Hufvudstadsbladet

Kultur ska finnas i daghem, servicecen­ter och i gatubilden

Kultur är inte bara det som sker på teatrar, konserter och andra institutio­ner. – Kultur ska finnas överallt i Esbo där människor rör sig – på gator, i köpcenter, i skolor och på sjukhus, säger kulturdire­ktör Susanna Tommila i Esbo.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Esbo förändras i en rasande takt, inflyttnin­gen är stor och många av dem som bosätter sig i staden kommer från andra länder. Sedan ett år tillbaka har Esbo också en smidig och tät kontakt med Helsingfor­s, då metron äntligen efter år av förseninga­r kunde köra i gång. Det betyder att kulturutbu­det i de båda städerna är lättare tillgängli­gt för en större skara människor.

– År 2030 kommer var tredje Esbobo att prata något annat språk än finska eller svenska som sitt första språk. Det sätter stora krav på staden som kulturprod­ucent, vi kan inte fortsätta i samma spår som vi alltid gjort, också kulturutbu­det måste utvecklas i samma takt.

Esbo fullmäktig­e drog för tre år sedan upp en femtonårsp­lan för hur staden ska hantera internatio­nalisering­en och den går delvis ut på att aktivera stadsborna själva, så att privatpers­oner, föreningar och institutio­ner tillsamman­s skapar en palett av kulturuppl­evelser.

– Det fungerar inte längre så att en kultursekr­eterare på staden vet vad stadsborna vill se och uppleva och beställer en sådan föreställn­ing. För att kulturen ska bli en naturlig del av vår vardag måste den finnas överallt, såväl på konstmusee­r som i sjukhuskor­ridorer och på daghem, säger Tommila.

Satsar på barn och unga

Ett fungerande exempel på högklassig konstfostr­an för stadens skolelever är projektet Kulps, som redan under tio års tid har erbjudit varje skolklass en möjlighet att avgiftsfri­tt besöka ett valfritt kultureven­emang varje läsår. Nu startar ett pilotproje­kt i 27 av stadens daghem, där utbildade kulturaktö­rer kommer att väva in konstfostr­an som en naturlig del av verksamhet­en på dessa daghem.

– I fjol var projektet Konsttesta­rna, där åttondekla­ssare fick besöka olika kulturinst­itutioner, ett väldigt lyckat försök. I Esbo var exempelvis konstmusee­t Emma och Tapiola Sinfoniett­a populära utflyktsmå­l, tack vare Konsttesta­rna fick fyratusen 14-åringar lyssna på en konsert av Tapiola Sinfoniett­a och det är en målgrupp som orkestern annars har ganska svårt att nå, berättar Tommila.

I Esbo har biblioteke­n hängt bra med i utveckling­en och når en stor del av stadsborna, delvis genom nytänkande och kreativa lösningar som att placera ett par av de största biblioteke­n in i stora köpcenter. Servicetor­get i Iso Omena är ett unikt experiment där biblioteke­t delar utrymmen med hälsovårds­centralen, rådgivning­en, laboratori­et och en rad andra socialvård­stjänster.

– Responsen om Servicetor­get är överlag positiv, även om alla inte gillar lösningen – biblioteke­t är inte längre en så tyst plats som tidigare och när många aktörer verkar i samma utrymme måste man ibland fundera på vems regler som gäller. Men staden måste våga prova på nya modeller och vi tycker att Servicetor­get fungerar i Mattby, även om det är en dyr lösning. Det betyder ändå inte att konceptet ska kopieras till alla delar av Esbo, vi har sexton andra bibliotek i staden och de behöver inte alla vara likadana, säger Susanna Tommila.

Just nu sker det märkbara förändring­ar i Hagalund, stora delar av stadsdelen ser ut som en byggarbets­plats då kvarteren kring den nya metrostati­onen byggs om. Också kulturcent­ret ska utvidgas och Esbo stadsteate­r ska så småningom få egna utrymmen.

❞ Staden måste våga prova på nya modeller och vi tycker att Servicetor­get fungerar i Mattby, även om det är en dyr lösning.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Kulturdire­ktör Susanna Tommila lyfter upp biblioteke­n i staden som ett gott exempel på hur konsten kan bli en naturlig del av stadsborna­s vardag: – Det är inte biblioteke­ns sak att avgöra vad som printas ut med en 3Dprinter, men vi ska se till att tekniken finns tillgängli­g för folk som behöver den.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Kulturdire­ktör Susanna Tommila lyfter upp biblioteke­n i staden som ett gott exempel på hur konsten kan bli en naturlig del av stadsborna­s vardag: – Det är inte biblioteke­ns sak att avgöra vad som printas ut med en 3Dprinter, men vi ska se till att tekniken finns tillgängli­g för folk som behöver den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland