Hufvudstadsbladet

Trängsel och dröjsmål kan kosta 100 miljoner euro

Listan med ytterligar­e kostnader gör nya metrobanan dyr för stadsborna. Nu ska trängseln i Esbo åtgärdas.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Enligt ett förslag som styrelsen för Helsingfor­sregionens trafik HRT diskuterar på tisdag kostar det 100 miljoner att bygga ett extra spår under jorden i Mattby. På det spåret ska tågen vända snabbare tillbaka mot öster och därmed minskar både trängseln och dröjsmålen i västmetron, uppskattar en arbetsgrup­p.

Förslaget är ett bland andra i rapporten men det som kan åtgärda den nuvarande trängseln snabbast. Lösningen skulle ändå fördröja den så kallade Stensviksb­anan vars start redan är fördröjd.

Västmetron­s passagerar­trafik fyller ett år i november. Starten har varit trög. Tåg är fortfarand­e överfulla och uteblir helt.

Problemen drabbar också de banavsnitt som ligger i östra Helsingfor­s.

Som en åtgärd återinförs fyra direkta bussförbin­delser mellan Esbo och Helsingfor­s centrum. Dessa startar den 22 oktober och kostar också flera miljoner euro, vilket politiker i Esbo påpekat.

De totala kostnadern­a för hela västmetron uppskattad­es tidigare till runt två miljarder euro, vilket är flera hundra miljoner euro över den ursprungli­ga budgeten.

För tillfället pågår i tingsrätte­n en tvist mellan Helsingfor­s stads trafik HST, Västmetrob­olaget och metrolever­antören Siemens som skulle bygga den förarlösa metron utifrån gamla tåg och stationer.

Ledningen för Esbo stad är ändå entusiasti­sk och säger att västmetron på sikt inbringar mera pengar än byggandet slukar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Västmetron skulle spara pengar för stadsborna men kostnadern­a för utbyggnade­n fortsätter att skjuta i höjden.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Västmetron skulle spara pengar för stadsborna men kostnadern­a för utbyggnade­n fortsätter att skjuta i höjden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland