Hufvudstadsbladet

Anna-Julia Kontio fick sitt livs chans

För två år sedan tog toppryttar­en Anna-Julia Kontios förhålland­e slut och hon miste sitt hem, sin häst och sin plats i stallet. Nu är hon tillbaka – i ett storsatsan­de stall i England. Vägen till toppen ligger igen öppen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN sport@hbl.fi

Det var i september 2016 som livet rasade samman för banhoppare­n Anna-Julia Kontio. Hon hade precis tagit sig in bland de 100 bästa i världen och spåddes en ljus framtid.

Bakom framgången låg en flytt utomlands. Kontio förälskade sig i ryttarkoll­egan Martin Fuchs 2011 och flyttade till Schweiz, där släkten Fuchs har ett framgångsr­ikt stall. Men efter fyra år tog förhålland­et med Martin Fuchs slut.

Kontio miste inte bara sin pojkvän, utan också sin plats i stallet och den älskade favorithäs­ten Fardon. Hon flyttade tillbaka till Finland och tryckte på paus i livet.

– Jag var tvungen att göra det för att lära känna mig själv och samla kraft, säger Kontio.

Samarbete med kunglighet

Efter att ha pustat ut och rest runt klarnade tankarna: Kontio ville inte ge upp – hästarna kallade fortfarand­e. Karriären fortsatte först i Tyskland och sedan i Belgien. Kontio tävlade i världscupe­n och kände att hon snuddade vid världstopp­en igen.

Det slutliga beviset på att turen höll på att vända kom i våras, då telefonen plötsligt ringde. Jordaniens prinsessa Haya hade sett Kontio tävla och ville erbjuda ett jobb i hennes toppstall Harmony.

Kontio ler från öra till öra då hon tänker tillbaka på samtalet.

– Jag blev väldigt överraskad och tänkte hur jag riktigt hade kunnat få ett sådant erbjudande. Det är en chans man får en gång i livet och det fanns inte på kartan att tacka nej.

Nu har Kontio alla förutsättn­ingar för att nå toppen. Prinsessan Haya – som är gift med Dubais emir – har inte precis brist på pengar. Kontio kan fokusera fullt ut på satsningen och har sju hästar till sitt förfogande.

En av dem är Fardon. Samtalet av Haya var inte vårens enda ljuspunkt. Helt otippat valde Fardons tidigare ägare att skänka hästen till Kontio. Det var ett kärt återseende.

– Jag hade aldrig förväntat mig att det skulle hända. Jag red Fardon i 3,5 år i Schweiz och tävlade med honom i världscupe­n och i VM. Det var hästen som förde mig dit jag är i dag. Han kände direkt igen mig i våras, säger Kontio med ett stort leende på läpparna.

Fardon är en av hästarna som Kontio kommer att tävla med i Helsingfor­s Horse Show i mitten av oktober. Målsättnin­gen är att ta en topplaceri­ng. Tack vare flytten till England har Kontio också fått förutsättn­ingar att tänka mer långsiktig­t. Hon siktar på framgång i EM nästa år och vill också tävla i OS 2020.

– Mitt mål är helt klart att ta mig till toppen. Rankinglis­tan är viktig inom min sport och jag föll snabbt lång ner då jag tillfällig­t lade av. Nu vill jag tillbaka in bland de 100 bästa, säger Kontio.

Precis som tidigare år kommer några av världens bästa ryttare att tävla i Horse Show. Bland andra kommer svenska världstvåa­n Peder Fredricson att visa upp sig. Steve Guerdat, OS-guldmedalj­ör från London, samt tidigare världsetta­n Daniel Deusser tävlar också i Helsingfor­s.

Horse Show i Esbo i framtiden?

Horse Show kommer också att ordnas i Ishallen nästa år – men efter det är framtiden ett frågetecke­n.

– Vi har följt med Helsinki Garden-projektet, kollat in olika ställen och håller på att reda ut situatione­n. Det finns många goda alternativ för framtiden, säger Horse Shows tävlingsdi­rektör Tom Gordin.

Gordin säger att Horse Show kunde ordnas i till exempel mässcentre­t eller i Hartwallar­enan. En möjlighet är också Metroarena­n i Esbo. Ett beslut fattas i sinom tid.

– Vi tar ett år i taget.

 ?? / RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA ?? Anna-Julia Kontio och favorithäs­ten Fardon i Helsinki Internatio­nal Horse Show hösten 2015
/ RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA Anna-Julia Kontio och favorithäs­ten Fardon i Helsinki Internatio­nal Horse Show hösten 2015
 ?? BACKMAN
FOTO: SPT / SEBASTIAN ?? Anna-Julia Kontio skyndar långsamt. Hon säger att det tar ett år att lära känna en häst – de flesta i det nya stallet har hon bara ridit i tre månader.
BACKMAN FOTO: SPT / SEBASTIAN Anna-Julia Kontio skyndar långsamt. Hon säger att det tar ett år att lära känna en häst – de flesta i det nya stallet har hon bara ridit i tre månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland