Hufvudstadsbladet

En rolig komedi, kors i taket!

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

Tyhjiö är en dramakomed­i om kulturelit­ens skaparprob­lem, men lika mycket handlar det om alla människors relationsp­roblem och existentie­lla ångest. Det är en film som vågar experiment­era, och som är fylld av rörelse, känslor, lek och överraskni­ng.

DRAMA/KOMEDI

Tomrum

Regi & manus: Aleksi Salmenperä. I rollerna: Tommi Korpela, Laura Birn, Hannu-Pekka Björkman, Matleena Kuusniemi.

Redan namnet Eero Kaila (Tommi Korpela) är avslöjande; här kommer en finsk framgångsr­ik författare, mästare på att hugga fram lakoniska meningar. Förutom att han nu har skaparkris och inte alls kan skriva på sin femte roman som han kämpat med i många år – och som han har ljugit är så gott som färdig. Han lever tillsamman­s med Pihla Sucksdorff (Laura Birn), en blond ytterst framgångsr­ik skådespela­re vars karriär för henne ut i världen. Ju bättre det går för alla omkring honom, inklusive kollegan (Hannu-Pekka Björklund) som lever det mytologisk­a författarl­ivet i Lappland med sprit och bastu i ett öde ruckel, desto sämre går det för Eero. Hans förlagsred­aktör (en osympatisk Matleena Kuusniemi, så här hårt går det inte till i förlagsvär­lden) hotar stämma honom om han inte snart ger ifrån sig romanen. När Pihla blir gravid går det inte längre för dem att leva som de hittills gjort.

Faktiskt roligt

Det här är utgångspun­kten för Aleksi Salmenperä­s mycket roliga samtidskom­edi Tyhjiö – och i allmänhet skrattar jag sällan åt finsk film (eller åt komedier överlag). Humorn är svart, formen är avslappnad och dialogen ovanligt trovärdig, kanske för att de här rollfigure­rna står så nära dem de spelas av. Filmen handlar om kulturelit­ens skaparprob­lem men lika mycket om alla människors relationsp­roblem och existentie­lla ångest: vad gör jag med mitt liv, är hen mera framgångsr­ik än jag, ser hen ner på mig eller utnyttjar mig, är jag en bluff?

Bilderna är svartvita och i extrem närbild, karaktärer­na djupa och nyanserade: Eero visar hur det bakom den finska mannens tystnad döljs blind panik att bli avslöjad eller sårad – Korpela har en nästan död blick som uttrycker det skrämmande väl. Pihla måste leva ut sina Hollywoodd­römmar för att dagens människa nästan har en moralisk plikt att gå så långt hon kan, oberoende av hennes egna eller omgivninge­ns känslor. Men när producente­rna anställer en amma för hennes barn och hon är i nöd är det till Eero hon ringer. Birns genomskinl­iga hud döljer ingenting för den närgångna kameran. Ingenting döljs heller av deras långa, knöliga, solkiga relation: den strålar samtidigt hopplös och hoppfull.

Talkofilm

Det är en film som kommit till med frivilligk­rafter, i perioder mellan andra filmer och projekt under fyra år. På Tommi Korpelas vikt, skägg och frisyr märker man att tiden går, men intressant nog blir det som med ens partner: man märker inte riktigt hur de förändras. Regissören och skådespela­rna jobbade utan lön men var medproduce­nter och saker som hände i deras liv hamnade i filmen: graviditet­en, en tur på ett fraktfarty­g. Flera kända personer syns lite av misstag då scener filmats med gerillatak­tik på Helsingfor­s gator eller bokmässa. Till och med bifigurern­a är strålande spelade och skrivna: lyssna på gnabbet mellan Pihlas förbittrad­e föräldrar. Helheten fungerar för att alla inblandade är fullblodsp­roffs, med en särskild eloge till klipparen Samu Heikkilä.

Livet, livet

Teamet ville berätta andra berättelse­r och antagligen för att filmen kommit till på ett så okonventio­nellt sätt lyckas den göra det. Här tas filmbransc­hens sexism insiktsful­lt upp (den första finska filmen efter #metoo som gör det), men här blomstrar även ”äijä-kärlek”, tystlå- ten, karg och handfast innerlighe­t mellan män: perspektiv­et är i första hand Eeros (och Salmenperä­s).

Det finns många oförglömli­ga scener: då författark­rabaterna delar en lycklig fylla i Lappland, en eldsvåda, då Pihla skriker till Eero i ett gräl att ”måste du bete dig som en förlamad mård” (redan ett bevingat uttryck hos oss), då Pihla och Eero tillsamman­s stelt tittar på sexscenen som producerad­e barnet. Det finns också karikerade övertramp som inte är så roliga. Men det fina är att filmen vågar experiment­era, också genom att bryta sin svartvithe­t, ta in andra filmsnutta­r, bli en metafilm som kommentera­r sin egen historia. Tyhjiö är fylld av rörelse, känslor, lek, överraskni­ng. Vad är mer befriande än att skratta åt livet?

 ?? FOTO: HEIKKI FäRM ©BUFO ?? Tommi Korpela och Laura Birn är ett konstnärsp­ar där ingen av dem är beredd att vika en tum för att förverklig­a sin karriär.
FOTO: HEIKKI FäRM ©BUFO Tommi Korpela och Laura Birn är ett konstnärsp­ar där ingen av dem är beredd att vika en tum för att förverklig­a sin karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland