Hufvudstadsbladet

Tyskland och vi

-

Dagen efter att den tyska Östersjödi­visionen hade intagit Helsingfor­s – den 13 april 1918 – utkom HBL för första gången sedan slutet av januari då de röda hade gripit makten i södra Finland. Ledarens rubrik ”Tyskland och vi” sammanfatt­ade i allt väsentligt den stämning som rådde i stadens borgerliga kretsar. Nu var Finland åter kopplat till civilisati­onen, nu skulle alla uråldriga band mellan länderna återuppliv­as.

Redan ett drygt halvt år senare kapitulera­de Tyskland i världskrig­et. Finland tvingades snabbt sadla om sin utrikespol­itik för att tillmötesg­å de segrande västmakter­na och bibehålla sin sköra självständ­ighet. Ungefär detsamma skedde också i slutet av följande världskrig. Finland bröt med sin tyska vapenbrode­r och började skyndsamt uppfylla segermakte­rnas krav för att rädda livhanken.

Tvära skiften i inställnin­gen till Tyskland skedde också i alla andra delar av Europa 1918 och 1945. Faktum är dock att de var klart mer dämpade i Finland, vilket berodde på att alliansern­a med Tyskland trots allt fyllde sin funktion. Självständ­igheten räddades och samhällets bärande strukturer hölls i stort sett intakta. Så blev ju inte fallet i de övriga östeuropei­ska staterna, i synnerhet inte efter 1945.

Allt detta har bidragit till att finländarn­a i högre grad än de flesta andra européer än i dag ser Tyskland som en nödvändig motkraft till Ryssland. Förenta staternas militära uppbacknin­g är förstås alltjämt fundamenta­l för freden i Europa, men en lika viktig grundbult i konstrukti­onen är tyskarnas besinnings­fulla pragmatism.

Utan ett stabilt Tyskland skulle EU och Nato inte var mycket värda för Baltikum, Polen och de övriga staterna i den tyskryska skarven. Ser man på saken ur en geopolitis­k synvinkel är vi en tysk buffert mot Ryssland. Men avgjort bättre så än att tvingas vara det omvända, en rysk buffert mot Tyskland. Erfarenhet­er av detta finns också.

Hur blir det framöver? Många och delvis motstridig­a drivkrafte­r formar och prövar för tillfället EU: brexitförh­andlingarn­a, Trumps handelskri­g mot Kina, flyktingfr­ågan, vacklande ekonomisk konkurrens­kraft, Visegradgr­uppens unkna nationalis­m, sjunkande nativitet. Jämförs denna ”bör fixas”lista med alla de utmaningar som Ryssland och Kina har framför sig inser man dock att vårt läge inte är speciellt fasligt.

En väsentlig orsak till detta är Tysklands försiktiga, men samtidigt ansvarsful­la hållning till omvärlden, inte minst till Ryssland, vars oro över Natos östutvidgn­ing det inte lönar sig att förneka. Vem vet, kanske Ukrainakri­sen hade kunnat undvikas om Tyskland fått diktera EU:s linje i frågan före 2014. Men eftersom detta inte var möjligt torde en lösning av krisen inte kunna nås förrän EU talar med en röst.

Dessutom finns det gott om krishärdar i världspoli­tiken som aldrig får en slutgiltig lösning. De kan dämpas, kureras och förlikas så länge som vilja därtill finns, men den dag som viljan tar slut kärvar det snabbt till sig på nytt. Den läxan har Tyskland lärt sig.

”Ser man på saken ur en geopolitis­k synvinkel är vi en tysk buffert mot Ryssland.”

HENRIK MEINANDER

är professor i historia.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland