Hufvudstadsbladet

Ingen vinst att hämta på en död planet

-

KLIMATET Vi har haft en supervarm sommar, med skogsbränd­er i Portugal och Sverige. Det kommer mer och mer alarmerand­e forsknings­resultat och fler och fler exceptione­lla stormar och naturfenom­en. Vi närmar oss punkten där vi inte längre klarar av att hålla klimatuppv­ärmningen vid 1,5 grader.

Jag önskar att alla vid det här laget håller med om att vi behöver drastiska åtgärder för att få ner utsläppen och få kolsänkorn­a att växa sig större. Det är i det här läget som det är speciellt oroväckand­e att i tidningen Guardian se att det via en läcka kommit fram att företagens intressebe­vakare i Bryssel, Businesseu­ro pe, inte stöder en höjning av EU:s klimatmål.

Flera av företagen som Businesseu­rope represente­rar har ambitiösa egna klimatmål, men låter den politiska påverkan gå utöver en hållbar framtid.

Nu är det dags för företagen i Finland, samt deras representa­nt, Finlands näringsliv, att ta ställning för en höjning av klimatmåle­n i EU samt att driva på en förändring inom Businesseu­rope. För att ha en chans att uppfylla vårt ansvar och Parisavtal­et borde EU skära ner på sina utsläpp minst 60 procent till 2030. Samtidigt måste de se till att kolsänkan växer.

Det finns ingen vinst att hämta på en död planet. Genom gemensamma spelregler och en stark klimatpoli­tik kan företagen få en jämlik och hållbar spelplan. Än så länge verkar det inte intressera.

JONAS BISTRÖM,

kampanjpla­nerare, Kepa – paraplyorg­anisation för finländska medborgaro­rganisatio­ner med intresse för utveckling­ssamarbete

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland