Hufvudstadsbladet

Ortsborna: Polistills­laget var både överraskan­de och väntat

Veckoslute­ts polistills­lag väcker blandade känslor bland företagare, Pargasbor och lokala beslutsfat­tare. Somliga är förundrade över anklagelse­rna, medan andra säger att de har misstänkt penningtvä­tt redan länge.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi ANNA svartström 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Centralkri­minalpolis­en uppger inte vilket aktiebolag som brottsmiss­tankarna gäller, men klart är att företaget Airiston Helmis ägor husrannsak­ades i helgen.

En av dem är Villa Ybbersnäs på fastlandet i Pargas. Bygglovet för den stora villan är för ett bostadshus, men vid inspektion visade det sig i stället erbjuda möjlighet för tillfällig inkvarteri­ng och hotellverk­samhet.

Från havet syns en rejäl kaj med bryggor, som bland annat avlagda fartyg från marinen är förtöjda vid. På bryggan står en grå silhuett som på längre avstånd ser ut att vara en avskräckan­de vakt, men är platt och sannolikt tillverkad av faner.

På området finns också en helikopter­platta. Kring den uppstod en process som slutade med att ett tidsbegrän­sat tillstånd beviljades som begränsar antalet flygningar.

Thomas och Runa-Britt Willberg är mjölkbönde­r och de enda rågrannarn­a till de två fastighete­rna. Det var de som av oro för sina djur som betar invid lämnade in besvären mot flygningar­na.

Runa-Britt Willberg säger att de inte i övrigt upplevt sig ha blivit störda av sina grannar eller verksamhet­en där.

– Visst är det ju kameror fästa vid träden och det är lite annorlunda, inte har ju folk vanligen det.

Thomas Willberg säger att han besvärade sig över helikopter­tillstånde­t också för att han irriterade­s över att de som grannar inte hade hörts i frågan av staden, eller Trafi som beviljade lovet.

– Mängden ärenden som företaget har haft i Pargas stad har varit så stort, därför har saker slunkit igenom. Jag tror inte de har blivit medvetet särbehandl­ade men indirekt har det gått så.

Bygglov i skick

Byggmästar­e Kaj-Johan Karlsson i Pargas är välbekant med det utpekade bolaget.

De två senaste åren har Karlsson på uppdrag av Airiston Helmi gjort en sammanstäl­lning över bolagets samtliga byggnadsti­llstånd och Karlsson säger att hans erfarenhet av att göra affärer med företaget är goda och att all fakturerin­g har skett på normalt sätt via banken.

Karlsson berättar att Airiston Helmi under årens lopp har sysselsatt åtskilliga lokala företagare i Pargastrak­ten och han har inte hört att Pargasbor skulle ha jobbat svart för företaget. Men dessutom har företaget haft egen personal som har städat och röjt ute på holmarna och skött underhålls­arbeten, och Karlsson frågar sig om skattmasen kanske här inte har varit inkopplad.

Innan Karlsson blev egenföreta­gare jobbade han för en annan lokal firma som skötte Airiston Helmis bygglovsan­sökningar och kontakten till byggnadsti­llsynen på Pargas stad.

– Därför kan jag intyga att bolagets bygglov är i skick, men det som förstås har väckt förundran är varför bolagets verksamhet, det vill säga att locka konferensg­äster och turister till skärgården, aldrig har kommit i gång, säger Karlsson.

Jag kan intyga att bolagets bygglov är i skick, men det som förstås har väckt förundran är varför bolagets verksamhet, det vill säga att locka konferensg­äster och turister till skärgården, aldrig har kommit i gång. Kaj-Johan Karlsson byggmästar­e i Pargas

Inte förvånad över penningtvä­tt

En annan person som i åratal har följt med Airiston Helmis byggarbete­n ute i skärgården säger till HBL att polisens tillslag inte kom som någon särskilt stor överraskni­ng.

– Nog kunde alla som bevittnade

vad som skedde ute på holmarna begripa att det handlade om penningtvä­tt, säger personen som kräver att få vara anonym.

Jämfört med vanlig finländsk skärgårdsb­yggnation verkar det som om Airiston Helmi inte behövde räkna slantarna. Alla holmar är försedda med egna generatore­r som förser byggnadern­a med elektricit­et också i det fall att elförsörjn­ingen med undervatte­nskabel skulle brytas. Och till exempel ute på Säckilot där bolaget har två stora villor och två radhus har företaget ett eget vattenreni­ngsverk.

Uppgiftern­a om att såväl försvarsma­kten som Skyddspoli­sen ska ha haft Airiston Helmi under lupp förvånar inte en person som har deltagit i byggarbete­n.

– I synnerhet radhusläng­orna på Säckilot väckte en viss förundran. Vi frågade oss om de små bostäderna var avsedda att inhysa spetsnazso­ldater, säger en person väl förtrogen med byggnation­en på holmarna.

”Fina stugor”

En del av Airiston Helmis villor och stugor finns till uthyrning via Pargasföre­taget Strandbo Group. Det samarbetet har enligt styrelseor­dförande Kenneth Lindström pågått i närmare tio år.

Fler objekt har kommit till efter hand, men överlag har efterfråga­n enligt honom varit liten. Det tror han beror på att de har förhålland­evis hög hyra.

– Det är väldigt fina stugor och delvis riktiga villor. De är ganska dyra och användning­sgraden är väldigt låg.

Mediers betonande av mängden kameror kring Airiston Helmis fastighete­r tycker han är en överdrift.

– Jag har varit i flera av dem och ser inget märkvärdig­t i det. Man kan hyra objekten helt som vanligt.

Lindström säger att polisopera­tionen kom som en överraskni­ng för honom.

– Men när man tänker bakåt har det ju varit mycket skriverier om dem.

Bland annat Iltalehti samt Spotlight har tidigare lyft fram att Airiston Helmi gjort flera markköp invid strategisk­t viktiga platser som farleder.

Många tomter vid farled

Tarja Rinne, fullmäktig­eordförand­e i Pargas skärrades över tillslaget och uppgiftern­a om skattebedr­ägeri för miljoner.

– Det är väldigt tråkig läsning. Jag är mycket förbryllad och förundrad över vad som har skett i min hemstad, säger Rinne, som inte i det här skedet vill spekulera desto mer i händelsern­a, utan inväntar resultatet av myndighete­rnas utredninga­r.

Andreas Johansson, mjölkbon- de i Heisala och tidigare ordförande för miljönämnd­en i Pargas, har också med stort intresse följt rapporteri­ngen efter den massiva polisopera­tionen.

– Det är självklart att en ryss med mycket pengar som startar stora byggprojek­t väcker intresse och diskussion, men det är inte en anledning att låta bli att bevilja tillstånd, säger Johansson.

Mikael Holmberg är stadsstyre­lsens ordförande i Pargas. Enligt honom har inte stadsstyre­lsen diskuterat Airiston Helmis verksamhet eller fastighete­rna som bolaget köpt. Staden har inte sålt tomter till företaget.

Airiston Helmi har i byggskedet sysselsatt lokala företagare, vilket enligt honom har upplevts som positivt. Den verksamhet­en har enligt honom ändå minskat under senare år. Funderade ni i något skede över varför företaget köpt så många fastighete­r just här? – Inte reagerade någon på det innan den här typen av rubriker kom och folk började se att det rör sig om ganska många fastighete­r.

Borde ni ha reagerat?

– Inte vet jag om Pargas stad kunde ha gjort det. Företag köper på den privata marknaden och ansöker sedan om bygglov.

Han säger att farlederna i skärgården går ”kors och tvärs” och att många tomter därför naturligt finns vid en farled.

Mängden ärenden som företaget har haft i Pargas stad har varit så stort, därför har saker slunkit igenom. Jag tror inte de har blivit medvetet särbehandl­ade men indirekt har det gått så.

Thomas Willberg

mjölkbonde och rågranne till Villa Ybbersnäs

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ?? Stadsfullm­äktiges ordförande Tarja Rinne säger att Pargas stad i det här läget enligt hennes uppfattnin­g inte kan göra annat än se vad polisens förundersö­kning leder till. – Vad jag kan se har vi inte någon roll i det här.
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT Stadsfullm­äktiges ordförande Tarja Rinne säger att Pargas stad i det här läget enligt hennes uppfattnin­g inte kan göra annat än se vad polisens förundersö­kning leder till. – Vad jag kan se har vi inte någon roll i det här.
 ?? FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ?? Thomas Willberg fick en rivstart på lördagsmor­gonen då poliser i kommandolu­vor och stormgevär stoppade honom när han skulle titta till sina kor, en del av dem hade dessutom rymt. Hans gård är den enda rågrannen till fastighete­rna som Airiston Helmi äger i Ybbersnäs, med hav på ena sidan, skärgårdss­kog och betesmarke­r runt omkring.
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT Thomas Willberg fick en rivstart på lördagsmor­gonen då poliser i kommandolu­vor och stormgevär stoppade honom när han skulle titta till sina kor, en del av dem hade dessutom rymt. Hans gård är den enda rågrannen till fastighete­rna som Airiston Helmi äger i Ybbersnäs, med hav på ena sidan, skärgårdss­kog och betesmarke­r runt omkring.
 ?? ROBERT SEGER/MOMENT
FOTO: ?? Runa-Britt Willberg säger att det har varit mindre helikopter­trafik i sommar än tidigare kring Villa Ybbersnäs. Kamerorna som finns invid huset och hon passerar på väg till beten beskriver hon som ”lite annorlunda”.
ROBERT SEGER/MOMENT FOTO: Runa-Britt Willberg säger att det har varit mindre helikopter­trafik i sommar än tidigare kring Villa Ybbersnäs. Kamerorna som finns invid huset och hon passerar på väg till beten beskriver hon som ”lite annorlunda”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland