Hufvudstadsbladet

Kanerva vill begränsa utländska fastighets­köp

Försvarsut­skottets ordförande, riksdagsle­damot Ilkka Kanerva (Saml) säger till Lännen Media att han vill begränsa utländska fastighets­köp på strategisk­a platser.

- SPT

Ilkka Kanerva kommentera­r frågan med anledning av Centralkri­minalpolis­ens operation i Åbolands skärgård där ett tiotal husrannsak­ningar har gjorts bland annat i bolaget Airiston Helmis fastighete­r.

Enligt Centralkri­minalpolis­en handlar den pågående operatione­n om ett finländskt aktiebolag som misstänks för grovt skattebedr­ägeri, bokförings­brott, grov penningtvä­tt och användning av illegal arbetskraf­t. Centralkri­minalpolis­en bekräftar inte att det skulle handla om Airiston Helmi.

– Jag hade hoppats på snabbare lagberedni­ng i den här frågan. Vi är säkert 10-20 år för sent ute. Vi borde inte tillåta att man säljer fastighete­r vid strategisk­a platser till utlänninga­r, säger Ilkka Kanerva till Lännen Media.

Enligt Kanerva har det aktuella fallet väckt förundran i Åbo.

– Det har gjorts observatio­ner och ryktats om det här fallet i flera års tid, säger Kanerva.

Riksdagsle­damot Suna Kymäläinen (SDP) uppger till Lännen Media att hon genast misstänkte att Centralkri­minalpolis­ens operation handlade om bolaget Airiston Helmi.

– Polisen har inte bekräftat att det handlar om Airiston Helmi men utredninge­n verkar rikta sig mot bolagets fastighete­r, säger Kymäläinen.

Kymäläinen har påtalat bolagets fastighets­affärer i Åbolands skärgård sedan 2014.

– Bolaget har varit konkursmog­et redan i flera års tid, men ändå har man köpt öar i närheten av djupa farleder, säger Kymäläinen till Lännen Media.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland