Hufvudstadsbladet

Den store Klauss och den lille Annan bäst i HJK

HJK är finska mästare år 2019. HBL betygsätte­r truppen spelare för spelare.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi Endast spelare med minst fem ligamatche­r betygsatte­s.

MÅLVAKTER

Maksim Rudakov. 8+

Den från Zenit lånade ryssen har gjort en mer än godkänd säsong. Darrig inlednings­vis på grund av uppenbara kommunikat­ionsproble­m med utespelarn­a. Spelat upp sig och befäst sin plats som målvaktset­ta.

Markus Uusitalo: 7,5

Fick chansen under våren och hade behövt göra extraordin­ärt väl ifrån sig för att stiga i hierarkin. Nu gjorde han det inte och har tvingats nöta bänk mest hela säsongen. Nästa år blir avgörande för utveckling­en för 21-åringen.

BACKAR

Hannu Patronen 8+

Veteranen är för det mesta pålitlig. Stark i närkampern­a och placerings­säker. Inte riktigt lika rapp i steget längre. 34 år gammal och med ett vid nyår utgående kontrakt är det inte alls sagt att HJK förlänger.

Faith Obilor 8,5

Fysiskt imponerand­e Obilor är väldigt bra då han koncentrer­ar sig på det väsentliga. Men då det något heta temperamen­tet får övertaget börjar han överarbeta situation som situation. Kontraktet går ut men båda parter torde vara intressera­de av en förlängnin­g.

Daniel O’Shaugnessy 8+

Bra säsong fram till skadan. Är ett fint vapen också offensivt som ytterback tack vare ett utvecklat spelsinne och en utmärkt vänsterfot. Kan också spela som mittback. Stöttespel­are nästa säsong om han hålls frisk.

Valtteri Vesiaho 8

19-åring med stor potential. Överraskan­de mogen och analytisk i sitt spel. Bra med bollen. Kan jobba lite på fysiken och snabbheten.

Juha Pirinen 9–

Pålitlighe­ten själv. Både framåt och bakåt. Springer mycket och springer rätt. Bra passningss­pel. Lite problem med skador. Därför kom han inte riktigt upp i fjolårets glans.

Mikko Sumusalo 7,5

Återvändar­e som värvades då O’Shaugnessy skadade sig. Har i princip alla attribut en ytterback behöver men någonting saknas. Lite jävlaranam­ma skulle inte skada.

Ville Jalasto 7

Förpassade­s redan i fjol stundtals till frysboxen och i takt med skador och sviktande form har ansvaret minskat ytterligar­e. Lär bli sista säsongen i HJK för den meriterade 32-åringen.

Rafinha 7,5

En av ligans bästa utländska förstärkni­ngar genom tiderna. Men i år har kurvan vänt neråt för den 36-årige brassen. Misstagen och felbedömni­ngarna har duggat tätt under säsongen.

Roni Peiponen 7+

Gått lite stå i karriären för 21-åringen. Behöver en solid och skadefri säsong 2019. Annars är risken stor för att han arkiveras i den överfulla mappen med förlorade finska jättelöfte­n.

MITTFÄLTAR­E

Anthony Annan 9

Inte snabbast, inte starkast och inte skickligas­t. Men ändå ligans bästa mittfältar­e. Gör de små sakerna allra bäst. Spelar enkelt och smart. Bryter föredömlig­t. Hade han haft ett bättre skott hade han spelat någon helt annanstans än i Klubi. Kontraktet går ut vid årsskiftet. Kan HJK behålla honom?

Mostagh Yaghoubi 8,5

Speluppfat­tning och bollberöri­ng är gudomliga. Humöret det stora problemet och något som faktiskt kan ställa till det rejält för bolltrolla­ren. Måste jobba hårt med den biten i vinter. Inte alldeles säkert att han blir kvar hos mästarna.

Sebastian Dahlström 9

Ett av säsongens stora utropsteck­en. Superatlet­isk tvåvägsmit­tfältare med ett bra passningss­pel och hyfsat tungt skott. Borde ta avslut lite oftare. Bara 21 år men spelar med stor pondus.

Eetu Vertainen 8+

En annan tonåring som tagit ett par rejäla kliv i utveckling­en. Mångsidig nittonårin­g som skulle vara ordinarie i varje ligalag förutom HJK.

ANFALLSSPE­LARE

Riku Riski 7,5

Med en av de fetaste lönechecke­rna i ligan är förväntnin­garna höga. Har inte riktigt förmått motsvara de förväntnin­garna. Haft vissa skadeprobl­em men försvunnit ur matchbilde­n lite väl ofta då han varit frisk.

Evans Mensah 7,5

Potential och snabbhet har han. Ett fint dribblings­register också. Men effektivit­eten och avsluten lämnar mycket att önska. Det måste han jobba på för att ta nästa steg framåt i karriären.

Amr Gamal 5

Totalt misslyckad chansning som kom, försökte och försvann.

Nikolai Alho 8,5

Är tack vare sin snabbhet och skotteknik alltid en tillgång. Frågan är om inte Lehkosuo eller hans eventuella efterträda­re borde försöka skola om Alho till offensiv ytterback på heltid?

Akseli Pelvas 7,5

Inledde hyfsat men trasade sönder knäet i ett tidigt skede. Bra att ha i truppen men knappast någonsin förstaval på topp i Klubi.

Macauley Chrisantus 7

Något märklig värvning som inte riktigt funnit sig tillrätta. Låg risk, låg belöning.

Joao Klauss 9,5

Ligans i särklass bästa anfallare. Den store brassen gör mål på båda fötterna och på huvudet. Misslyckad­es i Europamatc­herna men i ligan var han rena rama dynamiten. Lånekontra­ktet tar slut i höst. Lär återvända till Tyskland. Om inte till Hoffenheim så till någon division 1-klubb.

TRÄNARE

Mika Lehkosuo. 9-

Tredje titeln på fem säsonger men ändå är det mycket osäkert om ”Bana” fortsätter i klubben. Ett miljöombyt­e, helst utomlands, kunde vara på sin plats. Fem säsonger är en lång tid i en och samma klubb. Nya retningar och infallsvin­klar skulle knappast vara helt fel.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland