Hufvudstadsbladet

Räcker det inte med ett halvårs prövotid?

-

Sex månader. Ett halvår.

Borde inte det vara en tillräckli­gt lång tid för en arbetsgiva­re att avgöra om en nyanställd arbetstaga­re passar för arbetsuppg­ifterna eller inte? Om anställnin­gen ska bli permanent eller inte?

I vår nuvarande arbetsavta­lslag första kapitel (§4) stadgas att ”arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren kan avtala om en prövotid som börjar när arbetet inleds och varar högst sex månader.” Om arbetstaga­ren av tvingande skäl är borta ett antal veckor under prövotiden har arbetsgiva­ren rätt att förlänga den i motsvarand­e omfattning.

Det finns goda, lagliga möjlighete­r för en arbetstaga­re att ”ångra” en anställnin­g.

Varför borde det då – enligt regeringen – bli enklare för små företag (= färre än 20 anställda) att säga upp? Det regeringen vill underlätta är möjlighete­rna att säga upp på individrel­aterade grunder, vid sidan av det sedvanliga ”av ekonomiska och/eller produktion­stekniska skäl.”

Är det arbetstaga­re ansedda som gamla och slöa gnällspika­r – sådana som hade sin prövtid för 20 år sedan och bara blivit besvärliga­re med åren – som är problemet?

Fackförbun­den och de fackliga centralorg­anisatione­rna har sin åsikt klar. Industrifö­rbundet, bil- och transportb­ranschen och PRO har redan infört övertidsfö­rbud i protest mot förslaget. Vårdfacken Tehy, Super och offentliga sektorns JHL tar till liknande åtgärder kommande vecka.

Enligt JHL och servicefac­ket PAM skulle en lagändring speciellt drabba kvinnodomi­nerade branscher, eftersom dessa har bristfälli­gt uppsägning­sskydd i sina egna avtal.

”Ifall lagen blir verklighet kommer den att tysta ner kvinnorna på arbetsplat­serna”, säger PAM:s Ann Selin och JHL:s Päivi Niemi-Laine.

Det borde ha gjorts en könskonsek­vensbedömn­ing. Det har denna regering glömt också tidigare.

Vasabladet

Viveca Dahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland