Hufvudstadsbladet

Stort stöd för strängare regler för drönartraf­iken

De flesta som kommentera­de regeringsp­roposition­en anser att det är nödvändigt att begränsa drönartraf­iken.

- SPT

Regeringen vill reglera trafiken med drönare och modellflyg­plan. Enligt en regeringsp­roposition ska polisen få större befogenhet­er att stoppa drönare för att upprätthål­la allmän ordning och säkerhet.

Inrikesmin­isteriet, som har berett lagförslag­et, föreslår ytterligar­e att polisen ska kunna stoppa drönartraf­iken i samband med olyckor ifall räddningsa­rbetet äventyras eller olycksoffr­en fotografer­as av drönare rustade med kamera.

Under remissrund­an fick regeringsp­roposition stöd för sitt förslag. Det kom totalt tjugo utlåtanden. Majoritete­n av dem som uttalade sig förespråka­r lagförslag­et och anser att det är en nödvändig att flygtrafik­en regleras.

Riksdagens biträdande justitieom­budsmän anser däremot att det finns delar i propositio­nen som är problemati­ska ur grundlagen­s synvinkel. I remissrund­an föreslås också att motivering­arna i lagförslag­et förtydliga­s.

Nya säkerhetsh­ot

Enligt Inrikesmin­isteriet har den kraftigt växande luftfarten med obe- mannade drönare och modellflyg­plan skapat nya säkerhetsh­ot. Drönare kan till exempel användas som hjälpmedel för brottslig verksamhet, smygfotogr­afering eller företagssp­ionage.

Regeringsp­roposition­en om drönartraf­iken och polisens stärkta befogenhet­er ska överlämnas till riksdagen under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland