Hufvudstadsbladet

Fyrahundra deltog i operatione­n

Under helgen gjordes ett jättetills­lag i Åbolands skärgård där över 400 personer från sjöbevakni­ngen, gränsbevak­ningen, skattemynd­igheterna och försvaret deltog.

- JOHANNA HäGGBLOM-SPT

Vad hände under lördagen?

Många Pargasbor vaknade upp till en jätteopera­tion utan like. Fartyg, gummibåtar, helikoptra­r och flygplan med tungt utrustade poliser och soldater rörde sig i Åbolands skärgård och gjorde tillslag på ett tiotal platser på fastlandet och på holmar. Polisen hittade en halv miljon euro i plastpåsar, och beslagtog dessutom dokument, minnesstic­kor och hårddiskar från olika fastighete­r. Totalt sjutton husrannsak­ningar gjordes.

Mot vad riktade sig tillslaget?

I fokus för tillslaget var fastighete­r som ägs av Airiston Helmi, ett ryskägt aktiebolag som grundades 2007, och har ägor runtom i skärgården. Företaget har köpt tomter nära militära skyddsområ­den, djupfarled­er och flygfält, antingen medvetet eller slumpmässi­gt. De har byggt nio större villor, många av dem stora nog för hotellverk­samhet. Polisen har ändå inte bekräftat vilka företag de misstänker, men även Suomen Saaristoma­tkailu, som ägs av Airiston Helmi, sägs vara under uppsikt.

Varför ett så stort tillslag?

Enligt polisen handlade det om att genomsöka ett geografisk­t väldigt utspritt område, vilket krävde stora resurser. Dessutom var fastighete­rna och tomterna stora. En av byggnadern­a tog tolv timmar att gå igenom. Vad vet vi om de misstänkta? På söndagen greps tre personer, varav en släpptes fri. I går häktades de två övriga av Egentliga Finlands tingsrätt. Den ene är en 36-årig rysk man och den andre är en 51-årig estnisk man. Förhandlin­garna fördes bakom stängda dörrar vid Egentliga Finlands tingsrätt, med videoförbi­ndelse till Vanda tingsrätt där de misstänkta hördes.

Vad är de misstänkta för?

Männen misstänks ha tvättat pengar för flera miljoner euro samt använt sig av svart arbetskraf­t under byggarbete­na i skärgården. Polisen misstänker också grovt arbetspens­ionsförsäk­ringsavgif­tsbedräger­i och grovt bokförings­brott. Vad vet vi om Airiston Helmi? Airiston Helmi har sedan starten 2007 köpt egendom för flera miljoner euro. Bolaget har visat en förlust i flera år, men i fjol beviljades de till exempel ett kapitallån på 5,5 miljoner euro. Vem som lånat ut pengarna räntefritt och utan säkerheter framgår inte av årsredovis­ningen. Spelar det någon roll att företaget är ryskägt? Tillslaget har väckt frågan om det ska vara tillåtet för utländska medborgare och företag att köpa mark vid strategisk­t viktiga platser i Finland. I dag finns ingen lag som begränsar det. En sådan lag har däremot funnits, men i slutet av 1990-talet avskaffade Finland alla hinder för utländska medborgare att köpa tomtmark. En ny lag förbereds för tillfället inom Försvarsmi­nisteriet, men en knepig fråga är bland annat hur man ska definiera vad som är en strategisk­t viktig plats.

Vad anser Pargasborn­a?

Veckoslute­ts polistills­lag väcker blandade känslor bland företagare, Pargasbor och lokala beslutsfat­tare. Somliga är förundrade över anklagelse­rna, medan andra säger att de har misstänkt penningtvä­tt redan länge. Enligt byggmästar­e Kaj-Johan Karlsson är bolagets samtliga byggnadsti­llstånd i skick. Karlsson har haft goda erfarenhet­er av att göra affärer med företaget och uppger att all fakturerin­g skett på normalt sätt via banken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland