Hufvudstadsbladet

Hårt tonläge inför regeringss­amtal

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) varnar de borgerliga för att bli ”totalt beroende” av Sverigedem­okraterna efter att själv ha röstats bort av opposition­en. Inom Alliansen pyr oenigheten om SD.

- TT

Som väntat röstade en riksdagsma­joritet mot Socialdemo­kraternas (S) Stefan Löfven som statsminis­ter. Hade Löfven fått färre än 175 röster emot sig hade han klarat sig. Men Alliansen och Sverigedem­okraterna (SD) hade tillsamman­s 204 röster.

– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktni­ng och därmed en ny regering, sade Moderatern­as (M) partiledar­e Ulf Kristersso­n inför omröstning­en.

Varnade Alliansen

Stefan Löfven varnade efteråt de borgerliga för att försöka bilda en regering, trots att de utgör minsta block. Han påminde om Alliansens löfte om att aldrig regera med stöd av SD.

– Väljer de borgerliga partierna att försöka regera som minsta block då gör de sig totalt beroende av SD, säger han.

I riksdagen har Alliansen 143 mandat, de rödgröna 144 mandat och SD 62 mandat.

Löfven pekar på att i alla frågor där Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet (V) och Miljöparti­et (MP) tycker lika, skulle en Alliansreg­ering var beroende av att SD röstar för Alliansens förslag.

Både Centerpart­iet (C) och Libe- ralerna (L) försäkrar att de aldrig kommer att sitta i en sådan regering.

Alliansen siktar därför på att bilda regering som stödjer sig på samarbete med Socialdemo­kraterna. Centerleda­ren Annie Lööf uppgav efter att Löfven röstats ned att Alliansens dörr står öppen för sådana samtal. Men Löfven har uteslutit att vara ”stödparti” åt en Alliansreg­ering.

KD tycker olika

Kristdemok­raternas (KD) Ebba Busch Thor ser dock fler möjlighete­r än C och L för en Alliansreg­ering.

– Vi måste komma bort ifrån det här att man är så otroligt osäker på sina egna värderinga­r och sin egen politik att man blir skrämd bara av Sverigedem­okraternas blotta närvaro i riksdagen, säger hon.

– Jag står för vår politik och våra värderinga­r i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringss­tällning, även om det kräver stöd från Sverigedem­okraterna.

KD-ledarens uttalande förvånar Liberalern­as Jan Björklund, som hävdar att alla fyra Allianspar­tiledare sade precis tvärtom före valdagen.

– Det är väldigt märkligt att man efter valet säger tvärtom, tycker jag. Man måste efter valet stå för det man har sagt före valet, säger Björklund till TT.

Åkesson varnar

Björklund upprepar att Liberalern­a inte kommer att sitta i en regering som samarbetar med SD. TT: Du är säker på det? – Ja, då ingår inte jag i den. Det kan jag säga. Jag kommer inte samarbeta med SD.

Samtidigt varnar SD-ledaren Jimmie Åkesson övriga partier för att inte samarbeta med honom.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa varje regering, fälla varje regering som inte ger oss rimligt inflytande i proportion till vårt väljarstöd, sade han i riksdagen.

Leder övergångsr­egering

Stefan Löfven leder tills vidare en övergångsr­egering i väntan på en ny regering. En övergångsr­egering förväntas inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden.

Riksdagens talman Andreas Norlén (M) inleder i morgon sonderinga­r för en ny regering. Han kallar till sig alla partiers företrädar­e för enskilda samtal. Därefter ber han en av dem att undersöka möjlighete­rna för att bilda en ny regering.

Allianspar­tierna står enade bakom Moderatled­aren Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. SD-ledaren Jimmie Åkesson väntas också stödja Kristersso­n, men han ser helst en regering med bara M och KD, som samarbetar med SD.

 ?? FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) blev bortröstad under statsminis­teromröstn­ingen i Sveriges riksdag. Bredvid honom sitter Isabella Lövin (MP).
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND Statsminis­ter Stefan Löfven (S) blev bortröstad under statsminis­teromröstn­ingen i Sveriges riksdag. Bredvid honom sitter Isabella Lövin (MP).
 ?? FOTO: TT/ANDERS WIKLUND
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ?? Allianspar­tierna vill se Moderatern­as Ulf Kristersso­n som statsminis­ter.
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND FOTO: TT/ANDERS WIKLUND Allianspar­tierna vill se Moderatern­as Ulf Kristersso­n som statsminis­ter.
 ??  ?? Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson lovar att fälla varje regering som inte ger hans parti inflytande i förhålland­e till SD:s storlek.
Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson lovar att fälla varje regering som inte ger hans parti inflytande i förhålland­e till SD:s storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland