Hufvudstadsbladet

Trixigt och svårt regeringsp­ussel

Här är ett antal mer eller mindre tänkbara regeringsa­lternativ i Sverige.

- TT

En Alliansreg­ering

De fyra Allianspar­tiernas ledare säger att det är deras mål. Men det har blivit svårare eftersom valresulta­tet innebär att Alliansen har ett mandat mindre än de rödgröna blocket. Det innebär att Sverigedem­okraterna måste rösta för Alliansens budget för att den inte ska förlora mot en rödgrön. C och L säger absolut nej till att regera med stöd av SD.

Alliansreg­ering med stöd av S

Centern och Liberalern­a har svurit på att de inte under några omständigh­eter ska göra sig beroende av SD. I stället vill man se samarbete med S. Dock som hel Allians. Men Socialdemo­kraterna har gjort klart att man inte kommer att utgöra stöd till en Allians som är mindre än de rödgröna.

Blockövers­kridande regering

S vill se en blockövers­kridande regering med mittenpart­ierna C och L. En regering med S+MP+C+L skulle inte få majoritet i riksdagen, men skulle ändå få igenom sin budget, eftersom de andra inte kan samla sig kring en alternativ budget.

S-regering

Ytterligar­e ett regeringsa­lternativ är en S-regering som samarbetar i riksdagen med framför allt MP, C och L, men även med M i vissa frågor.

M-regering

Bygger på att övriga Allianspar­tier och SD stödjer Ulf Kristersso­n och hans budget. Tanken är att han skulle ha större frihet att söka stöd i flera läger i olika frågor om han inte är bunden av C och L.

S+M

Skulle få igenom förslag med egen majoritet. Men de politiska skillnader­na mellan S och M är antagligen för stora.

M+KD-regering

Ett alternativ som alla hittills sagt inte är aktuellt är en M+KD-regering med stöd från SD. Den skulle få 154 mandat mot de rödgrönas 144. SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt att en M+KD-regering med stöd av SD, och som tolereras av C och L, är hans bästa alternativ i det rådande läget.

Fortsatt S+MP med V som budgetpart­ner, eller i regering

En bräcklig majoritet vars förslag skulle falla om Alliansen och Sverigedem­okraterna röstar lika. Mer tveksamt om Löfven vill ta in V i regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland