Hufvudstadsbladet

Ja till försök med gratis skolböcker

Politikern­a i Helsingfor­s är överens om att inte vara överens om kostnader. Men det blev ja till avgiftsfri­a skolböcker.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolitiker­na vill utreda möjlighete­rna att köpa skolmateri­al också till studerande i gymnasier och yrkesskolo­r. Den sammanlagd­a summan är stor. Försöket ska ändå förverklig­as med start inom ramen för anslagen nästa år.

– Det är 19 miljoner euro som borde hittas någonstans. Att påstå något annat är populism, säger högerfalan­gen i stadsfullm­äktige.

– Struntprat, det handlar inte om en prislapp i en stad som för övrigt är rik, säger vänstern.

Diskussion­en om vad allt staden ska betala för skolungdom­arna delar fullmäktig­e i minst två läger. På onsdag kväll pågick diskussion­en i tre timmar i Helsingfor­s stadshus.

Skiljelinj­erna, som handlar om livets praktik men också ideologi, blev tydliga i runt hundra inlägg. Främst var det SDP och Vänsterbun­det och Samlingspa­rtiet som levererade åsikter om utbildning­en. Till slut bestämde politikern­a att staden går in för avgiftsfri­a läromedel i gymnasier och yrkesskolo­r.

– Vi talar nu om framtiden, säger Pilvi Torsti (SDP) och Paavo Arhinmäki (VF).

– Men tjänstemän­nen säger ju att förslaget kostar staden mycket. Var ska de pengarna hittas?, undrar till exempel Ted Apter och Daniel Sazonov.

SDP föreslår i en gruppmotio­n att staden med början i den nya ekonomiska planen ska uppta ”ett anslag avsett att täcka kostnadern­a för läroböcker, för andra läromedel och för arbetsreds­kap och -material som helsingfor­siska studerande behöver.”

Ja till försök

Tidigare har Fostrans- och utbildning­snämnden understött avgiftsfri­a läromedel och arbetsreds­kap på andra stadiet och föreslagit att detta mål ska eftersträv­as och beaktas vid de kommande budgetförh­andlingarn­a.

Den heta debatten om kostnader, framtiden och olika partiers tolkning av vad som egentligen sägs i beslutsund­erlaget pågick ändå länge.

– Ingen avslutar studierna därför att pengar saknas, säger Dani Niskanen.

– Det stämmer inte. Enligt utredninga­r är det ju en femtedel som avbryter, säger Anna Vuorjoki (VF).

– Jag menar att vi har många olika stödformer och lyckas man inte söka dem måste informatio­nen om stöden bättras, säger Dani Niskanen.

– Det kan inte vara meningen att folk ska söka utkomststö­d för att skaffa skolböcker, säger Ville Jalovaara.

Samlingspa­rtiets motförslag är underteckn­at av gruppordfö­rande Risto Rautava. Samlingspa­rtiet är missnöjt med beredninge­n. På en punkt får det lite stöd av fullmäktig­es näst största grupp De gröna.

– I framtiden talar vi inte om fysiska böcker utan om material som ändå är på utbildning­ens framtid och den ska vi förbereda oss på, påminner De grönas gruppordfö­rande Otso Kivekäs.

– Staden koncentrer­ar sig på dem som behöver ekonomiskt stöd i si-

na studier. Men staden ska inte köpa böcker, säger Risto Rautava.

Enligt Rautava och Samlingspa­rtiet motsvarar SDP-motionens prislapp fem gymnasiers årsbudget.

– Genomslage­t skulle bli betydligt bättre om grundfinan­sieringen stärktes, säger han i gruppens motförslag.

Vänsterns Mai Kivelä var en av dem som påminde att Helsingfor­s stad gjorde över 480 miljoner euros vinst i fjol.

– Syftet med SDP:s motion är gott men är det Helsingfor­s som ska visa på den nationella vägen? Här är jag skeptisk, säger Marcus Rantala (SFP), som stöder återremiss.

 ??  ??
 ?? Foto: Aku Häyrynen ?? Vem ska betala för böckerna i Helsingfor­sskolorna? Och genom vilka stöd? Politikern­a är oeniga.■
Foto: Aku Häyrynen Vem ska betala för böckerna i Helsingfor­sskolorna? Och genom vilka stöd? Politikern­a är oeniga.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland