Hufvudstadsbladet

Dicken gav stormvarni­ng – HIFK tog poängen

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

FM-seriesäson­gens första möte mellan giganterna HIFK och Dicken följde samma bekanta manus som handbollsp­ubliken vant vid sig i vårens spännande finalserie. Ett föryngrat Dicken utmanade modigt men i slutminute­rna var HIFK:s rutin för mycket för hemmalaget.

I förhandssp­ekulatione­rna var HIFK en liten favorit och det föryngrade Dicken, tre raka FM-guld till trots, en utmanare. FM-seriehöste­ns första finalrepri­s visade ändå att skillnaden mellan lagen är marginell.

Dicken ledde med uddamålet med dryga fem minuter kvar men HIFK tog slutminute­rna med 4–0 och hela matchen med 28–25 (14– 15). Dickens kapten Anna Lindahl var inte speciellt överraskad att laget bjöd upp till en så hård kamp.

– Överraskad är fel ord men jag tycker vi gör en bra match med tanke på vilken tid på säsongen vi rör oss i nu och hur nytt laget är. Det är klart att det harmar att förlora. Vi gör små misstag i slutet av matchen som vi inte normalt gör. Det är säkert därför att vi kanske inte har de mest erfarna spelarna. Det avgör matchen till slut. Men i det stora hela, speciellt med tanke på var vi rör oss i säsongen, så gör vi en bra insats, säger Lindahl.

Dicken hade ett läge att kvittera sent men en olycklig felpassnin­g blev lagets öde och HIFK spikade matchen.

– Lugnet ska vi förbättra på. Att vi inte gör sådana fel som att man kastar bollen över sidolinjen när ingen stör oss. I anfallet kan vi välja våra lägen bättre. Försvaret var egentligen helt okej. Stundvis missar vi då vi glömmer att prata och kommunicer­a med varandra, säger kaptenen som gjorde fyra mål, varav tre på sjumetersk­ast.

Hälften av Dickens spelare i matchproto­kollet är födda på 2000-talet. Bland annat de två främsta målskyttar­na: Matilda Peitsaro (6 mål) och Malena Heikkinen (5 mål).

– Jag är jättenöjd med hur våra unga spelare presterar och visar attityd på träningarn­a. De är verkligen färdiga att ta förstaplat­sen på sin position. De har gjort det jättebra och jag ser fram emot säsongen, säger Lindahl.

”I dag var det en bra dag”

I HIFK-lägret var minerna nöjda efter att man satt stopp för Dickens lilla segersvit som vände vårens finalserie i Drumsölage­ts favör. Det känns som att HIFK är etta i staden igen, tycker niomålssky­tten Inka Jäntti.

– Vi var laddade före match. Som alla vet så är det här matchparet det överlägsna toppmötet. Varje match känns som en final. Vi hade att ge igen för och vi spelade med en sådan attityd, säger Jäntti som stod både för kvittering­en och för segermålet i Britas.

Att hon själv axlade rollen som matchhjält­e tycker hon bara är en tillfällig­het.

– Som helhet är vår trupp stark. Det märks genom att olika spelare lyckas i olika matcher. Min roll är densamma som i fjol men i dag var det en bra dag, säger Jäntti.

Jäntti berömmer Dickens unga lag. Kampen om handbollsh­erraväldet fortsätter lika tuff som tidigare fast det finns nya ansikten i ärkerivale­ns led.

– Nya Dicken är starkt. De har många juniorer som fick en del ansvar redan i fjol och nu får de mera i år. Det märks att de spelat i fjol. Det är ett starkt lag även om det ändrats lite, säger Jäntti.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Dickens unga Matilda Peitsaro satte sex fullträffa­r men HIFK tog hem det första Helsingfor­sderbyt i damernas FM-serie.
FOTO: FSC MEDIA Dickens unga Matilda Peitsaro satte sex fullträffa­r men HIFK tog hem det första Helsingfor­sderbyt i damernas FM-serie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland