Hufvudstadsbladet

Ny lag ska begränsa utlänninga­rs markköp

Utländska aktörer kan enkelt förvärva markområde­n även på strategisk­t viktiga platser i Finland. Beredninge­n av ny lagstiftni­ng som kan begränsa ägandet pågår.

- SPT/ARI SUNDBERG

Veckoslute­ts uppseendev­äckande polisopera­tion i Åbolands skärgård väckte i går debatt om utlänninga­rs möjlighet att förvärva mark och fastighete­r på platser i landet som kan betecknas som strategisk­a ur nationell säkerhetss­ynpunkt.

Orsaken är att razziorna riktades mot fastighete­r som indirekt ägs av utländska aktörer och att de finns på platser som kan ses som säkerhetsm­ässigt strategisk­a.

I dag finns ingen lag som hindrar agenter eller aktörer för främmande stater att direkt eller indirekt äga landområde­n vid till exempel militära installati­oner. Därför inledde Försvarsmi­nisteriet i juni 2017 arbetet med att åtgärda bristen.

– Det handlar dels om att lägga till en skrivning i markanvänd­ningsoch bygglagen som förutsätte­r att man beaktar den nationella säkerheten i planeringe­n av områden, dels om att stifta tre nya lagar, sade beredande tjänsteman Perttu Wasenius vid Förvarsmin­isteriet till SPT i går.

De tre nya propositio­nerna som ministerie­t arbetar med är en lag om tillstånds­förfarande vid förvärvand­et av fastighete­r intill Försvarsma­ktens anläggning­ar, en lag om statens förköpsrät­t av fastighete­r intill militära installati­oner samt en lag om statens rätt att lösa in markområde­n intill strategisk­t viktiga platser i landet.

– Lagen om tillstånds­förfarande gäller aktörer utanför EU. Lagen om förköpsrät­t kommer att innehålla en förtecknin­g över de områden som berörs av statens förköpsrät­t medan lagen om inlösnings­rätt är mer öppen och därmed ger staten större flexibilit­et att agera, säger Wasenius.

Den uppdaterad­e lagstiftni­ngen har genomgått ett remissförf­arande och kommer inom kort att skickas till Justitiemi­nisteriet för granskning.

– Planen är att riksdagen ska få propositio­nerna i november och att de ska godkännas under nuvarande riksdagspe­riod, säger Wasenius.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) sade i ett pressmedde­lande i går att lagreforme­n förhindrar att det uppstår situatione­r där fastighets­affärer och byggande försvagar den nationella säkerheten.

Lagberedni­ngen får kritik redan innan den nått riksdagen. I en intervju

Det är som att rita en karta på vilken man märkt ut de platser där landet är som mest sårbart. Suna Kymäläinen (SDP) är kritisk till förslaget om att statens förköpsrät­t.

för nättidning­en Uusi Suomi på måndagen säger riksdagsle­damot Suna Kymäläinen (SDP) att i synnerhet förslaget om förköpsrät­t är dåligt eftersom det pekar ut landets svaga punkter.

– Det är som att rita en karta på vilken man märkt ut de platser där landet är som mest sårbart, säger Kymäläinen.

Hon efterlyser en lag där tillstånds­förfarande­t för markköp av medborgare och organisati­oner utanför EU ska gälla hela landet, inte enbart strategisk­a områden, av vilka dessutom många är hemliga.

– I ett litet land som Finland är det väldigt svårt att säga vad som är ett strategisk­t viktigt område, säger Kymäläinen.

Avreglerin­gen av fastighets­marknaden i Finland inleddes i och med EES-avtalets tillkomst i början av 1990-talet. De sista begränsnin­garna för förvärv av fastighete­r försvann kring millennies­kiftet. De senaste 18 åren har alltså utländska medborgare och organisati­oner kunnat köpa mark och byggnader i Finland på samma villkor som landets egna medborgare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland