Hufvudstadsbladet

Växthusodl­are önskar få lov för medicinsk cannabis

Handelsträ­dgårdsförb­undet talar varmt för att tillåta profession­ell odling av medicinsk cannabis i Finland. Enligt förbundet har Finland den kompetens som krävs för att konkurrera på den globala marknaden.

- SPT/HENRI FORSS

Handelsträ­dgårdsförb­undet uppmanar riksdagen att tillåta profession­ell odling av medicinsk cannabis. Medicinsk cannabis är en växande marknad och allt fler länder vill in på den.

Enligt Handelsträ­dgårdsförb­undets verksamhet­sledare Jyrki Jalkanen skulle Finland vara ett ypperligt land för odling av medicinsk cannabis.

– Våra medlemsför­etag är hela tiden på jakt efter nya grödor. Medicinsk cannabis är en marknad som omsätter tiotals miljarder euro globalt, säger Jalkanen.

För närvarande är odlingen av medicinsk cannabis tillåten i Danmark, Österrike, Tjeckien, Tyskland och Nederlände­rna i Europa. Läkemedlet används av patienter som lider av till exempel illamående, kroniska smärtor, glaukom och MS för att lindra symtomen.

Enligt Jalkanen finns det tre goda skäl för riksdagen att tillåta odlingen av medicinsk cannabis.

– För det första har vi femtio års erfarenhet av att odla året om i växthus. Att odla medicinsk cannabis är lika enkelt som att odla sallad eller tomater, säger han.

– För det andra borde våra inhemska odlare ha rätt att odla samma grödor som odlarna i resten av EU-länderna.

– Och för det tredje så behöver vi nya jobb i det här landet. Vi håller på att gå miste om den här chansen då vårt nuvarande system vägrar tänka i nya banor.

Branschen väcker intresse

Medicinsk cannabis har skapat gott om rubriker i internatio­nella affärstidn­ingar under det senaste året. Senast för en vecka sedan meddelade Coca Cola att bolaget överväger att investera i Aurora Cannabis, som producerar medicinsk cannabis.

Även finska placerare har hittat branschen. I augusti var kanadensis­ka Aurora Cannabis, Canopy Growth och Aphria de mest omsatta utländska bolagen på internetba­nken Nordnet.

I Finland är användning­en av medicinsk cannabis strikt reglerad. För närvarande används preparatet av kring 300 patienter med specialtil­lstånd.

Jalkanen tror inte att den ringa storleken på den inhemska marknaden är ett problem.

– Det är fråga om en produkt med en hög förädlings­grad och ett högt kilopris. Fraktkostn­aderna är inte avgörande, säger han.

Enligt honom väcker frågan om medicinsk cannabis gott om intresse bland förbundets medlemsför­etag.

– Företagare letar hela tiden efter nya alternativ för att dryga ut brödet. Om något verkar intressant så tar man tag i det.

Jalkanen har lobbat för att tillåta odlingen av medicinsk cannabis i riksdagen. Han bedömer att flera riksdagsle­damöter är positiva till frågan, men inte vågar säga det högt.

– Speciellt inte nu när det är riksdagsva­l om ett halvt år.

Finland har bra regelverk

Mats Nylund (SFP) är ordförande för Svenska lantbruksp­roducenter­nas för- bund och medlem i riksdagens jordoch skogsbruks­utskott. Han ser det inte som omöjligt att Finland kunde tilllåta odlingen av medicinsk cannabis.

– Om vi hittar ett regelverk som passar ihop med vår lagstiftni­ng så tycker jag att det är något vi ska ta vara på. I Danmark har man kommit ganska långt med det här, säger Nylund.

Han påpekar att Finland med sina strikta regelverk och utarbetade myndighets­kontroller har alla förutsättn­ingar att hålla odlingen under kontroll.

Enligt Nylund är det ändå regeringen­s uppgift att driva på frågan ifall man vill gå vidare med den.

– Det här är en fråga som kräver djupare kunskaper än mina. Mina kunskaper bygger på vad jag läst i facktidnin­gar och hört av sakkunniga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland