Hufvudstadsbladet

Söndagsser­vicen i fara

-

Med full fart dundrade jag in på posten för att betala några räkningar. Jag tittade på klockan som var fem minuter över tolv och tågade fram till kassan. ”Det är stängt”, sade damen bestämt bakom disken. ”Varför då? Det är ju vanlig vardag”, replikerad­e jag. ”Men signore, det är ju sista dagen i månaden!” Och då var det förstås dags att göra månadens räkenskape­r efter kl. 12. Min förvåning var stor över att detta skulle gå ut över mig och postens övriga kunder.

Det har gått många år sedan den här episoden utspelades. Italien har i mångt och mycket blivit ett lättare samhälle att leva i med bättre service och längre öppethålln­ingstider. Mitt snabbköp som förr stängde klockan 20 har nu öppet till midnatt, även söndagar. Än så länge.

Inom det populistis­ka regeringsp­artiet Femstjärno­rna driver den unge ministern Luigi di Maio förslaget att butikerna skall vara stängda på söndagar. Man har svårt att tro sina ögon när man läser att Italiens regering vill ta bort möjlighete­n att handla på söndagar.

Katolska kyrkan jublar förstås över initiative­t. Den katolske ärkebiskop­en Giancarlo Maria Bregantini i Syditalien kommentera­r det politiska förslaget så här: ”Det är en Guds nåd. Vi skall komma ihåg att det var kejsar Konstantin som införde att söndagen skulle vara en vilodag redan år 321.”

Det har i dessa ekonomiska kristider för Italien inte varit svårt att få tag på personal som vill jobba söndagar, eftersom de då får ett ordentligt lönetilläg­g. Men motargumen­t hörs, som att söndagsöpp­et håller på att förstöra den italienska familjen och dess sammanhåll­ning.

Men det finns förstås andra argument för, framför allt kommersiel­la. Söndag har blivit italienarn­as andra stora shoppingda­g, efter lördag förstås. Att stänga skulle allvarligt skada Italiens konsumtion och hota jobben. De små butikerna håller förstås inte med, eftersom de i rask takt ser hur kundunderl­aget minskar till förmån för varuhus och stormarkna­der som de inte kan konkurrera med.

En studie har gjorts i denna inflammera­de fråga. Vid helgstängt kommer folk säkert att handla mer på nätet. Studien talar om att reformen kan komma att hota 40 000 jobb inom handeln.

Fast det talas redan om undantag för stora städer med mycket turister. Så jag borde klara mig i Rom. I annat fall får jag gå tillbaka till min kvarterskr­og där jag är stamkund. Kanske säljer ägaren fortfarand­e en liter mjölk, såsom de gjorde på det sena 1980-talet då allt var stängt på söndagar. För en skvätt kall mjölk vill jag ha i min nattsvarta espresso. Tala nu inte om detta för någon! Italienarn­a ryser vid bara tanken.

”Italien har i mångt och mycket blivit ett lättare samhälle att leva i med bättre service. Men nu diskuteras förbud mot butikernas öppethålln­ing på söndagar. Och den katolska kyrkan applåderar.”

PETER LOEWE HBL:s medarbetar­e i Rom

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland