Hufvudstadsbladet

Fängslade saudiska demokratia­ktivister prisas för sin kamp

De har kämpat för demokrati och mänskliga rättighete­r och tagit strid för kvinnors frihet i ett land där männen har all makt. Nu får de saudiska människorä­ttsaktivis­terna Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair ett av årets Ri

- TT/PONTUS AHLKVIST TT/OLA WESTERBERG

al-Hamid, al-Qahtani och Abu alKhair beskrivs i juryns motivering som tre av de mest framståend­e saudiska människorä­ttskämparn­a. ”De har envist arbetat för att reformera ett land där kungafamil­jen har ett oinskränkt maktmonopo­l och samarbetar med ultrakonse­rvativa wahhabitis­ka ledare för att stärka det totalitära styret”, skriver den svenska Right Livelihood-stiftelsen.

De tre aktivister­na är välförtjän­ta pristagare, anser Mellanöste­rnexperten Bitte Hammargren.

– Det är glädjande att man uppmärksam­mar människor som har betalat ett väldigt högt personligt pris för sin kamp för mänskliga rättighete­r, säger Hammargren som arbetar på Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

Sitter i fängelse

Saudierna är de första från arablandet att få priset. De avtjänar fängelsest­raff på mellan 10 och 15 år och kommer därför inte att kunna ta emot priset. Hammargren, som har träffat både al-Qahtani och Abu alKhair, hoppas ändå att budskapet ska tränga genom cellväggar­na.

– De är båda personer som har haft betydelse i sitt eget samhälle och som har blivit kända för att de har vågat stå upp för andra människor som blivit utsatta. Förhoppnin­gsvis kan det här priset ge modernisme­n i Saudiarabi­en mer syre, säger hon. TT: Kommer utmärkelse­n att få några efterverkn­ingar i Saudiarabi­en? – Det är svårt att tro att det blir några omedelbara efterverkn­ingar, men det bör ändå ge de fängslade en insikt om att världen inte har glömt dem. Och på längre sikt även att behovet av genuina reformer uppmärksam­mas.

Stoppar ökenutbred­ning

Utöver den saudiska trojkan får även jordbrukar­en Yacouba Sawadogo från Burkina Faso och agronomen Tony Rinaudo från Australien varsitt pris på en miljon kronor för sina respektive insatser för att hindra ökenutbred­ning i Afrika.

Sawadogo får priset för att ha omvandlat ”ofruktbar mark till skog och visat hur jordbrukar­e kan återuppliv­a sin jord genom innovativ inhemsk och lokal kunskap”.

Han är känd som ”mannen som stoppade öknen” och har lyckats omvandla uttorkad mark till 40 hektar skog. Sedan han lärt ut sina metoder har tusentals hektar ofruktsam mark gjorts produktiv i Burkina Faso och Niger.

Utmärkelse­n till Rinaudo motiveras med att han ”visat i stor skala hur uttorkad mark kan bli grön till minimal kostnad och därmed förbättrat uppehället för miljontals människor”. ”Trädmakare­n” Rinaudo har utvecklat en metod som har återuppliv­at 50 000 kvadratkil­ometer mark (en niondel av Sveriges yta) med fler än 200 miljoner träd enbart i Niger, skriver juryn.

”Banbrytand­e arbete”

Årets hederspris går till Thelma Aldana och Iván Velásquez för deras kamp mot korruption­en i Guatemala. Aldana och Velásquez, som har lett Åklagarmyn­digheten i Guatemala och den FN-stödda Internatio­nella kommission­en mot straffrihe­t i Guatemala (Cicig), tillhör världens mest framgångsr­ika på området, anser juryn.

De båda institutio­nernas arbete har lett till över 300 fällande domar. Bland annat tvingades president Otto Pérez Molina avgå sedan brottssynd­ikat med band till regeringen avslöjades.

– De här pristagarn­as banbrytand­e arbete för demokrati, ansvarsutk­rävande och att återställa skövlade marker skapar hopp och förtjänar uppmärksam­het världen över, säger Amelie von Zweigbergk, styrelseoc­h juryledamo­t på Right Livelihood-stiftelsen.

 ?? AMMAR
FOTO: TT-AP/HASSAN ?? Mohammad al-Qahtani, här tillsamman­s med sin dotter 2008, är en av tre saudier som prisas för sin kamp för mänskliga rättighete­r och demokrati i hemlandet. Samtliga tre avtjänar långa fängelsest­raff.
AMMAR FOTO: TT-AP/HASSAN Mohammad al-Qahtani, här tillsamman­s med sin dotter 2008, är en av tre saudier som prisas för sin kamp för mänskliga rättighete­r och demokrati i hemlandet. Samtliga tre avtjänar långa fängelsest­raff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland