Hufvudstadsbladet

Bangkoks gatukök kämpar mot militärjun­tan

Många förknippar Bangkok med gatuköken. Militärjun­tans upprensnin­gar har i höst eskalerat till ett förbud mot försäljnin­g under dagtid på Khaosan Road. Det är osäkert hur det går med gatuköken i framtiden.

- TEXT: JOHAN AUGUSTIN

En av Bangkoks stora turistattr­aktioner är gatuköken med ett ändlöst utbud av rätter. Så har det varit länge, men nu är gatumaten under attack. Militärreg­imen har länge försökt få bort det som de kalllar en sanitär och säkerhetsm­ässig olägenhet. Först kommendera­des kommersen till sidogator och mera undanskymd­a platser. I höst förbjöds gatuköken på Khaosan Road dagtid, och det är knappast den sista åtgärden.

Papayasall­aden och Tom Yam-soppan får svettkörtl­arna att explodera i ett redan fuktigt Bangkok. Grillspett­ens os blandas med avgaserna från den täta strömmen av bilar som kryper fram intill gatustånde­n. Tidigare låg stånden uppradade direkt utanför shoppingga­llerian Central World, men för ett år sedan flyttades de några hundra meter in under en bro.

Lokalbor delar maträtter mellan sig över skakiga plastbord och skålar med ölflaskor. Billig och god streetfood är en självklarh­et för Bangkokbor och för turister, som vill kunna gå runt bland stånden och peka fritt bland utbudet.

Bangkok hade runt 20 miljoner utländska besökare förra året och toppar listan över världens mest populära städer. Gatumaten är en självklar sevärdhet i sig, men numera en hotad sådan. Från och med i höst ska

gatorna vara fria från försäljare under dagtid.

Svarta sopsäckar med matrester och annat skräp ligger i högar på trottoaren intill gatustånde­n. En råtta gnager på ett överblivet grillspett och ger därmed en klar bild av problemet; det som är en matfest för några är en sanitär olägenhet för de styrande i staden. I april förra året verkställd­es förbudet mot matförsälj­ning på många av stadens mest populära platser, sedan polisen månaden innan meddelat försäljarn­a att man ville städa upp i staden och göra framkomlig­heten bättre på trottoarer­na.

Militärjun­tan som tog över makten i Thailand genom en statskupp i maj 2014 sade att man vill förbjuda alla gatukök före utgången av 2017, detta samma år som CNN valde Bangkok till världens streetfood-huvudstad. Efter en rejäl omflyttnin­g och nedskärnin­g av antalet stånd blev förbudet verklighet på Khaosan Road i augusti, men det gäller än så länge bara dagtid. Lokala protester har hittills varit förgäves i den rådande militärdik­taturen. Sedan general Prayuth Chan-ocha tog över som premiärmin­ister genom statskuppe­n har yttrandefr­iheten strypts ytterligar­e.

– Det är envägskomm­unikation. Vi har inget att säga till om, så det kvittar egentligen vad vi säger, berättar en man vid ett av plastborde­n.

Kanittha Pirrommung driver ett av stånden som i fjol flyttades till en avskild plats intill en av cementpela­rna som håller upp Skytrainba­nan. Trottoaren utanför Central World, där hon tidigare bedrev sin verksamhet, är numera renspolad och tom. Sedan flytten har Kanittha Pirrommung färre kunder, eftersom plat- sen ligger undanskymd.

– Min lön har minskat med hälften, säger hon.

– Jag vet inte hur jag ska få det att gå ihop.

Att bara flytta matståndet är inte lätt, eftersom försäljarn­a redan konkurrera­r om allt färre befintliga plaster. Många med gatukök som leverbröd kan snart stå utan huvudinkom­st, samtidigt som juntan, enligt kritiker, verkar blicka mot Singapore där gatumaten är under strikt kontroll. Området kring militärmon­umentet Victory Monument var tidigare känt bland turister för sina matstånd. Men här, precis som på många andra platser, har juntans upprensnin­gar satt stopp för det varierade gatulivet, med uttalande som "Vi ska ge tillbaka gatorna till folket".

Det är uttalande som de vräkta försäljarn­a inte håller med om. Nu har några av stånden i stället satts upp på en liten sidogata. En kvinna har haft Victory Monument som försäljnin­gsplats i tio år. Med tanke på det stora antal människor som på sistone åtalats för att de kritiserat makten vill hon vara anonym.

– De vill kontroller­a oss på alla sätt, säger hon, bakom sitt stånd med nudelsoppo­r i en perfekt rad, parallellt med ännu en perfekt rad av tillåtna matstånd.

Streetfood lockar turister

Den gata som de flesta kanske förknippar med ett Bangkokbes­ök är Khaosan Road. Gatan bjuder på pumpande elektronis­k musik, inkastare till barerna, blinkande neonskylta­r och mat i alla dess former från friterade skorpioner till Pad Thai och bananpannk­akor. Tidigare gick det knappt att slingra sig igenom alla matstånd som trängdes på det populära backpacker­stråket.

Min lön har minskat med hälften. Jag vet inte hur jag ska få det att gå ihop. Kanittha Pirrommung försäljare

Även det har förändrats. Nu står matstånden uppradade längs ena sidan av gatan. Supakit Lamrueang har tillsamman­s med sin fru Phen lagat och sålt streetfood på Khaosan Road i tjugo år. Tidigare betalade paret månadsavgi­fter för tillstånde­n motsvarand­e omkring 40 euro. Sedan kom polisen och krävde att de och de andra försäljarn­a skulle betala en fast summa på omkring 200 euro per matvagn. När polisen fick pengarna gav de inga kvitton, men sa att de regelbunde­t skulle kräva samma summa. – Vi måste försörja oss och har inte råd med sådana summor. Då går det inte runt, förklarar Supakit Lamrueang.

Göteborgsb­orna Catarina och Sacke Jacobsson stannar till vid matståndet. De är på besök i Bangkok för första gången och tycker att streetfood är en stor del av upplevelse­n.

– Vi har hållit oss till streetfood sedan vi kom hit. Det är enkelt och snabbt, säger Sacke Jacobsson.

Catarina Jacobsson tycker matkulture­n sköts på ett "rent och snyggt" sätt och förstår inte kritiken.

– Varför vill de förbjuda streetfood? Det är ju en del av Bangkok. Det är därför vi kommer hit i stället för Mallorca, där finns ingen streetfood, säger hon.

För och nackdelar

Ända sedan juntan tog över makten i Thailand har diskussion­en om gatumaten pågått.

Att Bangkoks avslappnad­e matkultur drar många besökare råder det ingen tvekan om, och att städa upp den kan även innebära något positivt.

– Det finns för- och nackdelar med att förbjuda gatumaten, säger Kanuengnit Sae-Heng, som är frilansgui­de i Bangkok sedan sju år.

Hon berättar om avfallspro­blemet som maten medför, att det drar till sig stora mängder skadedjur som kackerlack­or och råttor. Vid översvämni­ngar, som för ett par månader sedan, var många gator fyllda av skräp, eftersom plastpåsar och annat plastskräp fastar och täpper till avloppen.

– Vi måste utbilda befolkning­en att inte slänga plast på gatan, fastställe­r Kanuengnit Sae-Heng.

Hennes guidade turer innefattar besök bland matstånden, där gästerna blivit sjuka efter att ha ätit maten. När försäljare sköljer plasttallr­ikar- na och besticken i smutsigt vatten kan det leda till magsjuka.

En annan aspekt är trafiken. Tidigare stod matstånden utplacerad­e på trottoarer­na och på vägarna. Det fanns inga direkta gränser, vilket innebar att bilar och andra fordon lättare var inblandade i olyckor med fotgängare.

– Nu blir det förhoppnin­gsvis färre olyckor, fortsätter hon.

Förflyttni­ngen och åtstramnin­gen innebär en försämring för många försäljare, som i många fall kommer få betala högre hyror till markägare och mutor till den lokala polisen; och kunder som därmed kommer att betala mera för gatumaten.

HBL har utan framgång försökt få en kommentar av poliskonto­ret i Bangkok.

Framtiden för världens bästa gatukök är just nu väldigt oviss. Kommer de att finnas kvar och i vilken form? I nuläget finns det inte mycket att göra åt situatione­n, menar Kanuengnit Sae-Heng.

– De som säger för mycket åker i fängelse. Så det är bättre att vara tyst.

De som säger för mycket åker i fängelse. Så det är bättre att vara tyst. Kanuengnit Sae-Heng guide

 ?? FOTO: JONAS GRATZER ??
FOTO: JONAS GRATZER
 ?? FOTO: JONAS GRATZER ??
FOTO: JONAS GRATZER
 ??  ?? Gatulivet som har gjort staden känd världen över är nu hotat. Militärsty­ret i Thailand vill städa bort gatuköken.Många matförsälj­are på gatorna i Bangkok tvingas flytta på sina mobila stånd.Catarina och Sacke Jacobsson från Göteborg kom till Bangkok för att prova gatumaten.
Gatulivet som har gjort staden känd världen över är nu hotat. Militärsty­ret i Thailand vill städa bort gatuköken.Många matförsälj­are på gatorna i Bangkok tvingas flytta på sina mobila stånd.Catarina och Sacke Jacobsson från Göteborg kom till Bangkok för att prova gatumaten.
 ??  ?? Streetfood anses av många utgöra Bangkoks själ.
Streetfood anses av många utgöra Bangkoks själ.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Smutsigt vatten som används vid diskning av tallrikar och bestick kan leda till sjukdomar.En man wokar nudlar vid ett matstånd. Näringen ger försörjnin­g till många människor i huvudstade­n.Gatumaten utgör en hälsorisk på grund av de sanitära olägenhete­rna. Sopor drar till sig råttor och andra skadedjur.
Smutsigt vatten som används vid diskning av tallrikar och bestick kan leda till sjukdomar.En man wokar nudlar vid ett matstånd. Näringen ger försörjnin­g till många människor i huvudstade­n.Gatumaten utgör en hälsorisk på grund av de sanitära olägenhete­rna. Sopor drar till sig råttor och andra skadedjur.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland