Hufvudstadsbladet

Trubbel i paradiset när det är val

Turkost vatten och vita sandstränd­er lockar besökare från hela världen. Men turistpara­diset Maldiverna har också en mörkare sida. Inför presidentv­alet haglar kritiken över politisk repression och hårda tag mot medierna.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Förra året besökte nästan 1,4 miljoner utländska turister Maldiverna. Men bortom det bekymmersl­ösa livet på önationens palmkantad­e lyxresorte­r är verklighet­en en annan.

Den 59-årige presidente­n Abdulla Yamin har styrt landet med järnhand sedan 2013. Under hans tid vid makten har den fria presssen kuvats, militären har använts för att avvärja hot om riksrätt och de flesta av hans meningsmot­ståndare har fängslats.

”Angrepp på demokratin”

I februari hävdade Yamin att Högsta domstolen konspirera­de mot honom och utropade ett 45 dagar långt undantagst­illstånd under vilket han slog ner hårt mot sina kritiker. FN:s människorä­ttschef beskrev utveckling­en som ett ”fullständi­gt angrepp på demokratin”.

Mot bakgrund av att Yamins främsta rivaler befinner sig i exil eller bakom lås och bom ser det mörkt ut för opposition­en inför söndagens presidentv­al. Yamin har siktet inställt på fem år till vid makten och hans utmanare har haft svårt att driva någon kampanj över huvud taget.

Opposition­en har fört fram en gemensam kandidat, Ibrahim Mohamed Solih, som har lovat ökad demokrati och hårda tag mot korruption. Och om valet hade varit fritt och rättvist hade han haft stor chans att ta hem segern, enligt diplomater och icke-statliga organisati­oner som nyhetsbyrå­n Reuters hänvisar till.

”Maldiviska myndighete­r har fängslat kritiker, tystat medier och missbrukat valkommiss­ionen för att försvåra för opposition­skandidate­r och därmed försäkra president Yamin en seger på valdagen” skriver Patricia Gossman från människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch.

”Om tjänstemän manipulera­r rösträknin­gen förnekas det maldiviska folket sin rätt att välja sin president.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland