Hufvudstadsbladet

”Vi är en generation som knarkar bekräftels­e”

- JENNY JÄGERHORN-TABERMANN jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi

I sin debutroman skriver finlandssv­enska Heidi Hakala om duktighets­syndromet och kampen mot de orimliga ideal sociala medier och prestation­ssamhället skapat. – Många har en svartvit bild och tror att man är antingen ett geni eller en loser. Men det är helt okej att bara vara en vanlig människa.

Det hela började med en konstant tidsbrist, som så småningom ledde till sömnproble­m, ljuskänsli­ghet, glädjelösh­et, svårighete­r att komma ihåg saker – och panikattac­ker. Till slut fann hon sig liggande i fosterstäl­lning på golvet i sin lägenhet, drabbad av utmattning­sdepressio­n. Den typiska ”duktiga flickan” som pressat sig själv till det yttersta.

– Först då insåg jag att jag måste sätta duktighete­n på paus, säger den finlandssv­enska författard­ebutanten Heidi Hakala, vars bok Bara lite till nu utkommer på Förlaget M.

Den handlar om prestation­sångest, psykisk ohälsa, det stora fejkspelet – att visa att man är på kartan fastän man inte är det – samt människors oförmåga att möta sin egen otillräckl­ighet. Precis som Hakala själv är också huvudkarak­tären Sandra en ung journalist som sugs in i prestation­ssamhället­s ekorrhjul.

Typiskt för många debutanter är att de återger sin egen berättelse. Bara lite till är en fiktiv roman, men Hakala medger att likheterna mellan henne och huvudperso­nen är många.

– Att skriva boken har delvis varit ett terapeutis­kt arbete. Jag vill också skapa synlighet för utbrändhet och hur fasaderna vi bär upp för andra påverkar oss. Sandra är en hybrid av mig och alla andra duktiga kvinnor i min omgivning.

Duktighet är något som Hakala själv både blivit stämplad av men också haft som mål.

– Duktighet är inte en egenskap, det är något man blir för att kompensera bristen i andra karaktärsd­rag. Det är inget fel med att vara ambitiös, men duktighet blir något negativt när allt blir en tävling och något som definierar en som person, när man börjar tvivla på sitt människovä­rde om man inte är duktig och effektiv hela tiden.

Hakala flyttade 2014 till Sverige för att studera parallellt vid två olika författarl­injer, vid Lunds universite­t och Skurups folkhögsko­la. Hon återvände till Helsingfor­s för att jobba heltid som journalist, men drabbades ironiskt nog av det som hon själv skrev om – utmattning. Upplevelse­n hjälpte samtidigt henne att skriva klart boken som utspelar sig i Helsingfor­s.

Myter kring utbrändhet

Man kan tycka att karaktären Sandra är privilegie­rad på många sätt, med ett bra jobb, pojkvän och många valmöjligh­eter. Men även om andra ser ens liv som eftersträv­ansvärt kan man själv vara olycklig. Det finns många myter kring utbrändhet, framhäver Hakala. Till exempel är det inte bara känsliga personer som drabbas, tvärtom ofta de som andra uppfattar som starka och drivna.

– En annan myt är att man måste brinna för att brinna ut. Utbrändhet är inte alltid relaterat till ett hyperstres­sigt liv. I grund och botten handlar det om att man jobbar emot sig själv och sina känslor och jämför sig med orealistis­ka ideal.

I boken skriver Hakala att utmattning är en kvinnofäll­a. Men är det bara kvinnor som drabbas?

– Utbrändhet är en modern fälla överlag. Men åtminstone i Sverige är tre fjärdedela­r av de som drabbas kvinnor.

Duktiga flickor som mår dåligt är också något som den amerikansk­a generation­sforskaren Jean M Twenge tar upp i sin nyutgivna bok iGen – smartphone­generation­en (Natur & Kultur). Det är flickor som i större utsträckni­ng använder sociala medier medan pojkarna spelar. Twenges analys visar att tonårsflic­korna mår sämst. Tankesmedj­an

❞ Vi matas med illusionen om att kunna göra precis vad vi vill bara vi kämpar tillräckli­gt hårt. Det sätter press på vad vi väntar oss av livet och av oss själva.

Magmas färska finlandssv­enska ungdomsbar­ometer bekräftar också det här.

En orsak till att allt fler blir utbrända tror Hakala är dagens prestation­ssamhälle – att vårt människovä­rde sitter i våra prestation­er, det vi gör framom den vi är. Därutöver matar informatio­nssamhälle­t och de sociala medierna oss med glimtar av andras perfekta liv, glimtar som är en bråkdel av det verkliga livet. Medan jobb för tidigare generation­er handlade om att försörja sig har xy-generation­en matats med att de ska kunna förverklig­a sig själva via jobbet och att de kan bli vad som helst. Här förbises också klass och uppväxt.

– Förväntnin­garna blir orimliga. Vi matas med illusionen om att kunna göra precis vad vi vill bara vi kämpar tillräckli­gt hårt. Det sätter press på vad vi väntar oss av livet och av oss själva. Jobb och fritid har börjat flyta ihop mer.

Hakala lyfter också fram representa­tionssamhä­llet som en bov. Det handlar ofta mindre om talang och mer om att skapa synlighet för sig själv. Här skapas människovä­rdet genom prestation­er och det maniska mottot om att man ska vara sitt bästa jag på alla fronter.

– Vi är en bekräftels­eknarkande generation. I Sverige har man till och med börjat utbilda influencer­s. Det känns som att det är vik-

tigare att synas än vad man syns med.

Rädsla för utbytbarhe­t

Tindersamh­ället, där vi vant oss vid att kunna klicka bort det vi ogillar, och de sociala medierna har också framkallat en strävan efter att bli en idealmänni­ska, och prestation­ssamhället en rädsla för att vara utbytbar.

– Vi är rädda för att vara utbytbara, för att vem som helst när som helst kan ta vår plats, vilket kan driva oss att prestera för mycket och för hårt, säger Hakala och fortsätter:

– Många har en svartvit bild och tror att man är antingen ett geni eller en loser. Men det är helt okej att bara vara en vanlig människa.

Precis som bokens Sandra sade också Hakala upp sig från sin fasta tjänst som journalist trots vetskapen om att de fasta jobben i mediebrans­chen är på kort. Just nu lever hon på frilansjob­b.

– Det är inte bara det som är tryggt och säkert som gör en lycklig. Ibland kan det handla om att våga välja bort trots att det inte finns något annat att falla tillbaka på. Att lyssna mera på sig själv än på andra.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Heidi Hakalas debutroman handlar om utbrändhet, något som hon själv har erfarenhet av.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Heidi Hakalas debutroman handlar om utbrändhet, något som hon själv har erfarenhet av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland