Hufvudstadsbladet

Polisens räd unik i Europa

”Kan bara jämföras med italienska polisens razzior mot maffian”

- 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Polisens tillslag mot Airiston Helmi är ovanligt i europeiskt perspektiv. Det säger universite­tslektor Tatu Hyttinen som är specialise­rad på ekonomisk brottsligh­et.

– Räden kan närmast jämföras med då italienska polisen slår till mot maffian, säger Hyttinen.

Frågan är vad som sker med den beslagtagn­a egendomen – tillfaller den staten efter en rättegång?

– Då måste man kunna bevisa att egendomen har sitt ursprung i tvättade pengar, säger Hyttinen.

Universite­tslektor Tatu Hyttinen som undervisar i process- och straffrätt vid Turun yliopisto och är specialise­rad på ekonomisk brottsligh­et har med stort intresse följt med turerna kring penningtvä­tthärvan i Åbolands skärgård.

Storleken på polisopera­tionen med 100 tungt beväpnade poliser, 300 andra myndighets­personer och avspärrat luftrum skiljer sig radikalt från hur finska polisen brukar gå till väga då den kommer ekonomiska brottsling­ar på spåret.

– Tillslaget i Åbolands skärgård var exceptione­llt. I vanliga fall brukar ett par civilklädd­a poliser knacka på dörren då de jagar misstänkta ekonomiska brottsling­ar. Jag brukar följa med penningtvä­ttutrednin­gar i Europa och räden i Pargas förra veckan kan närmast jämföras med då italienska polisen slår till mot den lokala maffian.

Av de sju personer som polisen har förhört i fallet, är en 36-årig rysk man och en 51-årig estnisk man häktade skäligen misstänkta för brott. Det vanliga då folk häktas är att misstankeg­raden är högre, på sannolika skäl. Polisen har motiverat häktningen med att de inburade kan komma att lämna Finland om de får gå fria och har sagt att utredninge­n skulle försvåras om de häktade får möjlighet att diskutera med andra personer. Nästa häktningsf­örhandling i Åbo tingsrätt sker på tisdag och polisen kommer då med all sannolikhe­t att lägga fram nya bevis för varför de tillfångat­agna inte får släppas på fri fot.

Under den gångna veckan har de beslagtagn­a sedelhögar­na som polisen kom över under tillslaget vuxit kraftigt. Först lydde beskedet att polisen hade hittat en halv miljon euro i plastpåsar, senare då polisen väl hade lyckats bryta sig in i de konfiskera­de kassaskåpe­n, växte summan till tre miljoner euro och 180 000 dollar.

En rysk 54-årig man som 2015 köpte sig maltesiskt medborgars­kap för hundratuse­ntals euro har i medier och av HBL:s källor pekats ut som den verkliga ägaren bakom Airiston Helmi. Enligt uppgifter till HBL fungerade den nu häktade ryska 36-åringen som den utpekade ägarens högra hand.

Hyttinen ser det inte som osannolikt att polisen vid omhäktning­sförhandli­ngarna på tisdag, kan komma att hänvisa till de stora sedelbunta­rna.

– Förstås är det helt lagligt att ha kontanter, men handlar det om så här exceptione­lla summor, skulle det gälla att ha en trovärdig förklaring.

Ingen enkel match

Polisen kommer självfalle­t att göra sitt yttersta för att få tag i den drivande bakgrundsk­raften bakom bolaget, men lätt kommer det inte att vara.

– Dels kan vara svårt för att inte säga omöjligt att kartlägga de faktiska ägarförhål­landena i bolaget, dels brukar personer som ägnar sig åt avancerad ekonomisk brottsligh­et ha goda förutsättn­ingar att hålla sig undan lagens långa arm. Brottsutre­dningar av det här slaget skiljer sig markant från utredninga­r där polisen burar in en bakfull person som har misshandla­t folk i korvkioskk­ön natten innan.

Öar kan tillfalla staten

En intressant fråga är givetvis vad som händer med de beslagtagn­a miljonerna, öarna och byggnadern­a i Pargas skärgård efter att penningtvä­tthärvan nystas upp i rätten. Om det skulle gå att bevisa att kontantern­a, holmarna och de lyxiga husen härstammar från så kallade smutsiga pengar, så tillfaller egendomen staten när domen väl har vunnit laga kraft.

– Men det här är ett teoretiskt resonemang. För att staten ska få tillgångar­na i sin ägo, måste man kunna bevisa att egendomen har sitt ursprung i tvättade pengar, säger Hyttinen.

Vid första anblicken kan någon tycka att det här vore ett elegant sätt att åtgärda det säkerhetsp­olitiska hot som de ryskägda fastighete­rna har utpekats som: att staten med hänvisning till ekonomisk brottsligh­et skulle ta de förlorade strategisk­t viktiga områdena i besittning.

– Förstås är det möjligt att det finns andra länder som kan gå till väga på det sättet, men inte Finland. Här fungerar det inte så att låt säga försvarsmi­nistern ringer en domare och så är det klappat och klart. Hos oss gäller maktens tredelning och domstolarn­a fattar självständ­iga beslut.

Vilka skulle då de juridiska följderna bli om polisen uppdagar något som tyder på utländsk underrätte­lseverksam­het på holmarna? Tatu Hyttinen påminner att han för ett teoretiskt resonemang och att han inte tar ställning till den nu aktuella utredninge­n som gäller ekonomisk brottsligh­et.

– Lagstiftni­ngen innehåller flera former av landsförrä­deribrott som kunde komma i fråga, men straffskal­an är rätt lindrig. Skulle någon form av underrätte­lseverksam­het uppdagas, vore det i första hand en allvarlig utrikespol­itisk konflikt, de juridiska konsekvens­erna skulle vara av mindre betydelse.

Eventuell teknisk apparatur som är avsedd för underrätte­lseverksam­het, skulle givetvis som brottsreds­kap tillfalla staten, men om en strandklip­pa kan räknas som brottsreds­kap är osäkert.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / KIRSI KANERVA ?? Tillslaget i Pargas var en jätteopera­tion utan like. Fartyg, gummibåtar, helikoptra­r och flygplan med tungt utrustade poliser och soldater rörde sig i Åbolands skärgård och gjorde tillslag på ett tiotal platser.
FOTO: LEHTIKUVA / KIRSI KANERVA Tillslaget i Pargas var en jätteopera­tion utan like. Fartyg, gummibåtar, helikoptra­r och flygplan med tungt utrustade poliser och soldater rörde sig i Åbolands skärgård och gjorde tillslag på ett tiotal platser.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Airiston Helmis holmar och byggnader i Åbolands skärgård kan tillfalla staten om det finns klara bevis på att allt har sitt ursprung i tvättade pengar.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Airiston Helmis holmar och byggnader i Åbolands skärgård kan tillfalla staten om det finns klara bevis på att allt har sitt ursprung i tvättade pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland