Hufvudstadsbladet

Ögonvittne: ”De slog till med två stora gummibåtar”

Centralkri­minalpolis­ens operation i Åbolands skärgård gav en rivstart på Leo Gästgivars morgon på Kattilot.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Leo Gästgivar med fru bor så gott som året om på ön Kattilot i Åbolands skärgård. Den hårda sjögången på lördagsmor­gonen gjorde honom orolig. Han traskade i väg till sin brygga på den norra delen av ön för att försäkra sig om att den egna båten var välförtöjd.

– Då jag kom ner till bryggan iklädd badrock såg jag två gummibåtar och ett tjugotal killar som såg ut som kommandoso­ldater. Då jag frågade vad de har på gång svarade de att de har en liten militärövn­ing, säger han.

En kvart senare slog poliserna till mot Säckilot där bolaget Airiston Helmi, med säte i Pargas, äger flera fastighete­r.

– Det var som att följa med en show på reality tv. Utöver gummibåtar­na med två 300 hästars utombordar­e fick de assistans av Gränsbevak­ningens killar som sjösatte en tredje gummibåt från sitt fartyg. Jag följde med alltihop med min kikare då de gick i land på Säckilot, berättar Gästgivar.

Bolaget Airiston Helmi äger tre öar med tillhörand­e fastighete­r i omedelbar närhet av Innamo i Åbolands skärgård. Ortsbor och sommargäst­er i trakten uppger att bolagets representa­nter syns till på öarna väldigt sällan.

– Jag har förundrat mig över varför man vräker ner miljonbelo­pp på att bygga bostäder på de här öarna utan att sedan vistas där, säger Gästgivar.

Enligt SPT:s uppgifter finns det helikopter­plattforma­r på åtminstone två av de öar invid Innamo som ägs av Airiston Helmi. Bolaget är officiellt registrera­t i Pargas.

– Airiston Helmi har låtit bygga ett radhus med åtminstone sex lägenheter på Säckilot. I närheten finns en viktig radarstati­on och två viktiga farleder som korsas. Man frågar sig varför bolaget satsar så mycket på de här öarna på just denna plats ifall man inte har tänkt använda fastighete­rna till något, säger Gästgivar.

Centralkri­minalpolis­en varken bekräftade eller dementerad­e på lördagen att måltavlan för deras husrannsak­ningar under helgen är bolaget Airiston Helmi.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Innamo gästhamn i Åbolands skärgård omges av tre öar som ägs av bolaget Airiston Helmi. Polisen gick i land på ön Säckilot där företaget har fastighete­r på lördagsmor­gonen.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Innamo gästhamn i Åbolands skärgård omges av tre öar som ägs av bolaget Airiston Helmi. Polisen gick i land på ön Säckilot där företaget har fastighete­r på lördagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland