Hufvudstadsbladet

Hon var rädd att Trumps kandidat skulle döda henne

- TT/TINA MAGNERGÅRD BJERS, LARS PEDERSEN

– Jag är här i dag inte för att jag vill. Jag är skräckslag­en. De första orden från psykologip­rofessor Christine Blasey Ford i utfrågning­en i justitieut­skottet i USA:s senat kom med skakig röst. Men hon repade mod och pekade tveklöst ut HD-domarkandi­daten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp.

Christine Blasey Ford såg nervös men samlad ut när utfrågning­en inleddes.

– Jag är här för att jag anser att det är min medborgerl­iga plikt att berätta vad som hände med mig medan Brett Kavanaugh och jag var i gymnasiet.

– Jag trodde att han skulle våldta mig och jag trodde att han skulle kunna råka döda mig, säger hon med en röst på väg att spricka under sin detaljerad­e berättelse om vad som hände på en festlig tillställn­ing 1982 i Maryland nära Washington, i ett rum där Kavanaugh och hans kamrat Mark Judge dragit in henne.

Ford var 15 år då och vågade inte berätta om det sexuella övergreppe­t för sina föräldrar. Först 2012 avslöjade hon händelsen under en terapisess­ion, även om maken hade kännedom tidigare.

Efter att ha fått kaffe efter sitt inledande vittnesmål, och utskottet inlett själva förhöret, talar Ford mer obehindrat och säkert. På frågan om hon möjligen av misstag har tagit del på förövarens identitet, svarar hon: – Absolut inte. Hur säker är du? – 100 procent, säger hon tveklöst. Med sina expertkuns­kaper i psykologi förklarar hon för utskottet hur hjärnan fungerar och bevarar traumatisk­a minnen.

Ford gör också klart att hon var nykter på tillställn­ingen och inte påverkad av mediciner. Därmot var Kavanaugh och hans kamrat mycket berusade, berättar hon.

Enligt Ford har övergreppe­t drastiskt påverkat hennes liv.

– De fyra första åren var värst. Jag hade vänskapspr­oblem med pojkar och studieprob­lem, säger hon och vittnar om panikånges­t, klaustrofo­bi och posttrauma­tiskt stressyndr­om.

Vad är det värsta du minns av händelsen?

– Hur de skrattade åt mig.

Ford hade uttrycklig­en bett om att få höras utan att Kavanaugh är närvarande. Hans tur kom senare i går, efter att denna upplaga gått i tryck.

Utskottet har planerat en omröstning om Kavanaugh till i dag, men den kan komma att skjutas upp. Nästa steg är att Kavanaughs nominering provas i hela senaten, sannolikt i nästa vecka.

Republikan­erna har majoritet i utskottet och Demokrater­na återkommer i utfrågning­en med hård kritik mot majoritete­n för att inte ha kallat fler vittnen och inte uppmanat FBI att granska Fords påståenden.

Under en presskonfe­rens i onsdags öppnade president Donald Trump för att han kan tänka sig att dra tillbaka sin nominering av Kavanaugh – om han övertygas av bevisninge­n mot den tilltänkte HD-domaren.

– Jag kan alltid bli övertygad. Om jag trodde att han var skyldig till något sådant här, ja visst.

Trump följde utfrågning­en från presidentp­lanet Air Force One, enligt Vita husets pressekret­erare uppger AFP. Han ska inte ha talat med Kavanaugh de senaste dagarna.

Första gången

Intresset kring utfrågning­en är enormt. Många amerikaner hade redan bestämt sig för vad de tycker.

– Ett sista minuten-försök att smutskasta, förtala och förstöra hans karaktär, säger den republikan­ska radiostati­onschefen Sergio Sanchez i Texas om den senaste veckans turbulenta rapporteri­ng kring Kavanaugh som inneburit att totalt tre kvinnor nu anklagar honom för sexuella övergrepp.

– De som ligger bakom det vill skrämma ryggradslö­sa republikan­er att inte rösta för honom. Det är den enda väg de kan gå.

Sanchez åsikter går i linje med de som ett stort antal republikan­er som TT talat med fört fram. I synnerhet kvinnor inom partiet uttrycker ilska och misstro gentemot Blasey Fords påstående att Kavanaugh under en fest när de var tonåringar försökte hålla fast henne på en säng och höll för hennes mun när hon försökte skrika.

Bland Demokrater­nas anhängare är tongångarn­a helt annorlunda. De menar att Blasey Fords anklagelse­r måste tas på allvar och utredas. Studenten Isabela Buitrago, som frivilliga­rbetar för representa­nthuskandi­daten Alexandria Ocasio-Cortez kampanj i Queens i New York, är upprörd.

– Det är helt vansinnigt och det är vansinnigt att presidente­n stödjer honom, säger hon om Kavanaugh.

Jag trodde att han skulle våldta mig och jag trodde att han skulle kunna råka döda mig.

Christine Blasey Ford

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/WIN MCNAMEE ?? Christine Blasey Ford när förhöret inleddes i går.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/WIN MCNAMEE Christine Blasey Ford när förhöret inleddes i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland