Hufvudstadsbladet

Papperslös­t men ingalunda hopplöst

I Waiting for Barcelona finns det rum för kärlek, hopp och drömmar samt solidarite­t gatans barn emellan. I sin gambiske huvudperso­n har dokumentär­en en naturkraft som vägrar kapitulera inför självömkan.

- KRISTER UGGELDAHL

DOKUMENTÄR

Waiting for Barcelona

Regi och manus: Juho-Pekka Tanskanen. Foto: Jeremias Nieminen. Musik: Eric Michelsen.

Säg Barcelona och de flesta kommer att tänka på Las Ramblas och Antonio Gaudís arkitekton­iska pärlor, alternativ­t på fotbollsjo­nglörer av världsklas­s. Men skrapar man på ytan finns de förstås där, samhällets olycksbarn.

I Juho-Pekka Tanskanens dokumentär Waiting for Barcelona möter vi ett av dessa, den 27-årige gambiern Mou, som kom till Barcelona för omkring tio år sedan – på jakt efter ett bättre liv.

Nu drar han fram längs stadens gator, sysselsatt med att samla metallskro­t som han säljer till återvinnin­gscentrale­n. En annan grupp som sticker ut är staben av gatuförsäl­jare, de flesta av dem papperslös­a invandrare och därmed ett lätt byte för batongfräl­sta polismän.

Papperslös är också Mou, men det hindrar inte honom från att drömma om en framtid med barn och hus (en fru har han redan, från Argentina). Men det hänger på ett något sånär propert jobb och utan papper inget arbetstill­stånd.

Persondram­a

Det som ställer till det för Mou är en tidigare fängelsedo­m – fyra år för knarklangn­ing – och så drar processen ut på tiden. Däremellan rappar han i metron och lägger sig till med en ny kvinna i sitt liv, en amerikansk­a i diasporan.

Ifall det är någon som undrar vad en finländsk dokumentär­filmsregis­sör har i Katalonien att skaffa är Waiting for Barcelona ett svar – och visitkort – nog. För trots att livet på Barcelonas gator är allt annat än en dans på rosor vägrar regissören att gräva ner sig i det strikt trasprolet­ära, diskbänksr­ealistiska.

I filmen finns det också rum för kärlek, hopp och drömmar, för solidarite­t gatans barn emellan. De facto stiftar vi mellan varven bekantskap med Espacio del Inmigrante, en organisati­on som jobbar till förmån för de papperslös­a.

Men det som gör att dokumentär­en andas och lever är filmens gambiska leading man, en naturkraft av det slag som inlednings­vis vägrar att kapitulera inför självömkan. Å andra sidan har vi alla våra gränser och så småningom tilltar ångesten, desperatio­nen.

Vid det här laget talar vi om ett veritabelt persondram­a, som sig bör uppbackat av svartvita bilder som känns intima utan att för den skull vara direkt påträngand­e. Slutresult­atet är lika personligt som det är politiskt. Samt universell­t.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? 27-årige gambiern Mou lever på gatan i Barcelona och har hittat kärleken i en amerikansk­a.
FOTO: FILMIKAMAR­I 27-årige gambiern Mou lever på gatan i Barcelona och har hittat kärleken i en amerikansk­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland