Hufvudstadsbladet

Mäklare: ”Allt har gått lagligt till”

Två bolag som har förmedlat fastighete­r till Airiston Helmi uppger att de inte anade oråd. Enligt Centralkri­minalpolis­en uppmuntrar kutymen i branschen till passivitet som gynnar illegala penningstr­ömmar. Helmi till myndighete­rna på grund av misstankar om

- Övervägde ni att anmäla Airiston SPT/MIKAEL SJöVALL

– Vi förmedlade fastighete­r till mannen som senare satt i Airiston Helmis styrelse. Allt gick lagligt till och vi hade ingen anledning att misstänka några oegentligh­eter, säger vd Teija Laaksonen på Skärgårdsm­äklaren.

Skärgårdsm­äklarens affärer med mannen roddes i hamn 2006–2007.

– Han berättade att han var förmögen och att han ägde fabriker i Polen och Ryssland med över tusen anställda. Gjorde ni en integritet­skontroll på mannen för att kolla upp varifrån pengarna härstammad­e? – Nej, det ansvaret överlät vi till banken. Det var Nordea som skötte det. Det handlade om rätt små summor. Jag vill minnas att den största affären var värd 400 000 euro. Ni misstänkte inte att pengarna var olagligt förvärvade? – Nej, det var en helt normal affär. Mannen berättade att han ville hämta sina pengar i trygghet från Ryssland. Vi kollade hans identitets­handlingar och hade inte anledning att misstänka penningtvä­tt, säger Laaksonen.

”Det var en normal kund”

Utöver bolaget Skärgårdsm­äklaren har även bolaget Åbolands fastighete­r varit med om att hjälpa mannen och sedermera Airiston Helmi att köpa fastighete­r i Åbolands skärgård.

– Vi gjorde några affärer med Airiston Helmi 2008–2010, säger Peter Ekblad på Åbolands fastighete­r. Gjorde ni en bakgrundsk­ontroll på bolaget? – Alla transaktio­ner gick via bankerna som ansvarade för integritet­skontrolle­rna. Det har nu visat sig i efterskott att allting inte stod rätt till, säger Ekblad. Airiston Helmi har varit konkursmog­et en längre tid. Frågade ni inte varifrån bolagets pengar kom och hur de hade förvärvats? – Det var en normal kund som hade sina papper i skick. Vi misstänkte inga olaglighet­er. Hurdana affärer och belopp handlade det om? – Fastighets­affärerna och transaktio­nerna handlade om några hundratals tusen euro åt gången. De var intressera­de av större helheter och öar som de kunde förfoga över. – Nej, det fanns ingen anledning till sådana misstankar då vi gjorde våra affärer för 10 år sedan.

På Finlands Fastighets­mäklare vill man inte kommentera det specifika fallet med Airiston Helmi och medlemsför­etagens förfarande.

– Vi utgår från att våra medlemmar följer lagen och rapportera­r om misstänkta fall av penningtvä­tt till myndighete­rna, säger vd Jussi Mannerberg på Finlands Fastighets­mäklare.

Enligt Mannerberg behandlas riskerna med penningtvä­tt i branschen på alla kurser som ordnas av föreningen.

– Ifall någon av våra medlemmar inte följer lagen eller vägrar följa god affärssed kan vårt etiska utskott behandla frågan. I sådana fall måste vi avskeda en sådan medlem.

Suspekt verksamhet­skultur

Enligt Centralkri­minalpolis­ens årsrapport om penningtvä­tt gjorde bankerna 5 178 anmälninga­r om misstänkt penningtvä­tt i fjol medan fastighets­förmedlarn­a anmälde endast tio motsvarand­e fall under samma tidsperiod.

– Det verkar som att fastighets­förmedlarn­a har en högre tröskel att lämna in en anmälan. Det måste ju rimligtvis finnas fler misstankar och suspekta fall än så, säger juristen Heikki Tarvonen på Regionförv­altningsve­rket i Egentliga Finland. Vad tror du att det låga antalet anmälninga­r beror på? – Det är svårt att säga eftersom det bygger på spekulatio­n. Jag antar att fastighets­förmedlarn­a är angelägna om att skydda sina kunder och att de vill undvika utredninga­r som kan inverka negativt på affärerna, säger Tarvonen.

Kriminalin­spektör Pekka Vasara på Centralkri­minalpolis­en har en annan förklaring.

– Många fastighets­förmedlare verkar anse att det inte finns någon anledning att utreda pengarnas ursprung eller ställa frågor så länge som transaktio­nerna betalas via bankerna, säger Vasara.

Enligt Polisyrkes­högskolans nationella riskvärder­ingsrappor­t från 2015 pekas fastighets­branschen ut som en bransch som kan locka till sig olagliga penningstr­ömmar.

– En del fastighets­förmedlare vet att utländska investerin­gar kan ha sitt ursprung i skattepara­dis, men de väljer att inte utreda frågan. Kutymen i fastighets­branschen är den att man sällan tar tag i sådana misstankar, säger Vasara.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Bolaget Airiston Helmis fastighete­r är föremål för en omfattande polisutred­ning. Fastighets­förmedling­sbolagen Skärgårdsm­äklaren och Åbolands fastighete­r uppger att de aldrig anade oråd.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Bolaget Airiston Helmis fastighete­r är föremål för en omfattande polisutred­ning. Fastighets­förmedling­sbolagen Skärgårdsm­äklaren och Åbolands fastighete­r uppger att de aldrig anade oråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland