Hufvudstadsbladet

Också hovrätten förbjuder NMR

den nynazistis­ka rörelsen NMr:s finländska falang har förklarats upplöst av Åbo hovrätt, precis som tidigare i tingsrätte­n.

- sylvia bjon sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det är alltså redan den andra domen som förklarar Nordiska motståndsr­örelsens verksamhet olaglig. Åbo hovrätt anser att NMR:s verksamhet är sådan som strider mot lag och god sed. Enligt föreningsl­agen kan en sådan förening förklaras upplöst.

Tammerfors tingsrätt beslöt redan i november i fjol att upplösa NMR, och ansåg att det strider mot lag och god sed att föreningen kränker folkgruppe­r och sprider hatretorik, och att föreningen uppmuntrar till våldsamt beteende.

Det var polisstyre­lsen som förde ärendet till rätten.

NMR överklagad­e beslutet till hovrätten, och ansåg att det strider mot grundlagen. NMR pekade på att föreningsl­agen också ger en möjlighet till varning. NMR ansåg också att rätten borde ha beaktat det ringa medlemsant­alet, och anser att våldsdåd som förekommit inte varit föreningen­s verksamhet utan enskilda personers våld.

I rättsdokum­enten skriver hovrätten att det inte funnits tecken på att föreningen skulle ha frånsagt sig våldet eller uteslutit medlemmar som tillgripit våld i NMR:s namn.

Hovrätten skriver också att det är ”obestridli­gt att NMR förminskar holocaust och ifrågasätt­er händelsern­a”, att det finns skriftliga bevis på att raslära har en central roll för NMR, och att verksamhet­en är en typ av hatretorik och särskilt antisemiti­sk propaganda, som inte skyddas av yttrandefr­ihet enligt Europeiska människorä­ttsavtalet.

Hovrätten håller fast vid att föreningen upplöses, och att en varning inte räcker.

– De i hovrättens avgörande behandlade former av NMR:s förbjudna verksamhet strider mot allmänt intresse på ett sådant sätt att en varning inte är tillräckli­g beträffand­e NMR, och till den hörande och till dess förfarande medverkand­e Pohjoinen perinne rf, skriver Åbo hovrätt.

Pohjoinen perinne rf, som samlat medel till NMR, förklaras också upplöst.

NMR:s finländska falang kritiserar domen och skriver att domen ännu inte har laga kraft, och att verksamhet­en därför fortsätter som förr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland