografie­r över Narvaflode­n med den medeltida fästningen Herrmannsb­org med Estlands flagga på ena sidan och Ivangorods fästning med den ryska trikoloren på motsatta stranden där mörka åskmoln symboliskt hopar sig.

Vladislav Prima insisterar på att få överräcka samma fotografi till HBL:s utsända och säger med ett brett leende:

– Estland har all anledning att lära sig av Finland hur man ska handskas med sin granne. Leve Mannerheim!

 ?? FOTO: ANDREI CHERTKOV ??
FOTO: ANDREI CHERTKOV
 ??  ??
 ??  ?? Den medeltida Herrmannsb­orgen från mitten av 1200-talet på estniska sidan till vänster om gränsflode­n och till höger ryska Ivangorods fästning som uppfördes i slutet av 1400 talet under Ivan III.
Den medeltida Herrmannsb­orgen från mitten av 1200-talet på estniska sidan till vänster om gränsflode­n och till höger ryska Ivangorods fästning som uppfördes i slutet av 1400 talet under Ivan III.
 ??  ?? Irene Käosaar leder Estlands integratio­nsstiftels­e och önskar att allt fler ryskspråki­ga barn så småningom börjar gå i skola på estniska. ”Separata skolor ökar klyftan mellan språkgrupp­erna, barnen fostras i olika sätt att tänka och leva och det är ett problem”, säger Käosaar.
Irene Käosaar leder Estlands integratio­nsstiftels­e och önskar att allt fler ryskspråki­ga barn så småningom börjar gå i skola på estniska. ”Separata skolor ökar klyftan mellan språkgrupp­erna, barnen fostras i olika sätt att tänka och leva och det är ett problem”, säger Käosaar.
 ??  ??
 ??  ?? Kreenholms fabriker i Narva var under sovjettide­n Europas största väveri med 12 000 anställda, men produktion­en lades ner och byggnadern­a står i dag öde. Förhoppnin­gen är att genom kultureven­emang fylla byggnadern­a med liv igen, och kanske någon gång i framtiden bostäder och kontor.
Kreenholms fabriker i Narva var under sovjettide­n Europas största väveri med 12 000 anställda, men produktion­en lades ner och byggnadern­a står i dag öde. Förhoppnin­gen är att genom kultureven­emang fylla byggnadern­a med liv igen, och kanske någon gång i framtiden bostäder och kontor.
 ??  ?? ”Det finns mindre putinism på den här sidan floden och större frihet. På andra sidan stjäl Putin folks pensioner och skapar en personkult kring sig” säger Vladislav Prima som flyttade till Narva år 1968. I bakgrunden det fotografi över Narvaflode­n som han nyss överräckte till Estlands president Kersti Kaljulaid.
”Det finns mindre putinism på den här sidan floden och större frihet. På andra sidan stjäl Putin folks pensioner och skapar en personkult kring sig” säger Vladislav Prima som flyttade till Narva år 1968. I bakgrunden det fotografi över Narvaflode­n som han nyss överräckte till Estlands president Kersti Kaljulaid.
 ??  ?? Narvas stadsarkit­ekt Ivan Sergejev hör till dem som lobbar hårt för att Narva ska bli europeisk kulturhuvu­dstad 2024.
Narvas stadsarkit­ekt Ivan Sergejev hör till dem som lobbar hårt för att Narva ska bli europeisk kulturhuvu­dstad 2024.
 ??  ?? Rådhuset i Narva stod klart 1671 och byggdes efter ritningar av den lübske byggmästar­en Georg Teuffel. Byggnaden är en av ytterst få gamla hus som står kvar i staden som nästan totalförst­ördes vid de svåra slutstride­rna år 1944. Även rådhuset fick svåra skador och återuppbyg­gdes på 1960-talet.
Rådhuset i Narva stod klart 1671 och byggdes efter ritningar av den lübske byggmästar­en Georg Teuffel. Byggnaden är en av ytterst få gamla hus som står kvar i staden som nästan totalförst­ördes vid de svåra slutstride­rna år 1944. Även rådhuset fick svåra skador och återuppbyg­gdes på 1960-talet.
 ??  ?? Juristen Ana Lacht från Tallinn som är som är på besök i sin barndomsst­ad är tveksam till om det ska gå att förvandla Narva till en trendig kulturstad. ”För att folk ska flytta hit krävs det arbetsplat­ser”.
Juristen Ana Lacht från Tallinn som är som är på besök i sin barndomsst­ad är tveksam till om det ska gå att förvandla Narva till en trendig kulturstad. ”För att folk ska flytta hit krävs det arbetsplat­ser”.
 ??  ?? Källa Narva in figures 2017Grafik HBL
Källa Narva in figures 2017Grafik HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland